Огляд ЗМІ за 8-10 лютого 2019

ГОЛОВНЕ

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила про те, що країни Євросоюзу дійшли згоди з приводу регулювання проекту “Північний потік-2”.  Берлін і Париж домовилися, що всі рішення по “Північному потоку-2” прийматиме Німеччина. У МЗС РФ застерегли ЄС від протидії реалізації проекту “Північний потік – 2”. Заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Панкін заявив, що, якщо Північному потоку – 2 “будуть чинити перешкоди”, щоб “змусити Росію качати газ через Україну на їхніх умовах, з їхніми тарифами, з невизначеністю в юридичних речах, напевно, цей номер не пройде”. Він вказав на можливі труднощі, які виникнуть у європейських споживачів в тому випадку, якщо одночасно РФ і Україна не зможуть домовитися щодо транзиту газу і “залишатимуться проблеми з “Північним потоком – 2”.

Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак запропонував українській стороні переглянути рішення про те, що вибори президента України будуть закриті для російських спостерігачів. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна готова прийняти будь-яку кількість міжнародних спостерігачів на виборах від будь-яких країн, але не від Росії, і запропонував “поставити крапку в усіх дискусіях”.

9 лютого між учасниками акції “Хто замовив Катю Гандзюк?” на Контрактовій площі в Києві та поліцією сталися сутички, є постраждалі. У поліції повідомили, що правоохоронці затримали близько 40 осіб, які затіяли зіткнення з поліцейськими біля управління поліції в Подільському районі Києва; розпочато три кримінальних провадження. Мітингарі повідомляють, що перед початком виступу Юлії Тимошенко учасників акції “забрали без жодних причин” до Подільського відділку поліції. “Невдовзі їх відпустили, проте забрали особисті речі. Хлопці вимагали повернути їм речі, натомість правоохоронці застосували газ. На затримання приїхала поліція спецпризначення (колишній “беркут”), застосовували силу. Є травмовані”, – йдеться у повідомленні ініціативи. Прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган повідомила, що працівники поліції, перевищуючи свої службові повноваження, завдали тілесних ушкоджень учасникам мітингу, розслідуванням інциденту займуться слідчі Державного бюро розслідувань. Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що слідчі встановили особу чоловіка, який під час сутичок з активістами С14 біля Подільського райуправління поліції Києва бив ногами лежачого і вигукнув “Лягай, Бандеро!”. Луценко додав, що цьому працівнику поліції готується підозра.

Правління Суспільного мовника закликало Наглядову раду ПАТ “НСТУ” переглянути рішення про звільнення голови правління Зураба Аласанії. “Правління вважає рішення, ухвалене в неправовий спосіб, надзвичайно небезпечним прецедентом і закликає Наглядову раду ПАТ “НСТУ” переглянути його з дотриманням всіх правових процедур”, – йдеться в заяві.

Юрист компанії Atkins Thomson Solicitors Грехем Аткінс, який представляє інтереси президента Петра Порошенка в позові проти ВВС, заявляє, що Високий суд Англії визнав публікацію, у якій ВВС писало, що Порошенко заплатив Трампу 400 тис. дол. за зустріч, такою, що нанесла шкоду репутації Порошенка.

У прес-службі “Батьківщини” повідомили, що Бюро Херсонської облорганізації ВО “Батьківщина” вирішило вважати Владислава Мангера виключеним з членів партії. “Тим же рішенням Бюро рекомендувало Мангеру залишити посаду голови Херсонської обласної ради”, – йдеться у повідомленні.

У 2018 році найбільшу допомогу від держави отримали фірми, пов’язані з мільярдером Юрієм Косюком — близько 970 мільйонів гривень. Загалом на всіх аграріїв торік, за даними Мінагрополітики, розподілили близько 4 мільярдів гривень. Компанії, пов’язані із Косюком, отримали чверть від цієї суми.

Центральна виборча комісія зареєструвала рекордну для України кількість кандидатів у президенти – 44 людини – і завершила реєстрацію. Загалом документи до ЦВК подали 94 людини.

Президент України Петро Порошенко офіційно оголосив про початок своєї передвиборчої кампанії на виборах президента України. Він заявив, що прийняв рішення балотуватися вдруге на посаду президента України, щоб завершити побудову сильної успішного держави, здатної забезпечити порядок, добробут і безпеку кожного українця, щоб підготувати країну до вступу в Європейський Союз і НАТО, і щоб не дати популістам “помножити на нуль усі те, що вистраждали люди”. Петро Порошенко відзначив, що країна долає кризу, викликану агресією Росії, і відновлює економічне зростання.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко розкритикувала діючого президента Петра Порошенка через залучення Віктора Медведчука до переговорів щодо обміну полоненими. Юлія Тимошенко також звернулася до президента Петра Порошенка з вимогою зняти з виборів її однофамільця Юрія Тимошенка. “Це вони розраховують таким шахрайським принизливим способом забрати у мене на виборах якісь відсотки і передати людині, яка нічого спільного немає з президентством”, – сказала політик.

