Огляд ЗМІ за 29 січня 2019

ГОЛОВНЕ

Спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні Мартін Сайді повідомив, що в ОБСЄ підготували новий план щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, який має прийти на зміну мінським угодам. Передбачається, що у процесі братимуть участь ОБСЄ, ООН та спеціально створене агенство Євросоюзу. Також, відповідно до документу, Росія та Україна мають укласти договір, який потім повинні схвалити парламенти. Відповідно до нового мирного плану щодо Донбасу, ООН і ОБСЄ функціонуватимуть не паралельно, а разом під спільним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником. Вищезазначене стосується як військового та поліцейського компонентів з боку ООН, так і спостережної місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях. Відтак, новий мирний план мають підписати очільники країн “нормандської четвірки” – України, Росії, Франції та Німеччини, а опісля необхідно, аби його затвердили парламенти. Крім того, згідно з планом, пропонується створення перехідної адміністрації ООН у окремих районах Донецької та Луганської областей. Вона має слідкувати за втіленням мирного плану та реінтеграції цих регіонів.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що план спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка щодо врегулювання ситуації на Донбасі не містить принципово нових пропозицій і потребує подальшої доробки. Клімкін наголосив, що ці пропозиції Сайдіка – лише попереднє бачення і потребує доопрацювання. Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що вона скептично оцінює перспективу реалізації плану Сайдіка. «Також незрозуміло, як саме мають проголосувати, за ідеєю Сайдіка, два парламенти. Тому що я складно собі уявляю хоч один документ, який зараз одночасно можуть ратифікувати Верховна Рада України і Держдума Російської Федерації», – зазначила Геращенко.

Директор Національної розвідки США Ден Коутс переконаний, що Росія буде використовувати кібертехнології для втручання у вибори президента України. Директор Нацрозвідки США підкреслив, що захоплення українських моряків і кораблів у Керченській протоці є прикладом готовності Кремля порушувати норми міжнародного права для залякування своїх сусідів і досягнення своїх цілей.

НАК «Нафтогаз» повідомляє, що у  2018 році імпорт газу скоротився в порівнянні з 2017 роком на 24,8% – з 14,1 мільярда кубічних метрів до 10,6 мільярда кубометрів.

Головне слідче управління СБУ закрило кримінальне провадження проти керівника САП Назара Холодницького за підозрою в розголошенні відомостей досудового розслідування.

Чинний президент Петро Порошенко заявив, що буде балотуватися на другий термін. Глава держави зазначив, що “просить у виборців мандат на те, щоб гарантувати незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції, незалежності України”. Він зазначив, що в своїй президентській роботі має, “чим пишатися і за що вибачатися”, але не хоче зупинятися на півдорозі розбудови держави. “Завершуючи п’ятирічну каденцію, стартую знову заради збереження стратегічного курсу на Європейський Союз та НАТО, курсу на перетворення України у велику успішну країну щасливих людей”, – зазначив Порошенко. Петро Порошенко заявив, що Україні потрібен «холодний мир із Росією». Він також підкреслив, що є прихильником дипломатичного способу завершення війни на Донбасі. Президент наголосив, що зміцнення ЗСУ залишається пріоритетною справою на найближчі п’ять років. Петро Порошенко назвав п’ять стратегічних пріоритетних секторів економіки, які можуть залучати мільярдні інвестиції та створювати сотні тисяч робочих місць. За словами президента, до таких пріоритетів входять агропромисловий комплекс, IT-сфера, машинобудування, інфраструктура та логістика, а також туризм.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про свою підтримку рішення президента України Петра Порошенка балотуватися на посаду глави держави на другий термін. Також мер Києва Віталій Кличко заявив про свою підтримку висунення президента України Петра Порошенка кандидатом у президенти вдруге. За його словами, Україна не має звернути з європейського вектора розвитку.

