Огляд ЗМІ за 17 квітня 2019

ГОЛОВНЕ

Лефортовський районний суд Москви продовжив термін тримання під вартою останнім вісьмом із 24 військовополонених українських моряків до кінця липня поточного року.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що йому не відомо про нову зустріч у “нормандському форматі”, про яку заявляв президент України Петро Порошенко. Путін зазначив, що такої зустрічі в його робочому графіку немає. Представник уряду Німеччини Штеффен Зайбер повідомив, що у  Берліні наразі не знають, коли й де може відбутися нова зустріч на вищому рівні у “нормандському” форматі. “Я зараз не можу дати чіткої відповіді. Я не можу сьогодні анонсувати жодних строків”, – сказав Зайберт.

Петро Порошенко заявив, що він підтримує перезавантаження антикорупційних органів, якщо ті неефективні. Петро Порошенко впевнений, що тема подолання корупційних ризиків у дежконцерні “Укроборонпром” може бути предметом публічної дискусії після завершення незалежного міжнародного аудиту держконцерну, а озвучені медіа в розпал передвиборної президентської кампанії резонансні підозри в причетності до корупційних схем топ-менеджерів оборонного сектора, зокрема й екс-заступник глави РНБО Олега Гладковського, мають розслідувати правоохоронні органи та довести їх до суду. Петро Порошенко також заявив, що у разі перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського, можуть бути реалізовані плани узурпації влади.

У штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського підкреслюють, що на українській армії потрібно не піаритись, не розкрадати оборонний бюджет, а давати більше фінансів на модернізацію Збройних сил.

Представники Національного корпусу влаштували в Іспанії акцію протесту біля будинків, які нібито належать президентові України Петру Порошенко і родині одного з організаторів корупційної схеми в “Укроборонпромі” Олега Гладковського.

Дебати на НСК “Олімпійський” будуть проходити на двох сценах по різні боки стадіону. Спікер передвиборного штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков висловив думку, що дебати на розстановку сил ніяк не вплинуть, але їх варто проводити, оскільки є запит суспільства. Дані соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології свідчать, що 51,3% українців заявили, що дебати кандидатів у президенти не є важливими для вибору. 14,9% респондентів стверджують, що дебати будуть визначальними для їхнього вибору.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що він ініціює відставку голови НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва в разі відмови компанії знизити до 24 квітня 2019 року ціну на газ, що відпускається для потреб населення. У прес-службі Нафтогазу повідомили, що НАК “Нафтогаз України” звернувся до уряду з проханням скасувати Положення про покладення спеціальних обов’язків, бо інакше компанія буде змушена з 1 травня підняти ціну на газ для населення на 15%.

Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід колишньому народному депутату, керівнику компанії “Енергомережа” Дмитру Крючкову у вигляді тримання під вартою на 45 діб з альтернативою застави в сумі 7 млн грн. Дмитро Крючков розповів про вплив на нього соратника президента Ігоря Кононенка. Крючков назвав обвинувачення НАБУ “абсурдними” і “продуктом творчості прокурорів” і стверджує, що компанія “Енергомережа”, яку він очолював, постачала електроенергію законно. За його словами, згодом він отримав пропозицію ділитись прибутком від представника Петра Порошенка, однак ім’я представника Крючков не назвав. Ще пізніше, розповів Крючков, до нього звернувся соратник президента Петра Порошенка Ігор Кононенко і “попросив ввести нового голову НКРЕ Дмитра Вовка у курс справ”.

ДБР розпочало досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом одержання директором НАБУ Артемом Ситником неправомірної вигоди в особливо великому розмірі від колишнього народного депутата, керівника компанії “Енергомережа” Дмитра Крючкова.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Собор Паризької Богоматері можуть закрити на 6 років (934 публікації у ЗМІ)
  • Поліція готується до прибуття 60 тисяч людей на дебати на “Олімпійському” (648 публікацій у ЗМІ)
  • Українських моряків у РФ триматимуть й надалі під вартою (80 публікацій у ЗМІ)
  • Росія не визнає програш у міжнародному арбітражі $44,4 млн за позовом «Укрнафти» (27 публікацій у ЗМІ)
  • Екстрадованого з Німеччини екс-нардепа Крючкова затримали на 45 діб (25 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Лефортовський районний суд Москви продовжив термін тримання під вартою останнім вісьмом із 24 військовополонених українських моряків до кінця липня поточного року, пише “Громадське” в середу. “Богдану Небилиці, Юрію Будзилу, Володимиру Лісовому, Юрію Без’язичному, Олегу Мельничуку продовжили тримання під вартою до 24 липня. Пораненим морякам, Андрію Артеменку, Андрію Ейдеру, Василю Сороці, продовжили тримання під вартою до 26 липня”, – йдеться в повідомленні.

