Огляд ЗМІ за 22 квітня 2019

ГОЛОВНЕ

Центральна виборча комісія за підсумками обробки 99% електронних протоколів повідомляє, що за кандидата в президенти України Володимира Зеленського проголосували 73,21% виборців, нинішній президент Петро Порошенко набирає 24,46% голосів. Зеленський лідирує у всіх областях, крім Львівської. Спостерігачі Міжнародної місії зі спостереження за виборами констатують прогрес другого туру виборів президента України порівняно з першим, зафіксували лише кілька серйозних порушень. Глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та президент Євроради Дональд Туск привітали із перемогою на президентських виборах Володимира Зеленського, заявивши, що він може розраховувати на міцну підтримку Євросоюзом України на шляху реформ та в боротьбі за свою цілісність. Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала Володимира Зеленського з перемогою на виборах президента, пообіцявши Україні подальшу підтримку уряду Німеччини.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії “Конкорд Капітал” Олександр Паращій заявив, що реакція міжнародних ринків на підсумки другого туру президентських виборів в Україні буде стриманою, оскільки перемога Володимира Зеленського була очікуваною, основним чинником впливу залишається рівень співпраці країни з МВФ.

Спікер виборчого штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков заявив, що у команді новообраного президента вже напрацьовано кілька законопроектів, які готові подати до Верховної Ради. «Напрацьовується концепція, під неї пишуться законопроекти для того, щоб коли Володимир Олександрович вступить у свої права президента країни, він міг відразу приступити до ефективної роботи і взаємодіяти з парламентом», – сказав Разумков. Олександр Данилюк повідомив, що на посаді глави держави Зеленський підніматиме питання обґрунтованості ціни на газ перед урядом. За його словами, після вступу на посаду Зеленський має запитати про обґрунтованість цін на газ у Кабінету міністрів.Стосовно іншого очікування виборців – притягнення до відповідальності представників влади за корупційні злочини, член команди Зеленського сказав наступне: «У президента не буде кнопки посадити чиновників, але він буде забезпечувати умови, щоб правоохоронні органи і суди займалися своєю роботою», – заявив Данилюк. Дмитро Разумков заявив, що єдиною державною мовою в Україні є українська, але її розвиток має бути не за методом батога, а за методом пряника. “Розвиток і підтримка державної мови – це одна із ключових прерогатив президента. Але методи мають бути стимулюючими, а не йти за методом батога. Метод пряника дає більше ефективності, у цьому питанні зокрема”, – додав представник штабу Зеленського. 

Голова ВРУ Андрій Парубій повідомив, що народні депутати України можуть приступити до розгляду законопроекту про президента України, що включає механізм імпічменту глави держави вже в четвер. «Якщо законопроект про президента, який пропонують опозиційні фракції і який вони презентують, комітет розгляне в середу, то вже в четвер ми зможемо включити його до порядку денного сесії для ухвалення рішення», – повідомив Парубій. Андрій Парубій також додав, що ключовим питанням, яке розгляне Верховна Рада наступного пленарного тижня, буде закон про функціонування української мови як державної, парламент має ухвалити його в четвер.

Генеральна прокуратура викликала для вручення підозр і допиту екс-голову Адміністрації президента Бориса Ложкіна, заступника глави АП Олексія Філатова та екс-очільницю Нацбанка Валерію Гонтареву. Кожного з них викликають “у якості підозрюваного”. Йдеться про справу олігарха-втікача Сергія Курченка, підозрюваного у масштабних розкраданнях.

Суд залишив Владислава Бельбаса на посаді директора державного держрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства “Спецтехноекспорт” у кримінальному провадженні щодо розтрати понад 55 мільйонів гривень.

Окружний адміністративний суд Києва заборонив конкурсній комісії з відбору кандидатів для президентської квоти членів Вищої ради правосуддя ухвалювати рішення про визначення таких кандидатів. Крім того, суд заборонив голові комісії Володимиру Буткевичу або іншій особі, яка виконує його обов’язки, подавати на розгляд президента список кандидатів для відповідного призначення.

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив прохання Української православної церкви Московського патріархату, що дозволяє їй не перейменовуватися до 26 квітня. “На думку суду, реалізація на даний час (до вирішення справи по суті) оспорюваного акту та вчинення на його виконання дій може призвести до невиправданого втручання держави у сферу діяльності релігійної організації як юридичної особи”, – йдеться в повідомленні суду.

НАК “Нафтогаз України” виграла перші тендери на поставку електроенергії. Таким чином, компанія вперше вийде на ринок електрики, оскільки до цього основна діяльність компанії була пов’язана з газом і нафтою. “Нафтогаз” буде поставляти електрику обласному протитуберкульозному диспансеру в м. Кропивницький.