Віктор Медведчук заявив про плани створення на сході України автономного регіону “Донбас”, як частини плану мирного врегулювання ситуації у регіоні. За його словами, цей план передбачає створення на Донбасі органів державного управління, “такі як парламент, уряд та інші органи”.

Команда Володимира Зеленського приєдналася до антикорупційного порядку денного, запропонованого представниками громадськості. “На противагу нинішній владі, ми не боротимемося з громадськістю, а навпаки – спільними зусиллями реалізуємо антикорупційний порядок денний”, – йдеться в повідомленні.

Україна за підсумками 2018 року поліпшила позиції у рейтингу сприйняття корупції, посівши 120 місце серед 180 країн рейтингу “Індекс сприйняття корупції-2018” антикорупційної організації Transparency International. Відзначимо, рейтинг очолюють Данія, Нова Зеландія, Фінляндія, Сінгапур і Швеція. Україна займає позиції поряд з такими країнами, як Ліберія, Малаві, Малі, Джібуті і Габон.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Порошенко заявив про намір балотуватися на другий термін (254 публікації у ЗМІ)
  • Петро Порошенко виступає за «холодний мир» із РФ (76 публікацій у ЗМІ)
  • Глави МЗС Чехії і Данії після візиту в Маріуполь закликали ЄС бути готовим до “цілеспрямованих заходів” проти РФ (40 публікацій у ЗМІ)
  • Україна за рік піднялась на 10 позицій у рейтингу сприйняття корупції, проте залишилась найгіршою в Європі після РФ (24 публікації у ЗМІ)
  • Глава розвідки США розповів, як Росія впливає на вибори в Україні (21 публікація у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що план спецпредставника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка щодо врегулювання ситуації на Донбасі не містить принципово нових пропозицій і потребує подальшої доробки. “Жодного принципово нового плану немає. Пан М. Сайдік представив наприкінці минулого року своє бачення. Це пропозиції, над якими ще потрібно працювати”, – сказав П. Клімкін журналістам під час візиту до Донецької області у вівторок. Він розповів, що в цих пропозиціях новим є констатація необхідності введення на Донбас міжнародного компонента, про що раніше вже говорила українська сторона. “За формою, лише за формою, там є певний прогрес, оскільки дуже важливо, що хоча б пан М. Сайдік і його колеги зрозуміли, що потрібен міжнародний компонент – військовий і поліцейський, і міжнародна адміністрація. Це вже добре. За змістом – це поки що те саме. Як кажуть: “ті самі яйця, лише в профіль”, – зазначив міністр.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко скептично оцінює перспективу реалізації плану із врегулювання ситуації на Донбасі спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка, відзначаючи при цьому, що від ОБСЄ та їхніх координаторів очікують більш активної залученості у вирішення питань виконання Мінських угод. “На цьому етапі ми очікуємо від ОБСЄ, від координаторів (у ТКГ – ІФ), зокрема від пана Сайдіка, більш активної залученості у вирішення питань виконання Мінських угод, зокрема блоку з безпеки і гуманітарного блоку. Неприпустимо, що українська сторона вже рік не може розблокувати питання звільнення заручників”, – заявила вона журналістам у кулуарах форуму “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом” у вівторок у Києві.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука заявив, що оприлюднений у ЗМІ план спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка щодо врегулювання ситуації на Донбасі містить лише загальні тези, а деталі поки що невідомі, тому зміст плану складно коментувати. “Те, що пролунало у ЗМІ від пана Сайдіка, – це лише загальні тези, з якими складно сперечатися. Я хотів би відразу зазначити, що я вважаю такі тези цілком прийнятними. Та водночас, як свідчить наш гіркий досвід, диявол криється в деталях, а деталі нам нікому поки що невідомі. Принаймні нашому міністерству детальний план цей не надходив”, – заявив Г. Тука в ефірі телеканалу “112. Україна”. Тому, за його словами, коментувати план, про деталі якого нічого не відомо, наразі не варто.

