Стаття про порядок проведення мирних зібрань має бути вилучена з українського законодавства – правозахисники

Експерти стверджують, що Статтю 185.1 використовують для перешкоджання активістам у проведенні мирних зібрань. За їхними даними, цю статтю застосовують приблизно 10 разів на рік протягом всієї незалежності України. Дія статті передбачає до 15 діб адміністративного арешту. «У нас і досі, на жаль, в українському законодавстві, а саме Кодексі про адміністративні правопорушення, присутня Стаття 185.1, яка бере свій початок ще в Радянському Союзі та встановлює покарання за порушення порядку проведення мирних зібрань. […]І до, і після Майдану правоохоронні органи використовували цю статтю при складанні протоколів», – зазначив Богдан Чумак, голова правління громадської організації «Правозахисна Ініціатива», юрист, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Михайло Каменєв, виконавчий директор громадської організації «Правозахисна Ініціатива», юрист, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, вважає, що дія статті відволікає громадських активістів від здійснення своїх прав і свобод, а також використовуюється для залякування громадянського суспільства. «Коли суспільство бачить, що за те, що ти вийшов на мирну акцію протесту, ти можеш отримати проблеми з законом, поліцейськими – це може багатьох зупинити від проявів своєї громадської активності», – додав Сергій Стерненко, громадський діяч, юрист.

Присутні на брифінгу народні депутати Олена Сотник та Ігор Луценко закликали своїх колег підтримати ініціативу майбутнього законопроекту про стасування статті про порядок проведення мирних зібрань. «Наявність цієї статті для мене є ганебним символом того, що ми живемо за якимись радянськими принципами та правилами. Тому ми плануємо подати законопроект про скасування цієї статті  як такої, що псує ідею демократичного суспільства і не може бути присутня в державі, яка називає себе правовою», – підкреслила Олена Сотник, народний депутат України, співголова міжфракційого об’єднання «Правозахисна коаліція».