Огляд ЗМІ за 6 лютого 2019

ГОЛОВНЕ

Спікер місії БДІПЛ ОБСЄ в Україні Томас Райнер повідомив, що список спостерігачів місії ще перебуває на затвердженні в Міністерстві закордонних справ України, серед запропонованих кандидатів – двоє росіян. Пітер Тейлер також заявив, що пропонована норма закону, згідно з якою громадянин держави-агресора не може бути спостерігачем на виборах в Україні, не відповідає нормам ОБСЄ.

Екс-президент України Віктор Янукович заявив, що вирок українського суду щодо нього у справі про держзраду є політично мотивованим. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Янукович найкраще реалізує своє право на захист, якщо приїде до Києва й обстоюватиме свою позицію в апеляційному суді.

Заступник глави НБУ Олег Чурій повідомив, що НБУ вирішив понизити норму обов’язкового продажу експортної виручки до 30% із 50%. В НБУ також повідомили, що міжнародні резерви України, за попередніми даними, в січні не змінилися і залишилися на рівні $20,82 млрд.

Кабінет Міністрів прийняв рішення запустити з березня 2019 року механізм виплати субсидій за житлово-комунальні послуги готівкою. Як зазначено в пояснювальній записці до проекту документа, надання субсидій готівкою стимулює споживачів до раціонального використання комунальних послуг.

Кабінет Міністрів України звільнив виконувача обов’язків міністра аграрної політики та продовольства Максима Мартинюка.

Віце-президент Світового банку з питань регіону Європи та Центральної Азії Сиріл Мюллер заявив, що Україна виходить на стійке впровадження реформ, і Банк надаватиме країні свою підтримку. «Україна виходить на стійкий підхід у впровадженні реформ, і ми продовжуємо підтримувати вас. Ми хочемо надавати не лише фінансову підтримку, а й сприяти виконанню урядових програм», – заявив Мюллер. Зазначається, що станом на січень 2019 року в реалізації Україною – 8 спільних зі Світовим банком інвестиційних проектів на суму понад $2,4 млрд і один гарантійний проект на $750 млн.

Уляна Супрун перервала відрядження у США, щоб розібратися у ситуації з її відстороненням. Супрун підкреслила, що розподіл препаратів, які готуються до відправки в регіони на складах МОЗУ, відбувається за підписом в.о. міністра і тепер виникли питання, хто саме підпише розпорядження та коли медичні заклади отримають ліки? Також вона відзначила, що під загрозою договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки, вакцини за кошти держбюджету 2019 року, оскільки повноваження підписувати такі договори має лише в.о. міністра.

Зураб Аласанія вважає, що президент Петро Порошенко не ініціював його звільнення з посади голови правління Суспільного мовлення. “Вони (наглядова рада) нашкодили всім, включно і особливо з чинною владою, про яку всі одразу подумали. Тому я вважаю, що тут немає прямої вказівки від влади. Але є деякі дуже ретиві хлопці, що наближені до неї. Так, у тому документі пишуть про те, що причиною стало “невисвітлення особи президента”. Але я не думаю, що президент почав все це. Для нього це означає підставитися”, – зазначає він. За словами Аласанії, офіційна позиція адміністрації президента дуже нейтральна.

Керівник виборчого штабу Анатолія Гриценка Віктор Чумак заявив, що в їхньому штабі виявили прослуховувальні пристрої, через що закликав інших кандидатів бути пильними. Він висловив сумнів у тому, що їх могли встановити приватні охоронні структури, і допустив, що без втручання держави цього не сталося б.

Святослав Вакарчук закликав Верховну Раду ще до президентських виборів проголосувати в цілому Виборчий кодекс (законопроект №3112-1), за яким вибори до парламенту відбуватимуться за системою відкритих партійних списків. Вакарчук нагадав, що проведення виборів до парламенту за відкритими партійними списками обіцяли фракції коаліції в коаліційній угоді, є такий пункт і в передвиборчій програмі 2014 року чинного президента, проте обіцянка залишається невиконаною.

Бізнесмен Павло Фукс заявив, що не фінансує кандидата в президенти Володимира Зеленського. При цьому бізнесмен визнав, що замислювався про фінансову підтримку Зеленського: “Думав. Просто навіщо мені це потрібно? Що це дає?”. Також бізнесмен заперечує, що фінансував партію Вадима Рабиновича.

