Презентували законопроекти, що посилять конкурентність українського бізнесу

Експерти презентували законопроекти, що зроблять дозвільні системи у сфері господарської діяльності більш прозорими й нададуть підприємцям інструменти для протидії зловживанням державних посадовців. Законопроекти підтримані Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України». «Одним з найбільших викликів, що стоїть перед малим та середнім бізнесом в Україні – це неефективні дозвільні процедури, що призводять до надлишкового регулювання з боку держави. Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує нові законодавчі ініціативи, які, ми сподіваємось, зменшать тиск на український бізнес, поліпшать українське бізнес-середовище та зроблять його більш конкурентним і прозорим», – сказав Вільям Сіз, директор Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». 

Запропоновані законопроекти спрямовані на захист прав підприємців при взаємодії з органами влади. Вони були розроблені українськими та закордонними експертами в координації зі спеціалістами Міністерства економічного розвитку й торгівлі України, а також народними депутатами України. Їх прийняття дозволить:

  1. Конкретизувати юридичні процедури притягнення до відповідальності посадовців за порушення законодавства про дозвільну систему, державний контроль, адміністративні послуги;
  2. Посилити громадський контроль за діяльністю посадовців контролюючих та дозвільних органів при здійсненні ними своїх повноважень (представникам бізнес-об’єднань пропонується надати право складати адмінпротоколи про порушення з боку посадових осіб відповідних органів);
  3. Посилити службову дисципліну посадовців контролюючих та дозвільних органів, інших надавачів дозвільних органів;
  4. Зменшити кількість випадків незаконних та/або безпідставних відмов у видачі дозволів та наданні інших адміністративних послуг, зловживань під час проходження дозвільних і погоджувальних процедур, а також проведення перевірок бізнесу.

«Прийняття цих законопроектів дасть можливість притягувати до відповідальності держслужбовців за порушення при здійсненні заходів державного нагляду та при видачі дозвільних документів впродовж двох років з дня їх вчинення, а не трьох місяців, як це є зараз. Це підвищить рівень дисциплінованості посадових осіб, а також збільшить рівень прозорості у взаємовідносинах контролюючих та дозвільних органів з бізнесом», – зазначила Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби України.