Огляд ЗМІ за 17-19 травня 2019

ГОЛОВНЕ

Глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв повідомив, що Росію не повернули в Парламентську асамблею Ради Європи, тому що це неможливо зробити без внесення змін у регламент ПАРЄ. “Рішення приймає тільки ПАРЄ, а не Комітет міністрів. Урядова складова не вирішує за парламентську. Але сьогодні у Гельсінкі більшість міністрів закордонних справ членів Ради Європи дали відповідний сигнал ПАРЄ”, – пояснив Ар’єв. Він зазначив, що для повернення Росії необхідно ухвалити ще два рішення: на регламентному комітеті ПАРЄ 3 червня і під час голосування на парламентській сесії 25 червня.

МЗС України напередодні 75-ї річниці депортації кримських татар закликало світову спільноту визнати геноцид кримськотатарського народу. В СБУ повідомили, що Служба безпеки України документує всі факти репресій окупантів проти кримських татар і українських патріотів. Президент України Петро Порошенко виступив за закріплення в Конституції України права кримськотатарського народу на національну територіальну автономію у складі Української держави, що сприятиме відновленню державного суверенітету над кримським півостровом. Обраний президент України Володимир Зеленський у день 75-ї річниці депортації кримських татар висловив сподівання, що Україна зможе звільнити Крим від окупації. «Я вірю, що ми звільнимо батьківщину кримських татар від окупації. І хоч би яким довгим був шлях до повернення Криму, ми пройдемо його разом з киримли», – заявив Зеленський.

Президент України Петро Порошенко, який завершує свою каденцію, висловив подяку українському народу, знову приніс свої вибачення всім, чиїх надій не виправдав, а також побажав новообраному президенту Володимиру Зеленському успішної каденції, підкресливши, що залишається в політиці, щоб не допустити відхилення від євроатлантичного курсу країни. Порошенко також застеріг від політичних загравань з Російською Федерацією і наголошує на важливості того, щоб шлях зміни української влади пройшов без внутрішньополітичних потрясінь і зі збереженням євроатлантичного курсу країни.

Посольство США в Україні повідомляє, що посол США в Україні Марі Йованович завершує дипломатичну каденцію в Києві. ZN.ua з посиланням на власні дипломатичні джерела повідомляє, що замість посла США в Україні можуть призначити тимчасового повіреного, цю позицію може зайняти екс-посол США в Україні Вільям Тейлор. У Білому домі “хотіли б зробити у Київ політичне призначення”, і за даними джерел, серед перших розглядалася кандидатура Рудольфа Джуліані.

Лідер фракції “Народний фронт” Максим Бурбак із трибуни Верховної Ради заявив про вихід із парламентської коаліції та висловився за створення нової більшості. В свою чергу голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції “Європейська Україна” у Верховній Раді VIII скликання та закликав розпочати консультації щодо створення нової більшості. Представник президента Петра Порошенка у парламенті Ірина Луценко заявила, що фракція БПП готова брати участь у формуванні нової коаліції у Верховній Раді цього скликання, але за певних умов. “Якщо цей курс, який буде запропонований депутатами від різних фракцій, буде повністю співпадати з тим курсом, якого дотримувався “Блок Петра Порошенка”, то може бути”, – заявила вона. Луценко також заявила, що Володимир Зеленський після інавгурації матиме можливість достроково припинити повноваження Верховної Ради і призначити позачергові парламентські вибори. Радник Володимира з політичних питань Дмитро Разумков вважає, що припинення діяльності коаліції пов’язане насамперед із бажанням відстрочити будь-які дії, пов’язані з проведенням дострокових парламентських виборів. Разумков також зазначив, що “важко вийти з того, що припинило своє існування фактично кілька років тому”, тому що відсутність 226 депутатів у коаліції, на думку команди Зеленського, є підтвердженням того, що коаліції вже не існує.

