Аналітики розповіли, з чого складаються і на що витрачаються виборчі фонди кандидатів

Станом на 18 березня, загальний обсяг виборчих фондів кандидатів у президенти становив 1 мільярд 412 мільйонів гривень. Приблизно 35% цих грошей – власні кошти кандидатів, 27,6% – кошти партії, від якої балотується кандидат, 33,3% – внески фізичних осіб, 3,6% –юридичних осіб. Такі дані оприлюднили аналітики руху «ЧЕСНО» на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Кандидати вклали у кампанію 465 мільйонів гривень власних коштів, 415 з них – кошти Петра Порошенка. Партії профінансували виборчі фонди своїх кандидатів на 362 мільйони гривень, і  походження цих коштів ми не знаємо – тому що партії будуть звітувати вже після виборів. Фізичні і юридичні особи дали своїм кандидатам майже 500 мільйонів гривень», – деталізував Ігор Фещенко, аналітик з партійних фінансів руху «ЧЕСНО».

58,7% від загального обсягу фондів кандидати витратили на рекламу на телебаченні (найбільше – Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Олександр Вілкул). На наступних позиціях за обсягом витрат – друкована продукція (15% коштів) та зовнішня реклама (14,9%).

Серед топ-5 компаній, які отримали найбільше коштів за розміщення політичної реклами – телеканали «Україна» (260 мільйонів гривень), що складає близько 23% сумарних витрат виборчих фондів кандидатів, «ІСТV» (102 мільйони гривень), «Інтер» (100 мільйонів гривень), «СТБ» (90 мільйонів гривень), та «1+1» (74 мільйони гривень).

Проглянути детальну інформацію про виборчі фонди кандидатів, їхні витрати і надходження можна в аналітичному модулі «Золото партій», де міститься оцифрована інформація з фінансових звітів. «В окремому «кабінеті» кожного кандидата можна подивитися, хто давав гроші, скільки, і на що кандидат їх витрачав. Є блок із топ-5 донорів і отримувачів коштів», – зазначила Віта Думанська, координаторка руху «ЧЕСНО».

Аналітики зазначають, що оприлюднені цифри – це лише ті кошти, які кандидати показують в офіційних звітах. Частину їхніх витрат проаналізувати неможливо. Це, зокрема, кошти, витрачені на рекламу до офіційної реєстрації кандидатом – така реклама була у понад 20 учасників виборчих перегонів. «Частина коштів можуть бути відображені у партійних звітах, але це не стосується кандидатів, які рекламуються окремо від бренду партії. Частина кандидатів можуть вказати ці кошти у деклараціях – але це розповсюджується лише на кандидатів, які є держслужбовцями або депутатами, і це можливо буде побачити також лише після виборів», – пояснює Олена Нікуліна, аналітикиня з партійних фінансів руху «ЧЕСНО».

«Є речі які не відображені у звітах. Це оплата праці працівників штабів, технологів, агітаційної мережі. У багатьох фінансових звітах немає згадок про те, що офіційно сплачували за інтернет-рекламу. Є кандидати, які мали телевізійну та інтернет-рекламу, однак ця стаття не фігурує у їхніх фінансових звітах», – додав  Ігор Фещенко.

Ігор Фещенко нагадав, що це перші в історії Україні вибори, коли фінансові звіти кандидатів оприлюднюють до, а не після виборів. На попередніх виборах такої інформації у відкритому доступі державні органи не публікували.