39 нових арештів зафіксували у Криму за 3 місяці 2019 року – Кримськотатарський ресурсний центр

WATCH IN ENGLISH

За перших 3 місяці 2019 року в окупованому Криму зафіксували 45 обшуків, 52 затримання, 61 допит, 97 арештів. Також зафіксовано 171 порушення права на справедливий суд, 32 порушення права на найвищий досяжний рівень фізичного і  психічного здоров’я та 32 випадки етапування політв’язнів із окупованого Криму на територію Російської Федерації. Про це повідомили активісти Кримськотатарського ресурсного центру на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Дані ґрунтуються на моніторингу активістів Меджлісу кримськотатарського народу, Кримськотатарського ресурсного центру та «Кримської солідарності», також інформації інших правозахисних організацій та ЗМІ.

У кожній з категорій половина або більше випадків стосувалися представників кримськотатарського народу. Найпоширеніший привід для усіх репресивних заходів – нібито участь у заборонених організаціях, зокрема «Хізб-Ут-Тахрір», «Свідки Єгови», участь у «незаконних збройних формуваннях».

За даними активістів, у березні силові структури окупаційної влади здійснили рекордну кількість обшуків за рік. Під час них було затримано більше 20 людей. Зафіксували випадки, коли силовики, які прийшли з обшуком, підкидали у домівки заборонену літературу.

«Варто відзначити, що були випадки затримання і тих людей, які раніше чітко демонстрували свою проросійську позицію – як «екс-президент» Криму Юрій Мєшков, проросійські блогери», – зазначив Ескендер Барієв.

Із зафіксованих 97 арештів, 39 – нові арешти, 58 – продовження терміну тримання під вартою. Заочно заарештували й оголосили у розшук і Ескендера Барієва. Декільком із політв’язнів у цей період винесли вироки.

«Окупаційні суди регулярно виносять незаконні вироки, продовжують терміни тримання під вартою, відхиляють клопотання захисту і діють з порушенням і російського законодавства, і міжнародних стандартів. Станом на сьогодні, під вартою незаконно утримують більше 100 осіб», – розповів Ельвір Сагірман, менеджер з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру.

За даними Кримської правозахисної групи, за січень-лютий в окупаційні суди Криму передали щонайменше 7 справ проти мешканців Криму за ухилення від служби у Збройних силах РФ. У лютому винесли 7 нових вироків за ухилення від військової служби.

Повідомляють про щонайменше 2 випадки, коли батьків дітей-кримських татар у школі наполегливо закликали відмовитися від вивчення рідної мови. За словами журналіста Шевкета Ганієва, такий випадок був у середній загальноосвітній школі №8 у Сімферополі та (за джерелами Кримськотатарського ресурсного центру) в одній зі шкіл у Феодосії.

Детальна інформація щодо кожної категорії порушень наведена у презентації.