Огляд ЗМІ за 5 лютого 2019

ВИСНОВКИ

Президент України Петро Порошенко припускає, що РФ спробує вплинути на народних депутатів України, щоб перешкодити внесенню змін до Конституції стосовно закріплення стратегічного курсу країни щодо ЄС і НАТО.

Окружний адміністративний суд м. Києва за позовом народного депутата Радикальної партії Ігоря Мосійчука заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України. У суді пояснили, що Уляні Супрун було заборонено виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я через те, що вона має подвійне громадянство і більше місяця є виконуючою обов’язки. Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко заявив, що уряд оскаржуватиме рішення суду. Президент Петро Порошенко заявив, що дав Уляні Супрун громадянство України перед тим, як вона стала виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я. “Пані Супрун має повну підтримку президента України. Я дуже ціную, що ми разом із пані Супрун, із урядом і парламентом, зробили в напрямку медичної реформи. Я дуже ціную ту допомогу, яку я отримую в питаннях запровадження сільської медицини”, – додав він. Посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф висловлює занепокоєння через рішення суду щодо Уляни Супрун. У свою чергу, в посольстві України в США також заявили, що разом із представниками інших держави тримають ситуацію навколо Супрун у фокусі уваги.

Речниця ГПУ Лариса Сарган повідомила, що Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження про можливу державну зраду та сепаратизм Віктора Медведчука. Справу порушили за зверненням народного депутата від “Народного фронту” Андрія Тетерука. “Глава проросійської організації “Український вибір – право народу” і глава політради партії “Опозиційна платформа – за життя” Віктор Медведчук зробив гучну заяву на партійному з’їзді 29 січня 2019 року в м. Києві, заявивши про необхідність утворення так названого “автономного регіону Донбас” з утворенням власного парламенту та уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України”, – повідомила Сарган. У ГПУ підкреслили, що Конституція визначає Україну як унітарну державу, а Росія, підтримуючи бойовиків на Донбасі, проводить агресивні дії. Враховуючи це, заклики до “автономного регіону” можуть сприяти підривній діяльності РФ. У політика Віктора Медведчука заявили, що відкриття провадження щодо нього є атакою зі сторони “партії війни”.

Солом’янський районний суд м. Києва зняв електронний браслет і повернув закордонний паспорт колишньому в. о. глави ДФС Мирославу Продану, підозрюваному в незаконному збагаченні.

У рішенні Печерського райсуду Києва, який скасував арешт майна екс-міністр МВС Віталія Захарченка, зазначається, що майно, яке арештовували у справі проти Захарченка, належить підприємцю, який заперечує свій зв’язок з колишнім чиновником.

Лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко підписала “Декларацію на захист свободи слова”, яку розробила Національна спілка журналістів. “З одного боку, ми беремо зобов’язання дати повну та беззаперечну свободу журналістам висловлювати свої думки і чесно інформувати людей про події. А з іншого боку, ми хочемо правди, честі і непідкупності. Я із задоволенням підписую цю декларацію і сподіваюся, що ми будемо рухатись лише шляхом зміцнення свободи слова”, – заявила Тимошенко.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко представив як свого кандидата на посаду міністра оборони екс-директора департаменту військової політики та стратегічного планування Міноборони України  Івана Апаршина.

ЦВК зареєструвала ще чотирьох кандидатів на виборах президента України 31 березня. ЦВК зареєструвала кандидатами Віктора Кривенка, Сергія Кривоноса, Сергія Носенка та Руслана Ригованова. На даний час зареєстровано 34 кандидати у Президенти України.

У щорічному звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House йдеться, що Україна в 2019 році залишається “частково вільною” країною, а її окупована Росією частина Крим отримала статус “невільної” території.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Відсторонення Супрун: Уряд оскаржуватиме рішення суду (182 публікації у ЗМІ)
  • ЦВК зареєструвала вже 34 кандидати у президенти (109 публікацій у ЗМІ)
  • ГПУ відкрила справу проти Медведчука за підозрою у державній зраді (58 публікацій у ЗМІ)
  • Freedom House: Україна зберегла статус “частково вільної” країни (16 публікацій у ЗМІ)
  • Суд зняв браслет з екс-фіскала Продана і повернув йому закордонний паспорт (13 публікацій у ЗМІ)

