Огляд ЗМІ за 18 березня 2019

ГОЛОВНЕ

Глава Міністерства закордонних справ Австралії Меріс Пейн повідомила, що її країна слідом за ЄС, Канадою та США розширила санкції у відповідь на події, пов’язані з Україною. Австралія включила до санкційного списку десять осіб.

У зв’язку з п’ятиріччям незаконної анексії Криму Росією Північноатлантична рада НАТО виступила з заявою, в якій закликала РФ повернути Крим Україні.

Спецпредставник Держдепу США щодо України Курт Волкер виключив можливість силою повернути анексований Крим, а також прямі переговори з бойовиками з непідконтрольних територій Донбасу. Курт Волкер також очікує, що санкції стосовно Росії за агресію проти України періодично посилюватимуться. Волкер нагадав, що для зняття або ослаблення санкцій необхідно, щоб Росія демонструвала бажання піти з Донбасу та виконувала Мінські угоди. Крім того, Курт Волкер заявив про можливість продажу Україні додаткових протитанкових систем. «Ми також маємо вивчити такі напрями, як протиповітряна оборона та берегова оборона», – додав Волкер.

Голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін заявив, що отримав листа від послів США та ЄС, а також від представництва міжнародного валютного фонду з проханням відкласти розгляд усіх законопроектів про незаконне збагачення. “Посол США, місія МВФ, посол Євросоюзу написали лист – сьогодні прийшло: вони просять відкласти розгляд всіх законопроектів, тому що вони недосконалі. У тому числі і президентський”, – заявив Кожем’якін. У самому листі наголошується, що для того, щоб стати ефективним засобом у боротьбі з корупцією, законопроект про незаконне збагачення має бути розроблений відповідно до міжнародних зобов’язань країни (у тому числі відповідно до Конвенції ООН проти корупції) і відповідно до Конституції України та основних принципів її правової системи.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський повідомив, що законопроекти, які передбачають розкриття інформації про державне оборонне замовлення, буде внесено до Верховної Ради України цього тижня.

Міністр фінансів Оксана Маркарова заявила, що Мінфін виконав усі маяки та левову частину умов програми співпраці з МВФ. За її словами, підготовка до оголошення конкурсу на відбір керівників державної митної та державної податкової служб в процесі, однак, навіть якщо ми виконаємо цей пункт не до кінця квітня, а до середини травня – це технічний момент. Частина зобов’язань, які ще належить виконати, стосується державних банків. “Скоро HR компанії представлять нам перелік кандидатів до незалежних наглядових рад Ощадбанку, Укрексімбанку та ПриватБанку. Я сподіваюся, це станеться до кінця квітня”, – сказала Маркарова. Виконання низки умов Меморандуму та зобов’язань України перед ЄС залежить від парламенту. Очікується, що Верховна Рада підтримає законопроект про запровадження авторизованих економічних операторів (№7473). Ще два законопроекти, які потрібно прийняти в рамках зобов’язань перед МВФ та ЄС, – про запровадження спільного транзиту (№9532) з 35 країнами та про запобігання відмиванню коштів (№9417).

САП повідомляє, що колишнього голову Захарівської райадміністрації в Одеській області, який зловживаючи своїм службовим становищем, безпідставно виписав собі надбавку на понад 65 тисяч гривень, засудили до 3 років ув’язнення. Відзначається, що це перший реальний вирок, який був оголошений за звинуваченням САП.

 Заступник голови фракції “Блок Петра Порошенка” Сергій Березенко в понеділок не прибув на допит до Національної поліції у справі про виборчі схеми. Сам Березенко заявив, що не з’явився на допит до Національної поліції у справі про виборчі схеми, оскільки виклик не було оформлено належним чином, і вже домовився про зустріч зі слідчим у справі безпосередньо в будівлі Верховної Ради.

Ввечері 17 березня підпалили будівлю магазину Roshen біля станції метро “Героїв Дніпра”. 18 березня у столиці на вулиці Хрещатик неподалік від Бессарабського ринку горіло інше приміщення магазину Roshen. Правоохоронці повідомили, що затримали 53-річного мешканця столиці. Чоловікналежить до радикальної екстреміської організації, яка планувала зірвати вибори. За даними ЗМІ, дана організація – “Біла балаклава”, лідером є Євген Моринець, він знаходить у СІЗО.