Олег Синютка заявив про відставку з посади голови Львівської обласної державної адміністрації. Очільник Миколаєвської обладміністрації Олексій Савченко написав заяву про відставку.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • ЦВК підрахувала майже всі протоколи (1191 публікація у ЗМІ)
  • Як світові лідери вітали Зеленського з перемогою: подробиці (340 публікацій у ЗМІ)
  • ГПУ викликала Ложкіна та Гонтареву на допит у “справі Курченка” (75 публікацій у ЗМІ)
  • Очільник Львівської ОДА подав у відставку (50 публікацій у ЗМІ)
  • Міжнародні спостерігачі задоволені виборчим процесом в Україні (42 публікації у ЗМІ)

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

За кандидата в президенти України Володимира Зеленського проголосували 73,21% виборців, нинішній президент Петро Порошенко набирає 24,46% голосів, повідомляє Центральна виборча комісія за підсумками обробки 99% електронних протоколів. В.Зеленський лідирує у всіх областях, крім Львівської. Там за П.Порошенка проголосували 62% виборців, за В.Зеленського – 34%. У Вінницькій області голоси за В.Зеленського і П.Порошенка становлять 63% і 34% відповідно, у Волинській – 63% і 33%, Дніпропетровській – 87% і 10%, Донецькій – 86% і 10%, Житомирській – 73% і 24%, Закарпатській – 80% і 16%, Запорізькій – 86% і 11%, Івано-Франківській – 54% і 42%, Київській – 69% і 27%, Кіровоградській – 80% і 17%, Луганській – 89% і 8%, Миколаївській – 85% і 12%.

Спостерігачі Міжнародної місії зі спостереження за виборами (ММСВ, International Election Observation Mission – IEOM) констатують прогрес другого туру виборів президента України порівняно з першим, зафіксували лише кілька серйозних порушень. Згідно з оприлюдненим у понеділок звітом на сайті ОБСЄ (входить до складу місії), день виборів минув мирно, встановлені процедури роботи виборчих комісій переважно були дотримані. Кілька виборчих дільниць відкрилися із невеликими затримками або завчасно.

Глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та президент Євро Ради Дональд Туск привітали із перемогою на президентських виборах Володимира Зеленського, заявивши, що він може розраховувати на міцну підтримку Євросоюзом України на шляху реформ та в боротьбі за свою цілісність. Про це повідомляє “Європейська правда”. У понеділок вранці Жан-Клод Юнкер опублікував у своєму Twitter спільного із Туском листа, в якому привітав Зеленського та зазначив, що народ України продемонстрував сильну прихильність до демократії і верховенства права протягом усього виборчого процесу.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала Володимира Зеленського з перемогою на виборах президента, пообіцявши Україні подальшу підтримку уряду Німеччини. Про це йдеться у повідомленні на сайті канцлера Німеччини, розміщеному в понеділок. “Щиро вітаю з обранням на пост президента України”, – зазначила Ангела Меркель. Вона підкреслила, що з часу Революції гідності двосторонні відносини між Україною та Німеччиною істотно активізувалися як в політичному, так і в економічному, соціальному та культурному плані.

Перемога Володимира Зеленського на президентських виборах не матиме суттєвого впливу на курс гривні, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”. За словами начальника управління дилінгових операцій Райффайзен Банку Аваль Юрія Гриненка, курс гривні на міжбанківському валютному ринку на відкритті торгів у понеділок зміцнився до 26,825 грн/$1 із 26,85 грн/$1 за підсумками торгів минулої п’ятниці.

Реакція міжнародних ринків на підсумки другого туру президентських виборів в Україні буде стриманою, оскільки перемога Володимира Зеленського була очікуваною, основним чинником впливу залишається рівень співпраці країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ), вважає керівник аналітичного відділу інвесткомпанії “Конкорд Капітал” Олександр Паращій. “Завтра ми не очікуємо серйозної реакції міжнародних ринків на результати виборів в Україні, оскільки результат не приніс жодних несподіванок (перемога Зеленського вже була закладена в ціні)”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна”. Аналітик уточнив, що основні західні торговельні майданчики були закриті в п’ятницю і відпочивають сьогодні з огляду на святкування Великодня за григоріанським календарем. Він нагадав, що минулого четверга ціни на українські єврооблігації знижувалися, що могло бути реакцією ринку на нові торговельні обмеження з боку Росії, а також, можливо, на новини про рішення суду щодо неправомірної націоналізації ПриватБанку.

Спікер виборчого штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков заявив, що у команді новообраного президента вже напрацьовано кілька законопроектів, які готові подати до Верховної Ради. Про це він сказав на брифінгу у понеділок. Так, на питання, скільки часу знадобиться команді Зеленського після інавгурації, щоб почати повноцінну роботу, Разумков відповів, що час для цього не потрібен. “Нам не треба час для мобілізації, ми вже ведемо цю роботу, ми вели її протягом всієї виборчої кампанії. Напрацьовується концепція, під неї пишуться законопроекти для того, щоб коли Володимир Олександрович вступить у свої права президента країни, він міг відразу приступити до ефективної роботи і взаємодіяти з парламентом”, – сказав Разумков.

