Кандидати в президенти не готові до конструктивного обговорення своїх програм – експерти

Кандидати в президенти України не готові до конструктивного обговорення своїх програм. Таку думку висловили члени Виборчої ради України під час експертної дискусії в Українському кризовому медіа-центрі. «Кандидати ухиляються від відповідей на конкретні запитання, пов’язані з повноваженнями президента. Навіть коли вони приходять на ток-шок на різні канали – вони приходять із групою власних експертів», – зауважив Олексій Гарань, професор політології НаУКМА, науковий директорФонду «Демократичні ініціативи».

На початку 2019 року Виборча рада України виступила з ініціативою провести опитування кандидатів в президенти з приводу п’яти ключових напрямків діяльності голови держави – ролі та місця президентської гілки влади поміж іншими, міжнародної політики, безпекової політики, економічної політики та бачення новим президентом консолідованої України. Серед усіх кандидатів пройшов опитування лише один. «Така ініціатива виникла на ґрунті нашого незадоволення, яке викликано вітчизняними ток-шоу, безпредметними скандалами навколо кандидатів та їх програм, а також високим рівнем популізму. Наша мета – протиставити всьому цьому раціональну розмову про реальні можливості та обіцянки кандидатів», – пояснив Євген Бистрицький, доктор філософських наук, завідувач відділомІнституту філософії НАН України.

Експерти зауважили, що більшість кандидатів в своїх програмах прописують обіцянки, які не базуються на положеннях Конституції України. «Ми бачимо в програмах кандидатів багато тез, які сформульовані з огляду на уявлення кандидатів про те, чого хочуть виборці. Це є єдиним мотивом, яким вони керуються при написанні програм», – додав Ігор Коліушко, експерт в галузі права, Голова Правління Центруполітико-правових реформ, викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Ігор Бураковський, доктор економічних наук, голова правлінняІнституту економічних досліджень та політичних консультацій, підкреслив проблему неготовності більшості кандидатів брати участь у дебатах на Суспільному телебаченні. «Всі кандидати говорять про необхідність вільної преси, з великими труднощами парламент прийняв закон про суспільне мовлення в Україні, а замість того, щоб підтримати його власним прикладом, прийти та своїм авторитетом підняти рейтинг цього каналу – ніхто не прийшов», – наголосив він.