Нардеп Руслан Князевич став уповноваженим представником президента України Петра Порошенка в ЦВК.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Супрун прокоментувала своє відсторонення від посади (325 публікацій у ЗМІ)
  • ЦВК зареєструвала ще трьох кандидатів в президенти – тепер їх 37 (144 публікацій у ЗМІ)
  • У Росії визнали кримінальну справу проти Медведчука «політичною репресією» (100 публікацій у ЗМІ)
  • Монетизацію субсидій запускають із 1 березня – рішення уряду (46 публікацій у ЗМІ)
  • Максима Мартинюка звільнили з посади керівника Мінагрополітики (16 публікацій у ЗМІ)

РОСІЙСЬКІ СПОСТЕРЕГАЧІ НА ВИБОРАХ.

Список спостерігачів місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ ще перебуває на затвердженні в Міністерстві закордонних справ України, серед запропонованих кандидатів – двоє росіян, повідомив спікер місії БДІПЛ ОБСЄ в Україні Томас Райнер. “Ми дійсно отримали пропозиції 92 кандидатів з країн-членів ОБСЄ – двоє з них з Росії. Відповідно до методики БДІПЛ, ми відправили цей список до МЗС України. Наскільки я розумію, переговори між БДІПЛ у Варшаві і МЗС у Києві тривають”, -сказав він на прес-конференції в середу в Києві. Т. Райнер також розповів, що зараз в Україні перебувають 17 експертів від БДІПЛ.

Пропонована норма закону, згідно з якою громадянин держави-агресора не може бути спостерігачем на виборах в Україні, не відповідає нормам ОБСЄ, заявляє глава місії спостерігачів за виборами в Україні Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Пітер Тейлер. “Ми знаємо про те, що було подано законопроект відповідний і про позицію української влади щодо спостерігачів з РФ. Потрібно зазначити, що це не відповідає засадам і підходам ОБСЄ щодо формування місії зі спостереження за виборами”, – сказав він на прес-конференції в середу в Києві. Як повідомлялося, 4 лютого було зареєстровано законопроект №9524 “Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні”. Згідно з ним на виборах президента України, народних депутатів і місцевих виборах офіційним спостерігачем від іноземних держав, міжнародних організацій не може бути громадянин (підданий) держави, яку Верховна Рада визнала державою-агресором або державою-окупантом.

ДЕРЖЗРАДА ЯНУКОВИЧА.

Екс-президент України Віктор Янукович назвав вирок українського суду щодо нього у справі про держзраду політично мотивованим. “Вирок було написано під диктовку влади, і той тиск, який чинився на суд, він був безпрецедентним. Вирок не має нічого спільного із законом: суцільні порушення. Усе побудовано на брехні та на ненависті”, – сказав В. Янукович журналістам у Москві в середу. 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив В. Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду і пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації.

Екс-президент України Віктор Янукович найкраще реалізує своє право на захист, якщо приїде до Києва й обстоюватиме свою позицію в апеляційному суді, заявляє генпрокурор України Юрій Луценко. “Він (В. Янукович – ІФ), як і кожна людина, має право на захист. Найкраще може реалізувати його громадянин Янукович в один простий спосіб – прибути до Києва, сісти в камеру й займатися захистом в апеляційному суді”, – сказав Ю. Луценко журналістам у Києві в середу, коментуючи наміри В. Януковича подати апеляцію на рішення суду. На думку генпрокурора, це було б “справедливо, чесно та мужньо”.

ЕКОНОМІКА.

Національний банк України (НБУ) вирішив понизити норму обов’язкового продажу експортної виручки до 30% із 50%, повідомив заступник глави центробанку Олег Чурій. “Із 1 березня ми ухвалили рішення про зниження норми обов’язкового продажу (експортної виручки – ІФ) із 50% до 30%”, – сказав він під час прес-конференції в Києві в середу.

Міжнародні резерви України, за попередніми даними, в січні не змінилися і залишилися на рівні $20,82 млрд (у еквіваленті), повідомляється на сайті Національного банку України (НБУ).НБУ уточнив, що витрати на обслуговування і погашення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) склали $ 808,1 млн. Ці витрати вдалося частково компенсувати за рахунок розміщення ОВДП на $ 620,7 млн (у еквіваленті). НБУ щодо ситуації на міжбанківському валютному ринку повідомив, що в січні пропозиція валюти було вище за попит за рахунок стабільних надходжень експортного виторгу аграрних і металургійних компаній, чистого продажу валюти населенням, а також припливу коштів нерезидентів у гривневі ОВДП.

Кабінет Міністрів України звільнив виконувача обов’язків міністра аграрної політики та продовольства Максима Мартинюка і в. о. міністра заступника міністра з питань європейської інтеграції Ольгу Трофімцеву. “Мартинюка звільнили з МінАПК згідно з поданою заявою. Призначили в. о. міністра Трофімцеву”, – сказав у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” віце-прем’єр-міністр Павло Розенко після засідання уряду в середу.

