https://www.youtube.com/watch?v=1xy3B21OCX8;

В Україні створили платформу, присвячену різним формам дискримінації

В Україні створили сайт-платформу, присвячену дискримінації у різних її проявах. Над проектом працюють активісти різних громадських організацій. «Це антидискримінаційна платформа, яка буде путівником із захисту своїх прав для дискримінованих і пам’яткою для людей, які цікавляться цією темою», – розповіла Христина Кірова, координаторка проекту «(Не)Рівність», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

На сайті ініціативи будуть тематичні новини, інтерв’ю з людьми, які зазнали дискримінації і захотіли поділитися власною історією, можливість звернутися за консультацією і підтримкою, також рубрика з тематичними повноформатними і короткометражними фільмами.

«Часто дискримінацію показують абстрактно, у цифрах і фактах. Ми хочемо говорити про неї через призму особистих історій. Якщо не показувати ці конкретні кейси, ми не зможемо подолати дискримінацію на побутовому рівні, не кажучи вже про дискримінацію на робочому місці, в урядових структурах», – зазначив Артур Харитонов, президент громадської організації «Ліберально-демократична ліга України».

Активісти планують за допомогою платформи збирати фактаж про конкретні випадки дискримінації та досліджувати юридичний аспект проблеми, щоб на основі цієї аналітики пропонувати рішення.

«В українському законодавстві права молоді захищені досить потужно, але є проблеми з реалізацією цих прав. […] Такі кейси можуть бути вагомими аргументами, чому держава має звернути на це увагу», – додав Андрій Колобов, голова Національної молодіжної ради України.

Зараз активісти проводять адвокаційну кампанію для підтримки молодих людей, які потерпають від дискримінації та готують звернення до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Уповноваженого Президента України з прав дитини і Урядової уповноваженої з гендерних питань. «Київ і великі міста є відносно толерантними, але у маленьких містечках ситуація жахлива, і зміна такого ставлення буде затяжним процесом. За допомогою уповноважених інституцій ми зможемо діяти ефективніше», – пояснює Артур Харитонов.