Огляд ЗМІ за 31 січня 2019

ГОЛОВНЕ

Координатор ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані заявила, що ООН не має відношення до плану спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдік, але підтримує пропозиції, покликані досягти миру на Донбасі.

Спецпредставник США Курт Волкер заявив, що він позитивно оцінює пропозицію спецпредставника ОБСЄ Мартіна Зайдіка про розгортання на Донбасі спільної місії ООН і ОБСЄ. «Проблема в тому, що у нас немає згоди з боку Росії… Росія продовжує заперечувати, що окуповує територію», – заявив Волкер. Курт Волкер також заявив про підтримку ідеї розміщення спостерігачів у районі Азовського моря на українській території та на запрошення виключно української сторони. Волкер не виключає, що ЄС та США запровадять додаткові обмежувальні заходи на випадок, якщо Росія не звільнить українських моряків.

Перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова повідомила, що грошові перекази в Україну від трудових мігрантів в 2018 році зросли до $11 млрд. За словами Рожкової, Нацбанк очікує уповільнення зростання надходжень у 2019 році на тлі охолодження міграційних процесів.

У 2018 році 184 тисячі українських програмістів забезпечили експорт IT-продукції на 4,5 мільярда доларів і за обсягом експорту індустрія посіла друге місце в країні.

Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України прийняла рішення про дострокове відсторонення Зураба Аласанії з посади голови правління Суспільного мовлення. Голова Наглядової Ради НСТУ Тетяна Лєбєдєва повідомила, що причини рішення опублікують в протоколі засідання. Народний депутат Мустафа Найєм повідомив, що ініціатором розриву договору з Аласанією виступив народний депутат від “Радикальної партії” В’ячеслав Козак. Журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач вважає, що звільнення Аласанії пов’язано із тим, що він став на заваді зняти з ефіру «Суспільного» антикорупційних програм «Схеми» та «Наші гроші».

Кандидат у президенти та голова партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко подав до суду на Центральну виборчу комісію. За його словами, згідно закону, суд має розглянути цей позов у стислі терміни – впродовж двох днів. “Сподіваюся, суд скасує цю абсурдну вимогу (щодо обмеження можливості перевірити базу Держреєстр виборців) – небачену в Україні ще ніколи”, – зазначає політик.

Керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що актив партії “Народний фронт” підтримує висування Арсенія Яценюка кандидатом на виборах президента України. Він зазначив, що від рішення “Народного фронту” про висунення свого кандидата “залежить не лише перебіг, але і результат виборів”. “Можливо, від нашого рішення залежить, хто стане президентом України”, – вважає Бурбак.

Опитування соціологічної групи “Рейтинг” свідчить, що лідером президентського рейтингу є Володимир Зеленський, якого підтримують 19% тих, хто визначився та має намір голосувати. 18,2% опитаних українців підтримують Юлію Тимошенко, за чинного президента Петра Порошенка готові віддати свої голоси 15,1%. Станом на грудень електоральний рейтинг партій виглядав так: “Батьківщина” Юлії Тимошенко – 17% тих, хто піде голосувати, “Слуга народу” Володимира Зеленського – 11%, “Блок Петра Порошенка” – 10%, “Опозиційна платформа – За життя” Юрія Бойка й Вадима Рабіновича – 8%, “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка – 8%, “Радикальна партія” Олега Ляшка – 7%. “УКРОП” мав 4% підтримки, “Самопоміч” і “Наші” – по 3%.

Згідно з опитування, яке провели Центр соціальних та маркетингових досліджень “Социс”, Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова, Володимир Зеленський лідирує серед кандидатів у президенти України, а Петро Порошенко вже випереджає Юлію Тимошенко в рейтингу. Серед тих, хто піде на дільниці і визначився з вибором, 23% підтримують шоумена й актора Володимира Зеленського. За чинного президента Петра Порошенка проголосували б 16,4% виборців, а за екс-прем’єра й лідера “Батьківщини” Юлію Тимошенко – 15,7%.Помітно відстають від них представник “Опозиційної платформи – За життя” Юрій Бойко (9,3%), лідер “Громадянської позиції” Анатолій Гриценко (8,1%) і лідер “радикалів” Олег Ляшко (6,7%).   

