Огляд ЗМІ за 24 квітня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент РФ Володимир Путін підписав указ “Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ у спрощеному порядку”. Згідно з указом, таке право отримують особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України. МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з указом президента РФ, і закликає міжнародне співтовариство посилити політичний та санкційний тиск на РФ у зв’язку з цим. Петро Порошенко заявив, що він вважає рішення президента РФ Володимира Путіна спробою легітимізувати військову присутність Росії на цих територіях. У команді обраного президентом України Володимира Зеленського розцінюють підписання указу президента РФ Володимиром Путіним як визнання російською стороною своєї відповідальності як окупанта відповідних територій. Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що указ Путіна є нічим іншим, як свідомою ескалацією агресії проти нашої держави і тиском на керівництво України. Екстрена зустріч членів Ради Безпеки ООН щодо України може відбутися 25 квітня у другій половині дня за нью-йоркським часом.

Лідер політичної партії “Самопоміч” мер Львова Андрій Садовий наполягає, що пропонований його політ силою законопроект не обмежує повноваження глави держави. Садовий вважає, що остаточна редакція законопроекту “можлива лише як консенсус між командою новообраного президента, громадським експертним середовищем і парламентом та вказує, що текст законопроекту вже “скерований команді переможця виборів”. Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко вважає, що законопроект про президента України ухвалювати не можна, оскільки він зашкодить державі. На його думку, категорично неприпустимо позбавляти або обмежувати конституційні повноваження президента, передаючи Верховній Раді, Кабінету міністрів чи прем’єр-міністру питання кадрової політики та підзвітності за лінією Міністерства оборони, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, навіть формування складу РНБО України “.

Народний депутат з депутатської групи “Відродження” Валерій Писаренко заявив, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради України нинішнього скликання можливе до 16 червня. Голова Окружного адміністративного суду м. Києва Павло Вовк вважає, що новий президент України матиме право розпустити нинішнє скликання Верховної Ради до 14 червня. Парламентські фракції “Народний фронт” і “Блок Петра Порошенка” заявляють про незаконність можливих дострокових виборів Верховної Ради України та запевняють, що парламентські вибори мають відбутися в жовтні.

У НАБУ стверджують, що прокурор Максим Грищук наказав детективам не згадувати бізнес-партнера президента Олега Гладковського у матеріалах справи про розкрадання в оборонному секторі. Грищук запевнив, що вказівка, про яку говорять в НАБУ, стосувалась можливого порушення презумпції невинуватості. Керівник САП Назар Холодницький не має наміру проводити внутрішнє розслідування стосовно свого заступника Максима Грищука.

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що п’ять підозрюваних у здійсненні нападу на громадську активістку, радника мера Херсона Катерину Гандзюк пішли на угоду зі слідством і дали зізнавальні показання, після чого їм було змінено раніше повідомлені підозри.

Адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив, що Віктор Янукович сподівається повернутися в Україну при новому главі держави Володимирі Зеленському. Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Віктора Януковича після повернення на батьківщину очікує вирок за державну зраду та обвинувальний акт щодо організації розстрілів активістів Євромайдану в 2014 році.

Кабінет Міністрів України підвищив норматив відрахувань частини чистого прибутку державних підприємств до бюджету на 2019 рік з 75% до 90%, а також скасував знижені нормативи для окремих підприємств.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що очікує подальшого зниження цін на газ. “Минулого засіданні уряду я сказав, що якщо “Нафтогаз” не зменшить ціни на газ через зниження ринкової ціни, то я запропоную українському уряду звільнити главу правління НАК “Нафтогаз”. У понеділок “Нафтогаз України” заявив, що “Нафтогаз” мене почув…Я думаю, це не останнє зниження. Ринки показують зниження”, – заявив Гройсман.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • ЦВК продовжує приймати протоколи з мокрими печатками (1307 публікацій у ЗМІ)
  • Російські паспорти від окупантів: «запрошення» Зеленського до «діалогу» (273 публікації у ЗМІ)
  • У Зеленського прокоментували указ про видачу російських паспортів в ОРДЛО (80 публікацій у ЗМІ)
  • Суд вирішує, чи відпускати підозрюваного у справі Гандзюк Павловського під особисте зобов’язання (61 публікація у ЗМІ)
  • Уряд зобов’язав держкомпанії передавати до бюджету 90% свого прибутку (12 публікацій у ЗМІ)