Лідер «Самопомочі» Андрій Садовий опублікував угоду, яку йому нібито пропонували підписати від імені президента  Петра Порошенка в обмін на вирішення питання утилізації сміття у Львові. «Суть дуже проста — я передаю фракцію “Самопоміч” в парламенті під контроль БПП і гарантую особисту лояльність. Натомість президент обіцяв дати команду припинити блокаду», – заявив Садовий.

Лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко заявив, що Петро Порошенко дав вказівку виділити 2 мільярди гривен на підкуп виборців. “Ключові фігури в штабі чинного президента, які це все організовують – знову кажу під запис Авакову, хай порушують провадження – їх дві: Віталій Ковальчук – перший заступник глави АП, і другий – це Сергій Березенко – тіньовий штаб, де зібрали таких креативних мерзотників, які це все роблять, це депутат фракції БПП”, – сказав Гриценко. У БПП повідомили, що готують позов до суду через заяву Гриценка.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Генпрокуратура ідентифікувала поліцейських, які побили затриманих активістів на Подолі — Луценко (158 публікацій у ЗМІ)
  • “Градус підвищується”: Князєв прокоментував побиття під управлінням поліції (99 публікацій у ЗМІ)
  • ЦВК зареєструвала 44 кандидати в президенти України (76 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко заявив, що його виборча кампанія офіційно розпочалася (43 публікації у ЗМІ)
  • Порошенко виграв суд проти ВВС у справі про наклеп (13 публікацій у ЗМІ)

ПРОТИДІЯ ПІВНІЧНОМУ ПОТОКУ 2.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила про те, що країни Євросоюзу дійшли згоди з приводу регулювання проекту “Північний потік-2”. Про це повідомляє Reuters. “Що стосується газової директиви, то ми досягли угоди, і це стало можливим завдяки тому, що Франція і Німеччина тісно співпрацювали”, – сказала Меркель. При цьому вона не стала уточняти деталі досягнутого компромісу. Як повідомлялося, однією з погоджених пропозицій стало те, що відповідальність за газопроводи з третіми країнами, як от Росією, лежить на країні, де газопровід вперше зустрічається з європейською мережею.

У МЗС РФ застерегли ЄС від протидії реалізації проекту “Північний потік – 2”. Про це заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Панкін розповів в інтерв’ю РИА “Новости”, пише DW. Говорячи про проект “Північний потік – 2”, Панкін заявив, що, якщо йому “будуть чинити перешкоди”, щоб “змусити Росію качати газ через Україну на їхніх умовах, з їхніми тарифами, з невизначеністю в юридичних речах, напевно, цей номер не пройде “. Він вказав на можливі труднощі, які виникнуть у європейських споживачів в тому випадку, якщо одночасно РФ і Україна не зможуть домовитися щодо транзиту газу і “залишатимуться проблеми з “Північним потоком – 2”.

РОСІЙСЬКІ СПОСТЕРІГАЧІ НА ВИБОРАХ.

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак запропонував українській стороні переглянути рішення про те, що вибори президента України будуть закриті для російських спостерігачів. Під час телефонної розмови з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним він “висловив жаль”, що українська Верховна Рада 7 лютого ухвалила закон, який забороняє акредитацію в якості спостерігачів від Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) осіб з паспортами Російської Федерації. М.Лайчак закликав керівництво України до “пошуку всіх можливих шляхів”, які забезпечать акредитацію всіх спостерігачів від БДІПЛ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна готова прийняти будь-яку кількість міжнародних спостерігачів на виборах від будь-яких країн, але не від Росії, і запропонував “поставити крапку в усіх дискусіях”. “Пропоную всім, нарешті, заспокоїтися щодо російських офіційних спостерігачів на президентських виборах в Україні. На початку січня я, як і належить, написав листа директору Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ пані Гісладоттир (Інгеборг Сольрун Гісладоттир – ІФ) із запрошенням направити спостережну місію. Запрошуючи спостерігачів на президентські вибори в Україні, я зазначив, що МЗС не буде приймати документи від російських офіційних спостерігачів. Це було б не просто політично неправильно, це суперечило б моральним принципам та законодавству”, – написав П.Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у п’ятницю ввечері.

СУТИЧКИ ПРОТЕСТУВАЛЬНИКІВ ІЗ ПОЛІЦІЄЮ У КИЄВІ.