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • В ООН відхрестилися від “мирного плану” Сайдіка щодо Донбасу (90 публікацій у ЗМІ)
  • Главу Суспільного телебачення Аласанію достроково звільнили з посади (65 публікацій у ЗМІ)
  • Росія не дозволяє розпочати миротворчий процес на Донбасі – Волкер (55 публікацій у ЗМІ)
  • ПЦУ зареєстрували як релігійну організацію (17 публікацій у ЗМІ)
  • Президент підписав Закон щодо оптимізації закупівлі іноземної продукції оборонного призначення (9 публікацій у ЗМІ))

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Координатор системи Організації Об’єднаних Націй – координатор з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані заявила, що ООН не має відношення до плану спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдік, але підтримує пропозиції, покликані досягти миру на Донбасі. Про це вона сказала на прес-конференції, передає УНІАН. За її словами, вона читала про план Сайдіка. “Організація Об’єднаних Націй підтримує ключову роль. Перш за все, ми підтримуємо Мінські угоди і переговори, які тривають, зусилля “нормандського формату”, Тристоронньої контактної групи і ОБСЄ в Україні”, – сказала Лубрані. “ООН не є частиною цих різних форматів, але ми, звичайно, підтримуємо переговори з метою мирного врегулювання конфлікту”, – підкреслила вона.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер анонсував зустріч у Парижі представників країн нормандського формату – України, Франції, Німеччини та РФ. “Я знаю, нещодавно була телефонна розмова Франції, Німеччини, України та Росії в рамках “нормандського формату”. Обговорювали процес імплементації Мінських угод… І це була абсолютно безрезультатна розмова”, – сказав К. Волкер в інтерв’ю телеканалу “Прямий”. “Від цього телефонного дзвінка не було ніякого прогресу. Єдине, що була запланована зустріч, яка відбудеться через кілька тижнів у Парижі, щоб зустрітися особисто й побачити, чи є якийсь прогрес”, – додав він. При цьому К. Волкер не уточнив рівень учасників переговорів, які візьмуть участь у запланованій зустрічі.

Спецпредставник держдепу США щодо України Курт Волкер заявив у четвер про підтримку ідеї розміщення спостерігачів у районі Азовського моря на українській території та на запрошення виключно української сторони. “Я думаю, що найкращий варіант полягає в тому, щоб міжнародних спостерігачів було розміщено в тій частині території України, яка не є предметом територіальних суперечок, і на українських суднах, причому – на запрошення українського керівництва”, – сказав він.

ЄС та США розглядають додаткові обмежувальні заходи на випадок, якщо Росія не звільнить українських моряків, захоплених силою поблизу Керченської протоки 25 листопада 2018 року, заявив спецпредставник держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. “І США, і Європа розглядають, які додаткові заходи їм слід вжити, якщо Росія не поверне моряків і надалі висуватиме подібні домагання щодо контролю над Керченською протокою”, – сказав К. Волкер у четвер у Брюсселі. За його словами, і в ЄС, і в США розглядають можливість санкцій через ускладнення російською стороною проходження суден до українських портів в Азовському морі.

Спецпредставник держдепартаменту США щодо України Курт Волкер у четвер позитивно оцінив пропозицію спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка про розгортання на Донбасі спільної місії ООН і ОБСЄ. “Я думаю, що сама суть (цієї пропозиції – ІФ) в принципі корисна” – сказав він під час телефонного брифінгу, відповідаючи на запитання про план М. Сайдіка. “Проблема в тому, що у нас немає згоди з боку Росії… Росія продовжує заперечувати, що окуповує територію. Вона наполягає, що лише забезпечує захист спостерігачів ОБСЄ”, – зазначив К. Волкер. За його словами, Росія “не дає змоги домогтися руху вперед” у тому, що стосується розміщення миротворчих сил на сході України.

ЕКОНОМІКА.

Грошові перекази в Україну від трудових мігрантів в 2018 році зросли до $11 млрд, повідомила перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова. “У минулому році обсяг таких надходжень становить приблизно $11 млрд”, – сказала вона під час монетарного брифінгу в Києві в четвер. За словами К. Рожкової, Нацбанк очікує уповільнення зростання надходжень у 2019 році на тлі охолодження міграційних процесів. Водночас центробанк очікує подальше номінальне зростання доходів трудових мігрантів.

У 2018 році 184 тисячі українських програмістів забезпечили експорт IT-продукції на 4,5 мільярда доларів і за обсягом експорту індустрія посіла друге місце в країні. Такі цифри озвучив СЕО інноваційного парку UNIT.City Максим Яковер під час презентації першого путівника українською IT-індустрією. У 2017 році обсяг експорту становив 3,6 млрд дол. або 3,4% ВВП країни. Путівник створили співробітники інноваційного парку UNIT.City та інвестиційного фонду WNISEF. “Нашою метою було створити продукт, який українці б брали з собою на міжнародні заходи і, разом з презентацією свого проекту, представляли країну та її досягнення за останні роки. Адже від іміджу країни також залежить успіх бізнесу”, – каже СЕО UNIT.City.