У Берліні наразі не знають, коли й де може відбутися нова зустріч на вищому рівні у “нормандському” форматі. Про це заявив представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт, передає “Європейська правда” з посиланням на “Укрінформ”. “Я зараз не можу дати чіткої відповіді. Я не можу сьогодні анонсувати жодних строків”, – сказав Зайберт. Речник канцлера нагадав, що Ангела Меркель завжди та постійно казала, що “нормандський” формат був і є “відповідним форматом” для обговорення стану виконання мінських домовленостей.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що йому не відомо про нову зустріч у “нормандському форматі”, про яку заявляв лідер України Петро Порошенко. “Мені про це нічого не відомо. З нами це ніхто не обговорював”, – сказав В.Путін журналістам після заяви за підсумками російсько-таджицьких переговорів, відповідаючи на запитання, чи планує він узяти участь у такій зустрічі. В.Путін зазначив, що такої зустрічі в його робочому графіку немає.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

Президент України Петро Порошенко висловлюється за перезавантаження антикорупційних структур у разі їхньої неефективності. “Я вважаю, що антикорупційна інфраструктура в умовах, коли вона не дала тих результатів, яких очікували від неї президент і суспільство, підлягає перезавантаженню”, – сказав П.Порошенко під час дискусії з представниками громадських організацій в середу в Києві, відповідаючи на запитання, як він оцінює роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) і чи є плани перезавантажити його діяльність, щоб воно ефективно працювало.

Київ. 17 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Петро Порошенко впевнений, що тема подолання корупційних ризиків у дежконцерні “Укроборонпром” може бути предметом публічної дискусії після завершення незалежного міжнародного аудиту держконцерну, а озвучені медіа в розпал передвиборної президентської кампанії резонансні підозри в причетності до корупційних схем топ-менеджерів оборонного сектора, зокрема й екс-заступник глави РНБО Олега Гладковського, мають розслідувати правоохоронні органи та довести їх до суду. Відповідаючи на запитання про заходи антикорупційної реформи в “Укрооборонпромі” під час дискусії з представниками громадських організацій у Києві в середу, П.Порошенко нагадав, що в березні РНБО ухвалила рішення про проведення незалежного міжнародного аудиту держконцерну, що зобов’язало “Укроборонпром” надати для перевірки необхідні документи, зокрема й зняття з них грифу “Таємно”, а також підібрати аудиторів, які матимуть доступ до держтаємниці, “щоб забезпечити чистий і неупереджений аудит, який викличе довіру”.

Президент України Петро Порошенко заявив, що у разі перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського, можуть бути реалізовані плани узурпації влади. Про це він сказав під час дискусії з представниками громадських організацій в середу в Києві, передає “Інтерфакс-Україна”. “Якщо в планах іншого кандидата, опонента буде повернення до Конституції 1996 року, як робив уже один з їхніх попередників, я думаю, що це буде узурпація влади, і ці плани також існують”, – сказав Порошенко.

У штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського підкреслюють, що на українській армії потрібно не піаритись, не розкрадати оборонний бюджет, а давати більше фінансів на модернізацію Збройних сил. “У армії не потрібно красти, потрібно давати більше ресурсу на модернізацію армії. У цьому є велика проблема. Тому що у нас гарна цифра в 5% ВВП виділяється на “оборонку”, а хтось знає, що з них тільки 2,5 % йде на армію, решта йде в МВС, СБУ, Генпрокуратуру”, – сказав спікер передвиборчого штабу В.Зеленського Дмитро Разумков в ефірі телеканалу “112 Україна” у вівторок увечері.

Представники Національного корпусу влаштували в Іспанії акцію протесту біля будинків, які нібито належать президентові України Петру Порошенко і родині одного з організаторів корупційної схеми в “Укроборонпромі” Олега Гладковського. Про це повідомляє прес-служба партії. За даними представників “Нацкорпусу”, маєток, який нібито належить Порошенку знаходиться в 20 хвилинах від елітних будинків Свинарчуків (Гладковських – ред), який за даними журналістського розслідування був учасником корупційних схем в “Укроборонпромі”. “Свинарчуки живуть в приватному комплексі Ла Загалетта. Топ-корупціонери заховалися від людей навіть в Іспанії – до цих розкішних маєтків просто так не потрапити, тож ми трохи “потролили” охорону і залишили Свинарчукам подарунки від українців”, – йдеться у повідомленні.

Дебати на НСК “Олімпійський” будуть проходити на двох сценах по різні боки стадіону. Про це заявив спікер передвиборного штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков в ефірі ток-шоу “Пульс” на телеканалі “112 Україна”. “Що стосується трибуни, я думаю, що трибуна у Зеленського буде 19 числа”, – сказав він. За словами Разумкова, вже були засідання робочих груп з боку обох кандидатів в президенти. “Вони проходять трошки дивно, тому що наші колеги видаляються для проведення консультацій, потім повертаються. Була досягнута позиція, що на стадіоні саме на газоні поставити сцену не вийде, тому що буквально через кілька днів буде футбольний матч, і ми просто зіпсуємо газон, що неприпустимо. Тому було прийнято рішення поставити сцену так, як зазвичай це роблять на концерти”, – сказав представник Зеленського.