Правоохоронці затримали близько 40 осіб, які затіяли зіткнення з поліцейськими біля управління поліції в Подільському районі Києва; розпочато три кримінальних провадження. “Невідомі намагалися пошкодити вхідні двері, застосували газові балончики і влаштували бійку з поліцейськими”, – повідомляє відділ комунікації поліції м.Києва на сторінці в соцмережі Фейсбук у суботу. У поліції нагадали, що перед цим із Контрактової площі, де цього дня проходить кілька масових мирних акцій, в управління поліції доставили групу осіб. Після того, як всіх доставлених відпустили, їм на допомогу прибула “група підтримки”, яка влаштувала бійку і застосувала газові балончики до правоохоронців. “В результаті всіх активних учасників затримали, а це – близько 40 осіб. З ними проводять першочергові слідчі дії”, – сказано в повідомленні.

Працівники поліції, перевищуючи свої службові повноваження, завдали тілесних ушкоджень учасникам мітингу, розслідуванням інциденту займуться слідчі Державного бюро розслідувань, повідомила прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган. “У ЄРДР внесено відомості про вчинення співробітниками правоохоронних органів кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень),” – написала Л. Сарган на своїй офіційній сторінці в соцмережі Фейсбук у суботу ввечері.

Слідчі встановили особу чоловіка, який під час сутичок з активістами С14 біля Подільського райуправління поліції Києва бив ногами лежачого і вигукнув “Лягай, Бандеро!”.  Про це 10 лютого повідомив генпрокурор Юрій Луценко. “Усю ніч йшли слідчі дії. Вже знаємо, хто бив лежачу людину ногами і кричав про Бандеру.  Готуємо підозру”, – повідомив він.  Луценко нагадав, що 9 лютого ГПУ відкрила провадження про перевищення повноважень працівниками поліції. “Слідчі ДБР мають дати оцінку насилля щодо учасників контрпікету та подальших дій поліцейських під райвідділком. … Так само принципово дамо оцінку спробі захоплення приміщення райвідділку Нацполіції”, – заявив генпрокурор.

Всі громадяни, затримані в суботу в Києві під час інциденту в приміщенні Подільського управління поліції, були відпущені, за фактом цих подій зареєстровано 3 кримінальних провадження, правову оцінку діям поліції дасть ДБР під час розслідування, проте в столичному главку поліції також проводять службове розслідування. “Відкрито кримінальне провадження за ст. 296 “Хуліганство”, ч. 2 ст. 345 “Заподіяння тілесних ушкоджень працівникові правоохоронного органу” та ст. 341 “Спроба захоплення адміністративної будівлі”, – розповів на брифінгу в неділю начальник главку поліції в м. Києві Андрій Крищенко.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ 2019.

Президент України Петро Порошенко офіційно оголосив про початок своєї передвиборчої кампанії на виборах президента України. “Сьогодні, зараз офіційно починається моя передвиборча кампанія. Я повністю розраховую на вас, на нашу з вами спільну перемогу. Перемога нам потрібна тільки чесна. Така, яку ніхто не зможе поставити під сумнів”, – сказав П.Порошенко під час всеукраїнського громадського форуму “Відкритий діалог” в суботу в Києві. Він пояснив, що прийняв рішення балотуватися вдруге на посаду президента України, щоб завершити побудову сильної успішного держави, здатної забезпечити порядок, добробут і безпеку кожного українця, щоб підготувати країну до вступу в Європейський Союз і НАТО, і щоб не дати популістам “помножити на нуль усі те, що вистраждали люди”.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що російський президент Володимир Путін прагне повернути Україну під російський вплив, тому Росія намагається втручатися в українські вибори. “Вибори 2019 для Путіна – це генеральна битва за Україну, яку він маніакально прагне повернути назад”, – заявив П.Порошенко під час всеукраїнського громадського форуму “Відкритий діалог” в суботу в Києві. За його словами, план В.Путіна – знищити незалежну Українську державу і демократію, позбавити українців права жити в мирі і безпеці.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що країна долає кризу, викликану агресією Росії, і відновлює економічне зростання. “Надію вселяє те, що найгірше – точно позаду. Що криза, викликана війною, економічною агресією і блокадою з боку Росії, – відступає. Що відновлення економічного зростання відкриває можливості і до відновлення рівня життя”, – заявив П.Порошенко на форумі “Відкритий діалог” у суботу в Києві.

Лише членство України в Європейському Союзі і НАТО зможе гарантувати державну незалежність і безпеку, а також добробут, заявляє президент України Петро Порошенко. “Тільки повномасштабне і повноправне членство в Європейському Союзі і НАТО остаточно і безповоротно гарантує нашу державну незалежність, національну безпеку, свободу і добробут”, – сказав президент на всеукраїнському форумі “Відкритий діалог” в суботу в Києві.