У Міністерстві внутрішніх справ України здивовані, що жоден із кандидатів у президенти не заявив про волонтерський характер виборчої кампанії, а також закликають місцеві органи влади утриматися від додаткових соцвиплат на цей період, оскільки це є одним з елементів підкупу виборців.

Команда кандидата в президенти України, шоумена Володимира Зеленського повідомила про намір здійснювати паралельний підрахунок голосів на президентських виборах.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У Києві підпалили два магазини Roshen (50 публікацій у ЗМІ)
  • Реакція світу щодо п’ятої річниці анексії Криму: “перекроювання кордонів” та “фарс під дулами автоматів” (43 публікації у ЗМІ)
  • НАТО закликало РФ повернути Україні контроль над Кримом (32 публікації у ЗМІ)
  • США планують розглянути можливість подальших поставок Україні летальної зброї, – Волкер (31 публікація у ЗМІ)
  • Австралія приєдналася до санкцій проти Росії за її дії в Україні – МЗС (15 публікацій у ЗМІ)

САНКЦІЇ ПРОТИ РФ.

Глава Міністерства закордонних справ Австралії Меріс Пейн у понеділок заявила, що її країна слідом за ЄС, Канадою та США розширила санкції у відповідь на події, пов’язані з Україною. У заяві зазначено, що ще 16 березня Австралія включила до санкційного списку десять осіб. Серед людей, що потрапили до цього списку, є ті, проти яких США, Європа та Канада також запровадили обмежувальні заходи фінансового характеру наприкінці минулого тижня. У списку людей, проти яких Канберра запровадила санкції, значаться: начальник прикордонного управління ФСБ Криму та Севастополя Сергій Станкевич, начальник відділу берегової охорони прикордонного управління ФСБ РФ та Криму Андрій Шеїн, командир корабля “Ізумруд”Андрій Шипіцин, начальник служби пункту управління ФСБ РФ та Республіці Крим і Севастополю Руслан Ромашкін, а також лідер “ЛНР” Леонід Іванович Пасічник, голова “парламенту” “ДНР” Володимир Бідьовка, спікер “парламенту” “ЛНР” Денис Мірошниченко, командир корабля “Дон” Держприкордонслужби ФСБ РФ Олексій Саляєв, начальник служби в м. Керч пункту управління ФСБ по Республіці Крим Олексій Шатохін, командир малого протичовнового корабля ВМС Росії “Суздалець” Сергій Щербаков.

У зв’язку з п’ятиріччям незаконної анексії Криму Росією Північноатлантична рада НАТО виступила з заявою, в якій закликала РФ повернути Крим Україні. “П’ять років тому Росія застосувала силу проти України, щоб незаконно анексувати Крим. Це порушення суверенітету та територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного права і значним викликом євроатлантичній безпеці. Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ми не визнаємо ніколи. Ми закликаємо Росію повернути контроль над Кримом Україні”, – йдеться в заяві, поширеній у понеділок у Брюсселі штаб-квартирою альянсу.

Спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер очікує, що санкції стосовно Росії за агресію проти України періодично посилюватимуться. “Я очікую, що, якщо ми продовжимо спостерігати ситуацію такою, якою вона була протягом попередніх кілька років, санкції щодо Росії періодично посилюватимуться, якщо ситуація не змінюватиметься. Ми не хочемо нікому вселяти думку про те, що ми задоволені або приймаємо статус-кво. Ми віримо, що зміни необхідні”, – сказав К.Волкер на прес-конференції в Брюсселі в понеділок.

Спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер виключив можливість силою повернути анексований Крим, а також прямі переговори з бойовиками з непідконтрольних територій Донбасу. “Немає військового вирішення (питання Криму – ІФ), в сенсі того, що Україна повернула б Крим силою. Це стало б військовою катастрофою”, – сказав він на прес-конференції в Брюсселі в понеділок. За його словами, це призвело б до того, що постраждали б тисячі людей.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив про можливість продажу Україні додаткових протитанкових систем. “Частина цієї допомоги полягала в забезпеченні протитанкових систем із метою, якщо танки просунулися б далі українською територією, Україна повинна була б мати кращі можливості для свого захисту. Україна висловила зацікавленість в отриманні більшої кількості цих (систем). Це можливо. Ми також маємо вивчити такі напрями, як протиповітряна оборона та берегова оборона”, – сказав спецпредставник Держдепартаменту США на прес-конференції в понеділок у Брюсселі.