Радник Володимира Зеленського Руслан Стефанчук повідомив, що Володимир Зеленський має намір протягом перших 100 днів провести “аудит держави”, щоб зрозуміти, в якому стані вони отримують державу. До такого аудиту буде залучено і українські інституції, на які покладено відповідні обов’язки, і міжнародні структури. У Зеленського також пропонують впровадити в Україні систему народовладдя за принципом “прямої демократії”, яка міститиме справедливі і якісні референдуми, обов’язкове реагування на народні ініціативи та “народне вето” на прийняті ключовими органами влади рішення. Руслан Стефанчук також дав зрозуміти, що у Зеленського не розглядають кандидатуру в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун на посаду голови МОЗ надалі.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що написав заяву про свою відставку з посади міністра. Секретар РНБО Олександр Турчинов має намір найближчим часом подати у відставку. Джерело в АП повідомило ЗМІ, що перший заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук подав у відставку. Петро Порошенко своїм указом звільнив першого заступника глави СБУ Павла Демчину. Петро Порошенко також звільнив Ірину Луценко від виконання обов’язків представника президента у Верховній Раді.

У центрі Києва активісти націоналістичного руху “С14” знесли паркан, яким було огороджено частину ділянки будівництва комплексу Героїв Небесної Сотні. Координатор праворадикальної організації С14 Сергій Мазур заявив, знесений паркан “заважав розслідуванню убивств Небесної сотні”. Він додав, що музей Майдану “вже знищив місце смерті Героя України Плеханова”. У Національному музеї Революції Гідності заявили, що ніколи не ігнорували потреб слідства щодо розстрілів на Майдані та заявили, що протиставляння зведення Меморіалу слідству є “хибним і спекулятивним”.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Без банкету, пафосу і офіціозу: Зеленський здивує скромною, але красивою інавгурацією (365 публікацій у ЗМІ)
  • День звільнень: хто подав у відставку напередодні інавгурації Зеленського (223 публікації у ЗМІ)
  • Коаліція розпалась: наступні кроки Зеленського і майбутнє Ради (122 публікації у ЗМІ)
  • Голови МЗС Ради Європи схвалили рішення на шляху до зняття санкцій із Москви (47 публікацій у ЗМІ)
  • Посольство США в Україні оголосило про завершення дипмісії Йованович в Україні (24 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Росію не повернули в Парламентську асамблею Ради Європи, тому що це неможливо зробити без внесення змін у регламент ПАРЄ. Як повідомляє “Європейська правда”, про це заявив глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв. “Рішення приймає тільки ПАРЄ, а не Комітет міністрів. Урядова складова не вирішує за парламентську. Але сьогодні у Гельсінкі більшість міністрів закордонних справ членів Ради Європи дали відповідний сигнал ПАРЄ”, – пояснив Ар’єв на своїй сторінці у Facebook. Він зазначив, що для повернення Росії необхідно ухвалити ще два рішення: на регламентному комітеті ПАРЄ 3 червня і під час голосування на парламентській сесії 25 червня.

Міністерство закордонних справ України напередодні 75-ї річниці депортації кримських татар закликає світову спільноту визнати геноцид кримськотатарського народу. У заяві, поширеній в п’ятницю, МЗС України нагадує, що 18 травня в Україні та світі вшановують пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу, яка стала “однією з найтрагічніших сторінок історії ХХ століття”. “За різними оцінками тільки в перші роки вигнання в результаті голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт у місцях спецпоселень загинуло понад 46% кримських татар”, – сказано в заяві міністерства.

Служба безпеки України документує всі факти репресій окупантів проти кримських татар і українських патріотів, повідомив прес-центр СБ України. “Їх (патріотів – ІФ) героїчні дії наближають час повернення Криму до України. Ми переможемо, тому що правда за нами, а винні будуть покарані”, – сказав глава СБУ Василь Грицак під час офіційних заходів із вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. Грицак заявив, що СБУ послідовно розсекречувала архівні документи, які доводять факт геноциду кримських татар керівництвом радянської влади.

Президент України Петро Порошенко виступає за закріплення в Конституції України права кримськотатарського народу на національну територіальну автономію у складі Української держави, що сприятиме відновленню державного суверенітету над кримським півостровом. “Має бути завершено законодавче закріплення невід’ємного права кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення у складі незалежної Української держави”, – сказав Порошенко, виступаючи на заходах із нагоди вшанування 75-річчя депортації кримських татар у суботу в Києві.

