В Україні створили сайт, де можна швидко ознайомитися з програмами топ-10 кандидатів у президенти

В Україні створили онлайн інструмент, який допомагає швидко ознайомитися із програмами топ-10 кандидатів у президенти. Проект розробили аналітики громадської організації Centre UA у рамках спільного проекту з «Українською правдою» «Вибори-вибори». «Тут ви можете побачити позиції кандидатів щодо 22 сфер державної політики, на які прямо чи опосередковано впливає Президент у рамках своєї діяльності», – розповів Андрій Андрушків, керівник проектів ГО «Centre UA», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Проект охоплює програми 10 кандидатів які, згідно із щонайменше трьома соціологічними опитуваннями – Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, КМІС та соціологічної групи «Рейтинг» – мають найвищий рівень підтримки. Програми кандидатів завантажили із сайту Центральної виборчої комісії.

«Очікувати, що ті 37% українських виборців які кажуть, що зважають на програми, коли здійснюють вибір, все-таки їх прочитають і будуть розуміти, за що вони голосували – це досить малоймовірно, тому ми вирішили допомогти. Одна з наших цілей – нагадати українському виборцю, що ми обираємо особу, яка має певні повноваження і буде діяти у певному нормативно-правовому полі», – розповіла Марія Левонова, аналітик «Centre UA».

Основні блоки – безпека та оборона і міжнародна політика. Вони розподілені на вужчі питання: блок «міжнародна політика» містить позиції щодо відносин «Україна-ЄС», «Україна-НАТО», «Україна-США» та «Україна-Росія», також щодо відносин із західними сусідами України та країнами Азії. Також охоплені блоки «система влади та взаємодія з інститутами» (антикорупційна політика, судова система, децентралізація), «права людини» та «соціально-економічний розвиток», оскільки Президент має право законодавчої ініціативи і право вето.

Для уникнення непорозумінь, аналітики надсилали до штабів кандидатів опитувальники з проханням уточнити, чи правильно вони трактують позицію кандидата щодо певного питання, та з можливістю вказати позицію щодо питань, про які у програмах згадок не було. «На жаль, із 10 штабів, з якими ми сконтактували, лише 4 дали свої відповіді. Правок щодо правильності трактувань не було, також вони заповнили порожні поля», – зазначила Марія Левонова.

Під час аналізу програм з’ясувалося, що у чотирьох із 10 кандидатів питання Криму у програмах не згадується взагалі. У всіх майже проігноровані питання екологічної політики.

В одному із розділів користувачі можуть пройти тест і визначити, програма яких із кандидатів найбільше відповідає їхнім очікуванням щодо політики президента. «Щоб це не виглядало як маніпуляція, ми подаємо у варіантах відповіді трьох кандидатів, з програмами яких найбільше співпадінь», – зазначив Андрій Андрушків.

На сторінці також подається коротка інформація про кандидата – скільки разів він вже балотувався на посаду президента, які державні посади займав, хто є суб’єктом висування кандидата.

Аналогічний інструмент планують розробити і до парламентських виборів.