Міністри закордонних справ України, Чехії та Данії Павло Клімкін, Томаш Петршічек та Андерс Самуельсен, а також представники місії Євросоюзу під час поїздки до Маріуполя (Донецька обл.) обговорили з керівництвом Маріупольського порту проблеми блокування Росією українських кораблів і питання надання допомоги регіону. “Важлива зустріч міністрів закордонних справ Павла Клімкіна, Томаша Петршічека, Андерса Самуельсена та представників місії ЄС з керівництвом Маріупольського порту. Обговорили проблеми блокування Росією українських кораблів та перспективи надання допомоги Приазов’ю”, – написала у вівторок ввечері речник МЗС України Катерина Зеленко в своєму акаунті у Twitter.

Директор Національної розвідки США Ден Коутс попередив, що Росія буде використовувати кібертехнології для втручання у вибори президента України. Про це він заявив 29 січня під час вступної промови на слуханнях в комітеті Сенату США у справах розвідки, повідомляє “Новое время”. “Ми очікуємо, що Росія використовує кібертехнології, щоб вплинути на президентські вибори в Україні”, – сказав Коутс. За його словами, Росія також продовжить вести інформаційну війну проти демократії і буде використовувати соціальні мережі для досягнення своїх цілей. Директор Нацрозвідки США підкреслив, що захоплення українських моряків і кораблів у Керченській протоці є прикладом готовності Кремля порушувати норми міжнародного права для залякування своїх сусідів і досягнення своїх цілей.

ЕКОНОМІКА.

У 2018 році імпорт газу скоротився в порівнянні з 2017 роком на 24,8% – з 14,1 мільярда кубічних метрів до 10,6 мільярда кубометрів. Про це повідомляє прес-служба НАК “Нафтогаз України”. Зазначається, що поставки здійснювалися винятково з європейського газового ринку. “Імпорт скоротили обидві ключові категорії імпортерів: “Нафтогаз” – з 8,7 до 7 млрд куб. м (-19,5%) і приватні компанії – з 5,4 до 3,6 млрд куб. м (-33,3 %)”, – сказано в повідомленні. В цілому в 2018 році газ в Україну імпортували 65 компаній (у 2017 році – 67 компаній). “Нафтогаз” закуповував природний газ у 2018 році у 18 європейських компаній-постачальників (у 2017 році – у 13 компаній).

Верховний суд дозволив арештувати акції російських банків для стягнення компенсації за анексію Криму і “націоналізовані активи”. Про це йдеться на офіційному сайті суду. Згідно з повідомленням, в липні 2018 року 18 юридичних осіб та одна фізична особа попросили Апеляційний суд Києва визнати і дозволити виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі (Нідерланди) від 2 травня 2018 року у справі щодо стягнення з Російської Федерації компенсації за активи в окупованому Криму. У заяві стверджувалося, що на території України є майно боржника. Заявник просив накласти арешт на іменні акції “Сбербанку”, “Промінвестбанку” і “ВТБ банку”. Апеляційний суд Києва задовольнив заяву про забезпечення позову і заяву про визнання і дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Головне слідче управління (ГСУ) Служби безпеки України (СБУ) закрило кримінальне провадження за підозрою керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького в розголошенні відомостей досудового розслідування. У відповіді Генеральної прокуратури України на запит інтернет-видання “Українська правда”, зокрема, зазначено, що ГСУ СБУ перевіряло можливу наявність у діях керівника САП ознак кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27 (види співучасників), ч. 2 ст. 384 (завідомо неправдиві показання), ч. 1 ст. 387 (розголошення даних досудового слідства або дізнання) Кримінального кодексу України. 29 грудня 2018 року слідчий ГСУ СБУ виніс постанову про закриття цього кримінального провадження через відсутність події кримінального правопорушення і відсутність у діянні Н. Холодницького складу кримінального правопорушення.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Чинний президент Петро Порошенко буде балотуватися на другий термін. Про свою участь у виборчій кампанії 2019 року він оголосив 29 січня, виступаючи на форумі “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом”. “Почуття глибокої відповідальності перед країною, перед сучасниками, перед минулими і прийдешніми поколіннями українців спонукали мене прийняти рішення кандидувати ще раз на посаду президента України”, – заявив Порошенко. Глава держави зазначив, що “просить у виборців мандат на те, щоб гарантувати незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції, незалежності України”. Він зазначив, що в своїй президентській роботі має, “чим пишатися і за що вибачатися”, але не хоче зупинятися на півдорозі розбудови держави. “Завершуючи п’ятирічну каденцію, стартую знову заради збереження стратегічного курсу на Європейський Союз та НАТО, курсу на перетворення України у велику успішну країну щасливих людей”, – зазначив Порошенко.