51,3% українців заявили, що дебати кандидатів у президенти не є важливими для вибору. Про це свідчать дані соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, пише Радіо Свобода. 14,9% респондентів стверджують, що дебати будуть визначальними для їхнього вибору. Ще 25,3% стверджують, що результати дебатів є скоріше важливими для них: вони буду враховувати результати дебатів, але є і інші важливі питання, на підставі яких ухвалюється рішення, за кого голосувати в другому турі. 8,4% не визначилися з вибором або відмовилися відповідати.

ЕНЕРГЕТИКА.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман ініціює відставку голови НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва в разі відмови компанії знизити до 24 квітня 2019 року ціну на газ, що відпускається для потреб населення. Про це голова уряду заявив на засіданні Кабінету Міністрів у середу. “Або НАК “Нафтогаз України” встановлює ціну нижче 8,55 грн/куб. м із 1 травня і повідомляє про це всім українцям до 24 квітня, або я ініціюю відставку керівника “Нафтогазу” і проситиму уряд підтримати мою позицію”, – сказав він. Голова Кабміну висловив своє здивування щодо звернення НАК до уряду про скасування затвердженого ним положення про покладання спеціальних обов’язків (ПСО, постанова вимагає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року). Це прохання В.Гройсман позначив як нахабство і диктатуру з боку держкомпанії.

НАК “Нафтогаз України” звернувся до уряду з проханням скасувати Положення про покладення спеціальних обов’язків, бо інакше компанія буде змушена з 1 травня підняти ціну на газ для населення на 15%. Про це Укрінформу повідомили у прес-службі Нафтогазу. “Ціна на газ для роздрібних постачальників газу для населення, виробників теплової енергії та інших захищених категорій споживачів з 1 травня 2019 року піднімається на 15% до рівня 7184,8 грн за 1000 кубометрів (без урахування ПДВ та витрат на транспортування і розподіл)”, – заявили в компанії. “При цьому ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за 1000 кубометрів з ПДВ, або на 27% нижче ціни, розрахованої згідно з вимогами Кабінету міністрів”, – прокоментували у Нафтогазі.

Президент Петро Порошенко заявив, що був би радий знизити тарифи, але це не в компетенції глави держави. Про це він сказав на зустрічі з представниками ініціативи “Виборча Рада UA” та коаліції громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ” у відповідь на запитання про тарифи. “Я відповім на “провокацію” абсолютно чітко: я разом із українським народом вимагаю зниження тарифів – тим більше, що від президента це аж ніяк не залежить. Ну, якщо народ хоче – треба це робити”, – сказав Порошенко, сміючись.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід колишньому народному депутату, керівнику компанії “Енергомережа” Дмитру Крючкову у вигляді тримання під вартою на 45 діб з альтернативою застави в сумі 7 млн грн, повідомляє громадська організація “Центр протидії корупції” (ЦПК). “Солом’янський районний суд Києва призначив Дмитру Крючкову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 45 днів із правом внесення застави розміром 7 млн грн”, – ідеться в повідомленні “ЦПК” у мікроблозі у Twitter. Як повідомлялося, журналісти-розслідувачі телепрограми “Схеми: корупція в деталях – RFERL” стверджували, що екс-нардеп Д.Крючков через керовану ним компанію “Енергомережа” в 2015 році організовував схеми виведення коштів з державних енергопостачальних компаній (обленерго) в інтересах, зокрема, бізнесменів Ігоря і Григорія Суркісів, а також народного депутата з фракції “Блок Петра Порошенка” І.Кононенка.

Колишній народний депутат Дмитро Крючков, якого НАБУ підозрює у махінаціях в енергетичній сфері, під час засідання суду з обрання йому запобіжного заходу розповів про вплив на нього соратника президента Ігоря Кононенка. Про це повідомляє “Громадське”. Крючков назвав обвинувачення НАБУ “абсурдними” і “продуктом творчості прокурорів” і стверджує, що компанія “Енергомережа”, яку він очолював, постачала електроенергію законно.  За його словами, згодом він отримав пропозицію ділитись прибутком від представника Петра Порошенка, однак ім’я представника Крючков не назвав.

Державне бюро розслідувань (ДБР) 16 квітня розпочало досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом одержання директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником неправомірної вигоди в особливо великому розмірі від колишнього народного депутата, керівника компанії “Енергомережа” Дмитра Крючкова та інших невстановлених осіб . Як повідомляє прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook, дії А.Ситника класифіковані за ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка має особливо відповідальне становище).