Рекордно низьку кількість жертв серед цивільних осіб на Донбасі зафіксували у листопаді 2018-лютому 2019 року – ММ ООН з прав людини в Україні

WATCH IN ENGLISH

Протягом 16 листопада 2018 – 15 лютого 2019 року у зоні бойових дій на Донбасі зафіксували рекордно низьку кількість жертв серед цивільних громадян. Про це йдеться у 25-й доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

«Загинули один чоловік та одна жінка; 11 чоловіків і  3 жінки отримали поранення. Це найнижча кількість жертв серед цивільного населення за увесь час конфлікту», – розповіла Фіона Фрейзер, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Кількість постраждалих цивільних громадян за 2018 рік в цілому також нижча, ніж за кожен з попередніх років: загалом 279 постраждалих серед цивільних осіб, із них 55 загиблих, 224 поранених. «Це половина від зафіксованої кількості жертв серед цивільного населення у 2017 році, та найнижчий річний показник за увесь період конфлікту. Загалом від початку конфлікту загинули понад 300 цивільних осіб, до 9000 отримали поранення», – зазначила Фіона Фрейзер.

У доповіді закликають державу забезпечити компенсації родинам загиблих цивільних громадян і тим, хто отримав поранення внаслідок бойових дій. Також наголошують на необхідності створити умови для швидшого та безпечного перетину лінії розмежування.

Донбас

Фіона Фрейзер зазначила, що станом на сьогодні не можуть отримувати свої пенсії близько 700 тисяч пенсіонерів, прописаних на території, контрольованій самопроголошеними «ЛНР/ДНР»; деякі з них – починаючи з 2014 року. «Це є прямим наслідком державної політики про прив’язку права на пенсію до реєстрації як внутрішньо-переміщена особа та верифікаційних перевірок. Наша рекомендація залишається незмінною: необхідно скасувати взаємозв’язок між правом на пенсію та реєстрацією як ВПО. Люди повинні отримати рівний доступ до своїх пенсій, незалежно від місця прописки», – підкреслила голова ММ ООН з прав людини.

Протягом звітного періоду спостерігачі ММ ООН зафіксували систематичні порушення прав людини в ОРЛДО, зокрема, порушення свободи слова, свободи мирних зібрань, свободи поглядів і релігійних переконань, випадки тримання людей під вартою до 30 днів без зв’язку із зовнішнім світом. «Ми наголошуємо на необхідності забезпечити регулярний, безперешкодний та конфіденційний доступ до затриманих для міжнародних спостерігачів, оскільки це є ключовим запобіжником [порушення прав людини]», – наголосила Фіона Фрейзер.

Загалом по обидва боки лінії розмежування Місія задокументувала 172 випадки порушення прав людини, серед яких незаконне свавільне утримання під вартою, катування і жорстоке поводження. 91 із них сталися протягом звітного періоду. У доповіді відзначають, що здебільшого такі випадки не розслідуються належним чином.

Як позитивне досягнення, відзначають відновлення процесу переведення на територію, контрольовану Україною, осіб, які відбували покарання у пенітенціарних установах на території, контрольованій так званою «ДНР», та перші два трансфери із так званої «ЛНР».

Крим

У доповіді відзначають продовження тиску з боку російської окупаційної влади у Криму на правозахисників та усіх, хто висловлює невдоволення окупацією півострова. Наголошують, що непропорційно багато порушень прав людини здійснюються щодо громадян кримськотатарської національності. Зазначається, що Російська Федерація продовжує призов кримчан до своїх збройних сил. Щонайменше 21 особу, за офіційними даними російської влади, притягли до відповідальності за ухилення від призову.

У доповіді наголошують на необхідності гарантувати належний захист 24 українським морякам, які потрапили в полон внаслідок інциденту у Керченській протоці у листопаді 2018 року. «Члени екіпажів українських кораблів, яких зараз утримують у Москві, мають право на захист відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Це означає, що їм необхідно забезпечити належне поводження, захист від насильства й залякування та медичну допомогу», – зазначила Фіона Фрейзер.

Ситуація в Україні загалом

Протягом звітного періоду ММ ООН зафіксувала на території України 89 порушень права на справедливий суд. Відзначається, що не відбулося суттєвих зрушень у розслідуванні справ Майдану та подій 2 травня 2014 року в Одесі.

164 порушення фундаментальних свобод зафіксували в Україні за період із 1 січня 2018 до 15 січня 2019 року. Такі дані оприлюднені в окремій доповіді «Про ситуацію в суспільстві та фундаментальні свободи в Україні напередодні президентських, парламентських та місцевих виборів» (“Of civic space and fundamental freedoms in Ukraine ahead of presidential, parliamentary and local elections”).

Зазначається, що у щонайменше 34 випадках порушники були прямо або опосередковано пов’язані із праворадикальними силами, і більшість випадків не були належно розслідувані. «Ми закликаємо уряд зробити більше для того, аби притягнути винних до відповідальності, зокрема, забезпечити належну кваліфікацію порушень», – наголосила Фіона Фрейзер.

Фіона Фрейзер також закликала забезпечити мирні та інклюзивні вибори, та гарантувати у цей період свободу слова, мирних зібрань та об’єднань.