Україні потрібен мир із Росією, заявив президент країни Петро Порошенко. “Звичайно, потрібен мир із Росією. Холодний, але мир. Люди втомилися від війни, і на цій болючій емоції невтомно грає не лише російська пропаганда, а й її підбріхувачі всередині України. Звичайно, що тема війни і миру – одна з головних на виборах, оскільки народ обиратиме не лише президента, а й верховного головнокомандувача”, – сказав П. Порошенко на форумі “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом” у вівторок у Києві.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про свою підтримку рішення президента України Петра Порошенка балотуватися на посаду глави держави на другий термін. “Я прийняв рішення і підтримую рішення президента Петра Порошенка висунути свою кандидатуру на другий термін”, – сказав він на форумі “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом” у вівторок у Києві. За словами прем’єра, уряд разом із парламентом завжди підтримував ініціативи президента П. Порошенка в попередні роки, а президент підтримував рішення Кабміну, навіть якщо вони були непопулярними.

Мер Києва Віталій Кличко заявив про свою підтримку висунення президента України Петра Порошенка кандидатом у президенти вдруге. “Я підтримую висунення кандидатом на посаду президента України Петра Порошенка, який обіцяв реалізацію закону про столицю”, – сказав мер у відеозверненні на форумі “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом” у вівторок у Києві. За його словами, Україна не має звернути з європейського вектора розвитку.

Президент України Петро Порошенко має намір у свою наступну каденцію насамперед вирішувати питання наведення порядку, підвищення добробуту і безпеки населення в країні, заявляє представник глави держави у Верховній Раді Ірина Луценко. “Порядок, добробут і безпека – це основні постулати, з якими президент П. Порошенко йде до суспільства на наступні п’ять років”, – сказала І. Луценко в ефірі “Прямого” телеканалу після завершення форуму “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом” у вівторок у Києві. При цьому вона відзначила складність проведення реформ в Україні в умовах збройного протистояння з РФ і з огляду на це наголошує на важливості консолідації суспільства навколо П. Порошенка як головнокомандувача.

Представник партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук заявляє про плани створення на сході України автономного регіону “Донбас”, як частини плану мирного врегулювання ситуації у регіоні, повідомляється на сайті телеканалу “112. Україна” у вівторок. “Наш план-концепція передбачає три розділи: законодавчий, адміністративний і розділ, що стосується порядку і процедури впровадження миру. Згідно з планом, передбачається створення на Донбасі автономного регіону “Донбас” у складі України”, – розповів В. Медведчук під час надзвичайного з’їзду партії “Опозиційна платформа – За життя”.

Шоумен Володимир Зеленський, що подав документи для реєстрації кандидатом у президенти України, та його однодумці зустрілися з представниками антикорупційного руху, серед яких голова правління Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін, народний депутат Сергій Лещенко, екс-член Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Руслан Рябошапка. Як повідомляється на сторінці “Зе! Команди” у соцмережі Facebook, у такий спосіб команда В. Зеленського приєдналася до антикорупційного порядку денного, запропонованого представниками громадськості. “На противагу нинішній владі, ми не боротимемося з громадськістю, а навпаки – спільними зусиллями реалізуємо антикорупційний порядок денний”, – йдеться в повідомленні.