Президент України Петро Порошенко заявляє про намір поглибити децентралізацію у країні у разі отримання підтримки громадян його другого президентського терміну. “У майбутньому я твердо гарантую незмінність політики децентралізації, вона буде збережена і поглиблена”, – заявив П.Порошенко на форумі “Відкритий діалог” у суботу в Києві. П.Порошенка цього тижня зареєстрували кандидатом у президенти на виборах 31 березня. Він один із 44 кандидатів на посаду глави держави.

Президент України, кандидат у президенти Петро Порошенко заявив, що в рамках монетизації субсидій на послуги ЖКГ кожна сім’я вже в березні отримає в середньому по 1,5 тис. грн. “Близько 4 млн сімей домогосподарств, нарешті, вже за лютий місяць зможуть у березні отримати живі гроші. Ці виплати становитимуть в середньому 1,5 тис. грн на кожне домогосподарство”, – сказав президент на Всеукраїнському форумі “Відкритий діалог” у суботу в Києві. За словами президента, монетизація субсидій буде реалізована вже в березні. Також він заявив, що Україна повинна відмовитися від імпортного газу і наростити власний видобуток. “Ми не повинні купувати газ в Росії. Ми взагалі повинні не купувати імпортний газ – має вистачити газу українського. Я пишаюся, що під час мого президентства за останні 5 років Україна, нарешті, зістрибнула з газової голки Кремля”, – заявив П.Порошенко.

Кандидат у президенти Юлія Тимошенко розкритикувала діючого президента Петра Порошенка через залучення Віктора Медведчука до переговорів щодо обміну полоненими. “Кажуть, що жінка не може бути головнокомандувачем. Я відповім на ці закиди. Жінка-головнокомандувач ніколи не призначить Віктора Медведчука представляти інтереси України у мінській переговорній групі!”, – заявила Тимошенко.

Лідер партії “Батьківщина”, кандидат у президенти Юлія Тимошенко звернулася до президента Петра Порошенка з вимогою зняти з виборів її однофамільця Юрія Тимошенка. Про це вона заявила в ефірі програми “Право на владу” на телеканалі “1+1”. За її словами, президент і його штаб в останні дні реєстрації кандидатів у президенти зареєстрували кандидатом, за своєю ініціативою, Тимошенка Юрія Володимировича. “Це вони розраховують таким шахрайським принизливим способом забрати у мене на виборах якісь відсотки і передати людині, яка нічого спільного немає з президентством”, – сказала політик. Лідерка “Батьківщини” підкреслила, що у її команді точно знають, хто вносив грошову заставу за Тимошенка і як все відбувалося.

Міський голова Львова, кандидат у президенти України Андрій Садовий опублікував угоду, яку йому нібито пропонували підписати від імені президента  Петра Порошенка в обмін на вирішення питання утилізації сміття у Львові. Умови відповідної угоди він оприлюднив у Facebook. “Після початку сміттєвої блокади Львова мене запросили на Банкову і запропонували підписати угоду. Суть дуже проста — я передаю фракцію “Самопоміч” в парламенті під контроль БПП і гарантую особисту лояльність. Натомість президент обіцяв дати команду припинити блокаду”, – заявив Садовий. Він додав, що правдивість своїх слів разом з головою фракції “Самопоміч” Олегом Березюком, якому вручили документ в руки, готові доводити в суді під присягою.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звинуватив штаби кандидатів у президенти в розпалюванні ненависті в суспільстві. Про це він написав у ніч на неділю на своїй сторінці в Facebook. “Це робота штабів така? Розмотувати донезмоги спіраль ненависті в суспільстві? … Штаби політиків!? Адже це ви, які називають себе чесними і прекрасними – посилаєте бойовиків один на одного, платите за це брудні гроші… А при світлі дня – в підсумку ми зустрічаємося з респектабельними, шанованими людьми з політичних штабів, які дають команди і наймають людей робити ницості!”, – зазначив Аваков. За словами міністра, “це не політика, і не виборча кампанія – це бл*дство”.

Центральна виборча комісія зареєструвала рекордну для України кількість кандидатів у президенти – 44 людини – і завершила реєстрацію. Про це стало відомо на засіданні ЦВК у п’ятницю. Загалом документи до ЦВК подали 94 людини. Серед кандидатів у президенти 40 складають чоловіки, а 4 – жінки, середній вік кандидатів складає 50 років, повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Кандидат у президенти Анатолій Гриценко заявляє, що його суперник Петро Порошенко дав вказівку виділити 2 мільярди гривен на підкуп виборців. Про це він заявив в ефірі програми “Право на владу”. “Я ще раз кажу під запис – нехай міністр Аваков слухає: та інформація, якою володію я – вони вирішили виділити 2 мільярди гривен на підкуп. Порошенко своїх не дасть. Це будуть наші з вами гроші, щоб купить знову людей, і щоб далі сидіти біля корита”, – сказав Гриценко. Він також заявив, що за організацією цього стоять двоє людей.