ДЕКРИМІНАЛІЗАЦІЯ НЕЗАКОННОГО ЗБАГАЧЕННЯ.

Голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін заявив, що отримав листа від послів США та ЄС, а також від представництва міжнародного валютного фонду з проханням відкласти розгляд усіх законопроектів про незаконне збагачення. Про це він сказав на погоджувальній раді у понеділок. За його словами, відповідне прохання було у листі, яке надійшло йому у понеділок. “Посол США, місія МВФ, посол Євросоюзу написали лист – сьогодні прийшло: вони просять відкласти розгляд всіх законопроектів, тому що вони недосконалі. У тому числі і президентський”, – сказав голова парламентського комітету.

ЕКОНОМІКА.

Мінфін виконав усі маяки та левову частину умов програми співпраці з МВФ. Про це міністр фінансів Оксана Маркарова розповіла у розмові з ЕП. “Під час візиту експертів МВФ у нас відбулося дуже конструктивне обговорення. Всі поточні маяки та більшість поточних зобов’язань по програмі виконані, а ті, що не виконані – в процесі виконання, і ми розуміємо, що їх імплементація просувається добре”, – сказала вона. За її словами, підготовка до оголошення конкурсу на відбір керівників державної митної та державної податкової служб в процесі, однак, навіть якщо ми виконаємо цей пункт не до кінця квітня, а до середини травня – це технічний момент. “Головне, щоби до моменту нашого шестимісячного перегляду (травень 2019 – ЕП), ми виконали усе, що пообіцяли виконати”, – підкреслила Маркарова.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Заступник голови фракції “Блок Петра Порошенка” Сергій Березенко в понеділок не прибув на допит до Національної поліції у справі про виборчі схеми, повідомив директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко. “Народний депутат України Сергій Березенко не явився на допит до Головного слідчого управління Національної поліції. Його викликали сьогодні на 10 годину в кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 160”, – сказав А. Шевченко на брифінгу в понеділок у Києві.

Заступник голови парламентської фракції “Блок Петра Порошенка” Сергій Березенко заявляє, що не з’явився на допит до Національної поліції у справі про виборчі схеми, оскільки виклик не було оформлено належним чином, і вже домовився про зустріч зі слідчим у справі безпосередньо в будівлі Верховної Ради. “У Нацполіції так поспішали мене викликати на допит, що навіть не оформили належним чином виклик. Хоча встигли сповістити про це громадськість. Журналісти краще за мене й адвокатів знали про місце і час мого запрошення. Інформація про це запрошення з’явилася в пресі раніше, ніж воно встигло дійти до Верховної Ради”, – написав С.Березенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Чоловік, якого затримали за підпал магазину Roshen на Хрещатику, належить до радикальної екстреміської організації, яка планувала зірвати вибори. Про це у коментарі “Українській правді” повідомив начальник Нацполіції у Києві Андрій Крищенко. “Метою цієї організації була дестабілізація ситуації у столиці та зрив виборів. Зараз із ним (затриманим – УП) проводять першочергові слідчі дії”, – зазначив Крищенко.

У Міністерстві внутрішніх справ України здивовані, що жоден із кандидатів у президенти не заявив про волонтерський характер виборчої кампанії, а також закликають місцеві органи влади утриматися від додаткових соцвиплат на цей період, оскільки це є одним з елементів підкупу виборців. Радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко на брифінгу в понеділок у Києві наголосив: “На сьогодні жоден із кандидатів у президенти України не звернувся до своїх прибічників і не сказав їм: “Дорогі друзі, в подальшому виборча кампанія відбуватиметься на волонтерських засадах. Даруйте, ми не дамо вам грошей, тому що це заборонено законом і забороняє наша совість”.

Команда кандидата в президенти України, шоумена Володимира Зеленського повідомила про намір здійснювати паралельний підрахунок голосів на президентських виборах. “Ми паралельно вестимемо підрахунок голосів і транслюватимемо онлайн”, – повідомляється на сторінці команди Зеленського у Facebook.