ВИДАЧА РОСІЙСЬКИХ ПАСПОРТІВ В ОРДЛО.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ “Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ у спрощеному порядку”. Згідно з указом, таке право отримують особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України. Як зазначається в тексті указу, таке рішення прийняв президент РФ “для захисту прав і свобод людини і громадянина”.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з указом президента РФ, який відкриває шлях до незаконної видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях України, і закликає міжнародне співтовариство посилити політичний та санкційний тиск на РФ у зв’язку з цим. “Вважаємо цей документ юридично нікчемним та таким, що не змінить приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства… Ми вимагаємо від кремлівського режиму скасувати це ганебне рішення, а міжнародне співтовариство закликаємо відреагувати посиленням політико-дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора”, – йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства, оприлюдненій у середу.

Президент України Петро Порошенко вважає рішення президента РФ Володимира Путіна про спрощення порядку прийняття до російського громадянства жителям окремих районів Луганської та Донецької областей (ОРДЛО) спробою легітимізувати військову присутність Росії на цих територіях. “Незаконна видача паспортів РФ за так званим південноосетинським і придністровським сценарієм – це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії на окупованій території Донбасу”, – сказав П.Порошенко у своєму відеозверненні.

У команді обраного президентом України Володимира Зеленського розцінюють підписання указу президента РФ Володимиром Путіним про впровадження спрощеного порядку отримання громадянства для жителів окупованих територій Донбасу як визнання російською стороною своєї відповідальності як окупанта відповідних територій. “Указом про видачу російських паспортів громадянам України, які перебувають на тимчасово не підконтрольних нашій державі територіях, Російська Федерація визнала свою відповідальність як держави-окупанта. Ці дії є ще одним наочним підтвердженням для світової спільноти справжньої ролі Росії як держави-агресора, яка веде проти України війну. На жаль, цей указ не наближає нас до вирішення основної мети — припинення вогню”, – йдеться в заяві команди В.Зеленського, оприлюдненій у середу.

Указ президента Російської Федерації Володимира Путіна про спрощений порядок набуття російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей є нічим іншим, як свідомою ескалацією агресії проти нашої держави і тиском на керівництво України, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов. “Путін створює правові умови для офіційного застосування збройних сил РФ проти України. Це пов’язано з тим, що російське законодавство дозволяє використовувати збройні сили для захисту громадян РФ за межами російської території”, – передає висловлювання О.Турчинова прес-служба РНБО.

Екстрена зустріч членів Ради Безпеки ООН щодо України може відбутися 25 квітня у другій половині дня за нью-йоркським часом, повідомило “Інтерфаксу” джерело в ООН. За його словами, засідання може відбутися в четвер, 25 квітня, о 15:00 (22:00 за київським часом). Раніше в середу президент РФ Володимир Путін підписав указ “Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися з заявами про прийняття до громадянства РФ у спрощеному порядку”. Згідно з указом, таке право отримують особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України.

ОБМЕЖЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

Лідер політичної партії “Самопоміч” мер Львова Андрій Садовий наполягає, що пропонований його політ силою законопроект не обмежує повноваження глави держави. Про це він пише 24 квітня у своєму Facebook. “Про жодні обмеження конституційних повноважень президента мова не може йти апріорі. Лише впорядкування процедур, якими він їх реалізує”, – стверджує Садовий. Політик каже, що остаточна редакція законопроекту “можлива лише як консенсус між командою новообраного президента, громадським експертним середовищем і парламентом та вказує, що текст законопроекту вже “скерований команді переможця виборів”.