ЗВІЛЬНЕННЯ АЛАСАНІЇ.

Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України прийняла рішення про дострокове відсторонення Зураба Аласанії з посади голови правління Суспільного мовлення. Про це у Facebook повідомила заступниця голови наглядової ради НСТУ Світлана Остапа. “Щойно Наглядова рада Суспільного більшістю голосів проголосувала за дострокове розірвання контракту з головою правління ПАТ НСТУ Зурабом Аласанією. 9 за, 3 проти”, – написала вона.

У Наглядовій раді Національної суспільної телерадіокомпанії України не коментують причину  дострокового відсторонення Зураба Аласанії з посади голови правління Суспільного мовлення без протоколу, який опублікують приблизно за тиждень. Як повідомили Українській правді джерела, які ознайомлені з перебігом подій, порядок денний був завчасно підготовлений і питання про відсторонення Аласанії у ньому не було. Пропозицію про відсторонення Аласанії декілька разів оголошував В’ячеслав Козак. Він потрапив у комісію по квоті “Радикальної партії”. Його пропозиції були відхилені. Однак дев’ятеро людей все ж таки підтримали ідею голосування. Саме вони і проголосували за відсторонення Аласанії.

Мер Львова, лідер партії “Об’єднання “Самопоміч”, кандидат у президенти України Андрій Садовий пов’язує звільнення голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураба Аласанії з майбутніми виборами та з його незалежною позицією. “Зураб Аласанія пустив на “Суспільне” програми “Схеми”, “Наші гроші” і забезпечував об’єктивність, якої досі ніколи не було на державному (суспільному) телебаченні. Сьогодні Зураба Аласанію звільнили. Я уявляю собі, якими б хотіли бачити наші медіа на Банковій (вул. Банкова в Києві, де розташована Адміністрація президента України – ІФ). Достатньо поглянути «Прямий»”, – написав А. Садовий на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер увечері.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Кандидат у президенти та голова партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко подав до суду на Центральну виборчу комісію. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. “Подав до суду на ЦВК. Через протизаконну вимогу до кандидата в президенти працювати з Державним реєстром виборців виключно в будівлі ЦВК”, – заявляє Гриценко і публікує фото свого адміністративного позову.

Актив партії “Народний фронт” підтримує висування її лідера, екс-прем’єра Арсенія Яценюка кандидатом на виборах президента України, які відбудуться 31 березня, але рішення буде ухвалено на з’їзді партії 2 лютого, заявляє голова фракції “Народний фронт” у Верховній Раді Максим Бурбак. “Партійний актив однозначно висловився за висунення Арсенія Яценюка на посаду президента України. Це стало зрозуміло, коли Арсеній Яценюк зустрічався в грудні з партактивом у регіонах. Партія висловила безумовну довіру лідеру партії. Саме з таким настроєм делегати їдуть і на з’їзд, 2 лютого”, – написав М. Бурбак на своїй сторінці в соцмережі Facebook. Він зазначив, що від рішення “Народного фронту” про висунення свого кандидата “залежить не лише перебіг, але і результат виборів”. “Можливо, від нашого рішення залежить, хто стане президентом України”, – написав політик.

Лідером президентського рейтингу є Володимир Зеленський, якого підтримують 19% тих, хто визначився та має намір голосувати. Про це свідчить опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведене в січні 2019 року. 18,2% опитаних українців підтримують Юлію Тимошенко, за чинного президента Петра Порошенка готові віддати свої голоси 15,1%.

У Верховну Раду 9 скликання зараз пройшли б партії “Батьківщина”, “Слуга народу”, “БПП – Солідарність”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Громадянська позиція” і “Радикальна партія”. Вони набирають понад 5% голосів виборців згідно з опитуванням громадської думки, проведеним 13-27 грудня 2018 року Соціологічної групою “Рейтинг” для Центру досліджень Міжнародного республіканського інституту. Також мають шанс пройти у парламент партії “УКРОП”, “Самопоміч” і “Наші”, враховуючи похибку дослідження. Парламентські вибори мають відбутися в жовтні.

Володимир Зеленський лідирує серед кандидатів у президенти України, а Петро Порошенко вже випереджає Юлію Тимошенко в рейтингу. Такий висновок зробили Центр соціальних та маркетингових досліджень “Социс”; Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Центр Разумкова на підставі опитування, проведеного з 16 по 29 січня 2019 року. Згідно з цим дослідженням, цілком упевнені, що підуть голосувати 31 березня, 50,9% опитаних, а 30,9% – скоріше впевнені в цьому.