Кабінет Міністрів прийняв рішення запустити з березня 2019 року механізм виплати субсидій за житлово-комунальні послуги готівкою. Відповідний проект постанови, текст якого є в розпорядженні агентства “Інтерфакс-Україна”, затверджено на засіданні уряду. Як зазначено в пояснювальній записці до проекту документа, надання субсидій готівкою стимулює споживачів до раціонального використання комунальних послуг.

ВІДСТОРНЕННЯ СУПРУН.

Уляна Супрун, повноваження якої як виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я призупинив Окружний адмінсуд Києва, перервала відрядження у США, щоб розібратися у ситуації. Про це 6 лютого вона написала у Facebook. “Сьогодні повертаюсь в Україну з відрядження у США, яке було скасоване у зв’язку з ухвалою судді Каракашьяна. Мусимо у найкоротші строки відновити роботу Міністерства”, – написала вона. За її словами, наразі потрібно оперативно врегулювати ситуацію, яка склалась.  Зокрема, Супрун підкреслила, що розподіл препаратів, які готуються до відправки в регіони на складах МОЗУ, відбувається за підписом в.о. міністра і тепер виникли питання, хто саме підпише розпорядження та коли медичні заклади отримають ліки?

ЗВІЛЬНЕННЯ АЛАСАНІЇ.

Зураб Аласанія вважає, що президент Петро Порошенко не ініціював його звільнення з посади голови правління Суспільного мовлення. Про це Аласанія розповів в інтерв’ю DW. “Вони (наглядова рада –  ред.) нашкодили всім, включно і особливо з чинною владою, про яку всі одразу подумали. Тому я вважаю, що тут немає прямої вказівки від влади. Але є деякі дуже ретиві хлопці, що наближені до неї. Так, у тому документі пишуть про те, що причиною стало “невисвітлення особи президента”. Але я не думаю, що президент почав все це. Для нього це означає підставитися”, – зазначає він. За словами Аласанії, офіційна позиція адміністрації президента дуже нейтральна.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Народний депутат із фракції “Блок Петра Порошенка”, голова комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич став уповноваженим представником президента України Петра Порошенка в ЦВК на виборах 31 березня. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідне рішення ухвалено на засіданні комісії в середу. Як повідомлялося, П. Порошенко подав документи для реєстрації кандидатом у президенти 3 лютого. Реєстрація кандидатів завершується 8 лютого.

Бізнесмен Павло Фукс стверджує, що не фінансує кандидата в президенти Володимира Зеленського. Про це він розповів в інтерв’ю “Українській правді”. “Бачив кілька разів. Особисто нікого не фінансую, нічого не роблю”, – заявив він. При цьому бізнесмен визнав, що замислювався про фінансову підтримку Зеленського: “Думав. Просто навіщо мені це потрібно? Що це дає?”. Також бізнесмен заперечує, що фінансував партію Вадима Рабиновича. “Дивіться, по партії “За життя” є дуже цікава розмова, щодо якої я можу дати окреме інтерв’ю, але після президентських виборів. А зараз я вам нічого не скажу, розповім після … Запитувати можете що хочете, але я вам сказав – я не фінансую партію “За життя”, – заявив Фукс.

Музикант, громадський діяч Святослав Вакарчук закликає Верховну Раду ще до президентських виборів проголосувати в цілому Виборчий кодекс (законопроект №3112-1), за яким вибори до парламенту відбуватимуться за системою відкритих партійних списків. “Уже найближчі вибори до парламенту треба провести за повністю пропорційною системою – відкритими регіональними списками з виключно партійним висуненням. (…) Шановний пане президенте! Шановні пані та панове народні депутати! Ухваліть закон №3112-1 до виборів президента! Зробіть так, щоб вибори до парламенту восени 2019 року пройшли за новою системою відкритих виборчих списків”, – написав він у статті, оприлюдненій на сайті інтернет-видання “Українська правда” в середу.

Керівник виборчого штабу кандидата в президенти України, лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка, позафракційний народний депутат Віктор Чумак заявив, що в їхньому штабі виявили прослуховувальні пристрої, через що закликав інших кандидатів бути пильними. “Хочу показати. Це п’ять пристроїв, які було знайдено в штабі кандидата в президенти Анатолія Степановича Гриценка. Це пускові пристрої, які запускають відео або аудіозапис усіх пристроїв, які можуть бути в приміщенні”, – повідомив В. Чумак, виступаючи на пленарному засіданні Верховної Ради України в середу. Нардеп продемонстрував виявлені пристрої.