Лідер партії “Громадянська позиція”, колишній міністр оборони України Анатолій Гриценко вважає, що законопроект про президента України, одним з авторів якого є віце-спікер парламенту Оксана Сироїд, ухвалювати не можна, оскільки він зашкодить державі. “Не можна його ухвалювати, не варто навіть реєструвати – цей законопроект є шкідливим для країни”, – написав А.Гриценко в середу на своїй сторінці в соцмережі Facebook. На його думку, категорично неприпустимо позбавляти або обмежувати конституційні повноваження президента, передаючи Верховній Раді, Кабінету міністрів чи прем’єр-міністру питання кадрової політики та підзвітності за лінією Міністерства оборони, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, навіть формування складу РНБО України “.

ПОЗАЧЕРГОВІ ВИБОРИ ДО ВР.

Дострокове припинення повноважень Верховної Ради України нинішнього скликання можливе до 16 червня, стверджує народний депутат з депутатської групи “Відродження” Валерій Писаренко, який ініціював збір підписів за відставку голови парламенту Андрія Парубія. “Сьогодні є дві дати, що Конституція визначає. У правознавців є деякі розбіжності. Але я переконаний, що можна говорити про те, що останньою датою, коли можна розпустити парламент, є 16 червня”, – сказав він журналістам у кулуарах парламенту в середу. Нардеп нагадав, що раніше обговорювали 27 травня як крайній термін, коли законодавство дозволяє президенту України достроково припинити повноваження Верховної Ради.

Новий президент України матиме право розпустити нинішнє скликання Верховної Ради до 14 червня, вважає голова Окружного адміністративного суду м. Києва Павло Вовк, проаналізувавши середньоарифметичні підрахунки. “На мою думку, президент України має повноваження розпустити Верховну Раду в термін до 14 червня 2019 року”, – написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу. У своїй публікації він виклав відповідні підрахунки, які дали змогу дійти такого висновку.

Парламентські фракції “Народний фронт” і “Блок Петра Порошенка” заявляють про незаконність можливих дострокових виборів Верховної Ради України та запевняють, що парламентські вибори мають відбутися в жовтні. “Верховна Рада піде на чергові вибори в жовтні, як це передбачено в Конституції … Будь-які спроби розпустити парламент у цей час – шкідливі і незаконні. Парламент ухвалює важливі закони, уряд працює в поті чола”, – заявив глава фракції “Народний фронт” Максим Бурбак у середу з парламентської трибуни від імені своєї фракції і фракції БПП. Політик нагадав, що в парламенті розпочали збір підписів за розгляд питання про відставку спікера Верховної Ради Андрія Парубія.

АНТИКОРУПЦІЯ.

У Національному антикорупційному бюро стверджують, що прокурор Максим Грищук наказав детективам не згадувати бізнес-партнера президента Олега Гладковського у матеріалах справи про розкрадання в оборонному секторі. Про це директор НАБУ Артем Ситник сказав під час засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції. Максим Грищук працює у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, обіймає посаду першого заступника керівника САП Назара Холодницького. “Зі слів детективів, це було сказано на нараді, яка проводилася першим заступником антикорупційного прокурора”, – сказав Ситник.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький не має наміру проводити внутрішнє розслідування стосовно свого заступника Максима Грищука у зв’язку з тим, що той нібито давав вказівки викреслювати прізвище Олега Гладковського з матеріалів щодо махінацій в оборонному комплексі, про що раніше повідомило Національне антикорупційне бюро (НАБУ). “Це була інформація на офіційному сайті НАБУ. Я так розумію, що вони не знають, що сказати, і з’явилася інформація, що нібито комусь Грищук давав усну вказівку викреслити прізвище Гладковського. Я хочу бачити цю вказівку і як вона давалася”, – сказав Н.Холодницький журналістам у середу в Києві.