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Президент України Петро Порошенко висловлює припущення, що РФ спробує вплинути на народних депутатів України, щоб перешкодити внесенню змін до Конституції стосовно закріплення стратегічного курсу країни на ЄС і НАТО. “Друзі, треба мислити глобально, треба розуміти стратегію розвитку нашої держави і не виключено, що зараз Росія дуже активізується для того, щоб це зірвати. Але так само, як це у неї не виходило протягом останніх чотирьох із половиною років, я також сподіваюся, що цього не станеться і зараз. І цей момент істини покаже ціну кожного політика і кожної політичної сили”, – сказав П. Порошенко на щорічному прийомі компаній-членів Американської торгової палати в Україні у вівторок у Києві.

Президент України Петро Порошенко назвав п’ять головних напрямів економічного розвитку української держави, повідомляється на сайті президента. “Реальна стратегія розвитку та забезпечення економічного зростання в Україні повинна відбуватися за п’ятьма напрямами: агропромисловий комплекс; ІТ-сектор; індустріалізація і прихід на український ринок технологій, які працюють на світовий експорт; інфраструктурні проекти і логістика, розвиток туризму”, – сказав П. Порошенко в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV. Він зазначив, що кожен з цих напрямів забезпечує зростання ВВП. “Для того, щоб Україна перетворилася на велику країну – регіонального лідера, який впливає на події в Європі”, – сказав президент.

ВІДСТОРОНЕННЯ СУПРУН.

Окружний адміністративний суд м. Києва за позовом народного депутата Радикальної партії Ігоря Мосійчука заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України. “Адмінсуд за нашим позовом заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки глави МОЗ. Життя і здоров’я українців – найвища цінність. За це й боремося”, – написав лідер Радикальної партії Олег Ляшко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок. Він також оприлюднив копію цього рішення суду від 5 лютого 2019 року. У мотивувальній частині ухвали суду зазначено, що І. Мосійчук направив до Окружного адміністративного суду м. Києва позов, в якому просить суд встановити відсутність у У. Супрун передбачених законодавством компетенцій (повноважень). У зв’язку з цим суд 14 січня 2019 року відкрив провадження в адміністративній справі. Крім того, І. Мосійчук 1 лютого подав до суду заяву про забезпечення адміністративного позову шляхом встановлення заборони У. Супрун вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію компетенцій (повноважень) виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я України.

Окружний адмінсуд Києва тимчасово заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я через те, що вона має подвійне громадянство і більше місяця є виконуючою обов’язки. Про це йдеться у повідомленні суду у вівторок. Вказується, що своє рішення суд мотивував наявністю ознак протиправності у тимчасовому виконанні першим заступником міністра охорони здоров’я (Уляна Супрун) повноважень в.о. міністра в строк, що перевищує 1 місяць з моменту наділення особи відповідними повноваженнями. “Окрім того, суд врахував доводи позивача про те, що у 2015 році Супрун Уляна Надія отримала громадянство України і, водночас, досі перебуває у іноземному громадянстві (громадянство США), в той час як відповідно до Закону України “Про громадянство України” в Україні існує єдине громадянство”, – сказано у повідомленні.

Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко заявляє, що уряд оскаржуватиме рішення Окружного адміністративного суду м. Києва про заборону Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України. “Обов’язки будемо оскаржувати”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна” у вівторок. О. Саєнко також наголосив, що також буде подано скаргу до Вищої ради правосуддя. Раніше цього дня лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко повідомив, що Окружний адміністративний суд м. Києва за позовом народного депутата Радикальної партії Ігоря Мосійчука заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України.

Президент Петро Порошенко нагадав, що дав Уляні Супрун громадянство України перед тим, як вона стала виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я. Про це він заявив під час виступу на щорічному прийомі компаній-членів Американської торговельної палати в Україні. “Я як президент коментувати рішення суду за законом не маю права”, – зазначив Порошенко. “Пані Супрун має повну підтримку президента України. Я дуже ціную, що ми разом із пані Супрун, із урядом і парламентом, зробили в напрямку медичної реформи. Я дуже ціную ту допомогу, яку я отримую в питаннях запровадження сільської медицини”, – додав він.

Посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф висловлює занепокоєння через рішення суду про відсторонення від посади в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун. “Очікую подальших подробиць у цій справі, але занепокоєна потенційним впливом на життєво важливі реформи охорони здоров’я в Україні”, – написала Дж. Гоф у своєму мікроблозі в соцмережі Twitter у вівторок. У свою чергу, в посольстві України в США також заявили, що разом із представниками інших держави тримають ситуацію навколо У. Супрун у фокусі уваги. “Ми разом з громадянами України і колегами з інших дипломатичних представництв уважно стежимо за цією ситуацією”, – йдеться в повідомленні посольства в Twitter.

Комітет Верховної Ради з охорони здоров’я хоче запевнити послів іноземних держав та громадян України у своїй прихильності о реформування системи охорони здоров’я за наявності легітимного міністра охорони здоров’я, заявила глава комітету Ольга Богомолець. “Я прошу вас зараз підтримати моє звернення від комітету охорони здоров’я до послів іноземних держав та до громадян України про те, що комітет охорони здоров’я у своєму складі підтримує необхідність реформування системи охорони здоров’я України незалежно від того, хто буде міністром охорони здоров’я”, – сказала вона на засіданні комітету з охорони здоров’я у вівторок. Водночас О. Богомолець наголосила, що комітет з охорони здоров’я “підтримуватиме реформу за наявності легітимного міністра-громадянина України”.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Солом’янський районний суд м. Києва зняв електронний браслет і повернув закордонний паспорт колишньому в. о. глави Державної фіскальної служби (ДФС) Мирославу Продану, підозрюваному в незаконному збагаченні. Як повідомляє у вівторок прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, напередодні, 4 лютого, суд за результатами розгляду клопотання прокурорів САП частково продовжив термін дії процесуальних зобов’язань М.Продану. “Задовольняючи клопотання частково … слідчий суддя, всупереч позиції прокурорів, відмовив у продовженні обов’язків носити електронний засіб контролю та здати на зберігання документ для виїзду за кордон. Фактично суд надав можливість підозрюваному безконтрольно пересуватися та виїжджати за кордон”, – повідомили в САП.

Майно, яке арештовували у справі проти екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, належить підприємцю, який заперечує свій зв’язок з колишнім чиновником. Про це йдеться у повному рішенні Печерського райсуду Києва, який скасував арешт майна. Земельні ділянки та нерухомість належить нідерландському Фонду Адміністративне бюро LVV, а інвестором останнього є Найджелт Брос Холдинг ЛТД з Британських Віргінських островів. Бенефіціаром “майна Захарченка” є український громадянин, який запевняє, що не має жодного стосунку до Захарченка. Його ім’я зашифроване у публічній версії ухвали. Раніше підприємець вже довів у суді, що інформацію про його зв’язок з екс-міністром поширювали з метою шантажу.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Кандидат у президенти, лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко підписала “Декларацію на захист свободи слова”, яку розробила Національна спілка журналістів. “Я як лідер партії і кандидат у президенти України вважаю, що справжня свобода слова – без утисків, маніпуляцій, залежності ЗМІ від кланових утворень. Це те повітря, яким узагалі дихає демократія. І коли ми дихаємо свободою слова як повітрям, ми часом не помічаємо, як це важливо. І якщо цей кисень перекривають, починають маніпулювати ЗМІ і журналістами, тоді гине демократія”, – наводить слова Ю. Тимошенко прес-служба “Батьківщини” у вівторок.

Кандидат у президенти України, лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко представив як свого кандидата на посаду міністра оборони екс-директора департаменту військової політики та стратегічного планування Міноборони України (2005-2007) Івана Апаршина. “Професіонал, здатний підняти боєздатність армії та забезпечити солдата всім необхідним. Армію знає досконало, від тактичного до стратегічного рівня. Обіймав командні та штабні посади від командира взводу, роти, полкової ланки – до військової ставки, Генштабу та Міноборони. Гідна професійна освіта: загальновійськове командне училище, академія імені Фрунзе, Національна академія оборони України. Магістр державного військового управління, полковник запасу”, – написав А. Гриценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.