Представник команди кандидата у президенти Володимира Зеленського Олександр Данилюк каже, що на посаді глави держави Зеленський підніматиме питання обґрунтованості ціни на газ перед урядом. Про це він сказав у коментарі “Українській правді” 22 квітня. “Ви знаєте, що сфера тарифів не знаходиться у сфері компетенції президента. Але ми вже проаналізували ситуацію, ми бачимо, що ринкова ціна на газ зменшилася, суттєво зменшилася порівняно із зимовим періодом. Якщо ми говоримо про ринкову ціну, то очікування такі, що це має відобразитися на ринку України”, – сказав Данилюк. За його словами, після вступу на посаду Зеленський має запитати про обґрунтованість цін на газ у Кабінету міністрів.

Спікер виборчого штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков заявив, що єдиною державною мовою в Україні є українська, але її розвиток має бути не за методом батога, а за методом пряника. Про це він сказав на брифінгу у понеділок. На питання, чи готова команда Зеленського політично підтримати закон про мову, який наразі розглядає Верховна Рада, Разумков відповів, що для початку парламент має погодити всі правки і ухвалити документ.

МОВНИЙ ЗАКОН.

Ключовим питанням, яке розгляне Верховна Рада наступного пленарного тижня, буде закон про функціонування української мови як державної, парламент має ухвалити його в четвер, вважає голова українського парламенту Андрій Парубій. “За тим планом, який у нас є, ми в четвер маємо перейти до ухвалення закону про мову. Я вважаю це ключовим питанням, яке стоїть на порядку денному українського парламенту, і я дуже сподіваюся, що ми зможемо об’єднатися, незалежно від фракцій. Як ми в Чистий четвер ухвалювали декомунізацію, також у Чистий четвер необхідно ухвалити закон про мову”, – сказав А.Парубій на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту в понеділок.

Народні депутати України можуть приступити до розгляду законопроекту про президента України, що включає механізм імпічменту глави держави вже в четвер, заявляє голова Верховної Ради України Андрій Парубій. “Якщо законопроект про президента, який пропонують опозиційні фракції і який вони презентують, комітет розгляне в середу, то вже в четвер ми зможемо включити його до порядку денного сесії для ухвалення рішення. Фактично ми зможемо розпочати роботу над цим законом уже в четвер”, – сказав А.Парубій на погоджувальній раді керівників фракцій і груп Верховної Ради в понеділок у Києві.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Генеральна прокуратура викликає для вручення підозр і допиту екс-голову Адміністрації президента Бориса Ложкіна, заступника глави АП Олексія Філатова та екс-очільницю Нацбанка Валерію Гонтареву. Повістки для них оприлюднені на сайті ГПУ. Раніше у прокуратурі говорили, що підозри для оточення президента Петра Порошенка були складені незаконно, а доказів злочинів Гонтаревої, Ложкіна і Філатова у слідства немає. Кожного з них викликають “у якості підозрюваного”.

Суд залишив Владислава Бельбаса на посаді директора державного держрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства “Спецтехноекспорт” у кримінальному провадженні щодо розтрати понад 55 мільйонів гривень. Про це повідомляє “Слово і Діло”. Таке рішення у четвер, 18 квітня, ухвалила слідча суддя Солом’янського районного суду міста Києва Ірина Усатова за результатами розгляду клопотання Національного антикорупційного бюро погодженого з Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою. Прокурор САП Вадим Сидоренко просив відсторонити Бельбаса від посади на 2 місяці. Своє клопотання він обґрунтовував тим, що підозрюваний може використати свою посаду для того, щоб незаконно вплинути на свідків з числа працівників “Спецтехноекспорту”, які є його підлеглими.

ЕКОНОМІКА.

Зростання ВВП України у 2019 році уповільниться з 3,3% минулого року до 2,7% цього року та 2,6% – наступного при зниженні курсу до 30,5 грн/$1 до кінця 2019 року і 31,5 грн/$1 – до кінця 2020 року, прогнозує банк Morgan Stanley. Згідно з його оглядом, оприлюдненим днями, це пов’язано з політичною та макроекономічною невизначеністю, яка впливає на інвестиції, підвищенням тарифів на газ і все ще високою інфляцією, що пригнічує споживання домогосподарств. Банк також відзначає зовнішні обмеження, які передбачають уповільнення зростання в основних торговельних партнерів України та посилення фінансових умов.

НАК “Нафтогаз України” виграла перші тендери на поставку електроенергії. Про це свідчать результати торгів на порталі Prozorro. Таким чином, компанія вперше вийде на ринок електрики, оскільки до цього основна діяльність компанії була пов’язана з газом і нафтою. “Нафтогаз” буде поставляти електрику обласному протитуберкульозному диспансеру в м. Кропивницький.