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що п’ять підозрюваних у здійсненні нападу на громадську активістку, радника мера Херсона Катерину Гандзюк пішли на угоду зі слідством і дали зізнавальні показання, після чого їм було змінено раніше повідомлені підозри. “4 квітня 2019 року п’ять підозрюваних звернулися із заявами до процесуального керівника про визнання винуватості. Вони беззастережно визнали свою винуватість у скоєнні інкримінованих їм злочинів, надали правдиві, послідовні та повні свідчення про події, зокрема і викривальні свідчення стосовно своєї участі в злочині, а також участі в ньому інших осіб”, – сказав речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в середу.

Колишній президент України Віктор Янукович сподівається повернутися в Україну при новому главі держави Володимирі Зеленському, заявив «Известиям» адвокат Януковича Віталій Сердюк. Сердюк підкреслив, що обрання Зеленського не впливає на бажання Януковича повернутися в Україну, але тепер екс-президент сподівається, що розслідування справи проти нього не буде “надмірно політизуватися”. На території Росії Янукович перебуває “тимчасово і вимушено”, додав юрист. Раніше Янукович привітав Зеленського з перемогою на президентських виборах і побажав йому принести Україні мир і “об’єднати і примирити” українців.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що колишнього президента України Віктора Януковича після повернення на батьківщину очікує вирок за державну зраду та обвинувальний акт щодо організації розстрілів активістів Євромайдану в 2014 році. “Радію намірам Януковича повернутися в Україну. Тут його очікує не лише вирок за державну зраду, але і готовий обвинувальний акт щодо організації розстрілів Майдану”, – написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу. Він нагадав, що Верховна Рада України двічі не проголосувала за продовження права заочного судочинства.

ЕКОНОМІКА.

Кабінет Міністрів України підвищив норматив відрахувань частини чистого прибутку державних підприємств до бюджету на 2019 рік з 75% до 90%, а також скасував знижені нормативи для окремих підприємств. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”. Під час засідання глава Федерації профспілок України Григорій Осовий вказав на те, що таке рішення може позбавити підприємства можливості проводити модернізацію. “Це доходи, передбачені бюджетом на 2019 рік… Але ми визначили механізм, що дозволить через бізнес-планування компаній…скорочувати відсоток відрахувань (компаній – ІФ) на реалізацію їхніх інвестиційних програм”, – прокоментував прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Уряд України на засіданні в середу встановив базовий норматив відрахувань чистого прибутку на виплату дивідендів за підсумками 2018 роки для підприємства з держчасткою на рівні 50%. Як повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні, цю постанова було затверджено без обговорення, але з доопрацюванням. Згідно з проектом постанови, винесеного на засідання уряду, наявного в розпорядженні агентства, винятки у вигляді 30% нормативу зроблені для Ощадбанку, “Укргідроенерго” і “Укрзалізниці”. У пояснювальній записці до документа зазначається, що Мінфін пропонував встановити норматив на рівні 90%, вказуючи на можливі втрати бюджету 13,6 млрд грн, однак його зауваження були відкинуті.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман очікує подальшого зниження цін на газ. “Минулого засіданні уряду я сказав, що якщо “Нафтогаз” не зменшить ціни на газ через зниження ринкової ціни, то я запропоную українському уряду звільнити главу правління НАК “Нафтогаз”. У понеділок “Нафтогаз України” заявив, що “Нафтогаз” мене почув… Я думаю, це не останнє зниження. Ринки показують зниження”, – сказав В.Гройсман, відкриваючи засідання уряду в середу. За його словами, це питання знято з порядку денного в діалозі з менеджментом “Нафтогазу”. “Але я хочу наголосити: перша епопея у нас була з контрактом, друге питання – з цінами на газ … Третього разу не буде. Якщо менеджмент держкомпанії НАК “Нафтогаз України” не зрозуміє, що вони найняті державою для ефективного управління компанією … то пояснення буде лише одне: зміна менеджменту “Нафтогазу”, – зазначив прем’єр-міністр.