Обраний президент України Володимир Зеленський у день 75-ї річниці депортації кримських татар висловив сподівання, що Україна зможе звільнити Крим від окупації. “Сьогодні 75-а річниця початку депортації кримських татар. Цей день нагадує нам, що можна знищити людей, але дух цілого народу – ніколи. Кримські татари повернулися на історичну батьківщину. І зараз вони знову стали жертвами репресій – як і ті, хто залишився відданим Україні в окупованому Криму”, – написав Зеленський на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у суботу.

ІНАВГУРАЦІЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Речник Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко оприлюднила в Твіттері дані щодо того, хто з іноземних політиків підтвердив свої наміри прибути на інавгурацію новообраного президента Володимира Зеленського. “На церемонії інавгурації очікуємо п’ять президентів Латвії, Литви, Естонії, Грузії та Угорщини, віце-президента Туреччини, прем’єр-міністра Молдови, віце-прем’єри Білорусі, Румунії, Словаччини та Болгарії, міністр енергетики США, міністр оборони Канади, міністр з питань Європи з Франції, глава МЗС Польщі і “більше 40 інших високих представників”, – написала К. Зеленко в Twitter.

Новообраний президент України Володимир Зеленський 20 травня після участі в урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди складення ним присяги українському народові візьме участь ще в низці офіційних заходів. Як стало відомо агентству “Інтерфакс-Україна”, після інавгурації в парламенті Зеленський візьме участь у церемонії представлення командуючих видами Збройних сил України та церемонії підняття Державного прапора України. Потім Володимир Зеленський і його дружина Олена Зеленська привітають глав іноземних делегацій. Після чого Зеленський побуває на прийомі для глав іноземних делегацій.

Президент України Петро Порошенко, який завершує свою каденцію, висловив подяку українському народу, знову приніс свої вибачення всім, чиїх надій не виправдав, а також побажав новообраному президенту Володимиру Зеленському успішної каденції, підкресливши, що залишається в політиці, щоб не допустити відхилення від євроатлантичного курсу країни. “Перш за все, хотів би подякувати великому українському народу за велику честь працювати протягом п’яти років на чолі великої країни. Країни, яка вразила весь світ силою національного духу, вразила гідністю, вразила стійкістю і свободолюбством. Особливо хотів би вклонитися захисникам України за право, можливість і честь бути Верховним Головнокомандувачем”, – йдеться в зверненні Порошенка до співвітчизників, оприлюдненому на сайті президента в неділю ввечері.

П’ятий президент України Петро Порошенко застерігає від політичних загравань з Російською Федерацією і наголошує на важливості того, щоб шлях зміни української влади пройшов без внутрішньополітичних потрясінь і зі збереженням євроатлантичного курсу країни. “Наразі треба гідно, без внутрішньополітичних потрясінь пройти шлях зміни влади. І мова йде не про набуття повноважень новообраним президентом України, а й про обрання складу Верховної Ради України, оскільки ворог, не приховуючи, намагається використати цей період політичної турбулентності для того, щоб зруйнувати наші здобутки на шляху реформ і європейської інтеграції”, – сказав Порошенко під час церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій на території Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили” у неділю в Києві.

РОЗВАЛ КОАЛІЦІЇ.

Лідер фракції “Народний фронт” Максим Бурбак із трибуни Верховної Ради заявив про вихід із парламентської коаліції та висловився за створення нової більшості. “Ми заявляємо про вихід із діючої коаліції, припинення її діяльності 17 травня 2019 року і про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним”, – сказав він на пленарному засіданні парламенту в п’ятницю. Голова фракції закликав негайно розпочати консультації про підготовку нової коаліційної угоди з новим планом дій. Бурбак заявив, що нові обставини в українській політиці потребують максимальної консолідації державницьких сил у парламенті.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав народних депутатів розпочати консультації щодо створення нової коаліції в парламенті у зв’язку з припиненням діяльності коаліції “Європейська Україна”. “Відповідно до положень ч. 7 ст. 83 Конституції України протягом одного місяця від сьогоднішнього дня, з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій, у Верховній Раді України має бути сформована нова коаліція. У зв’язку з цим закликаю представників усіх фракцій і груп розпочати консультації з питання формування нової коаліції”, – сказав Парубій на ранковому пленарному засіданні парламенту в п’ятницю після того, як оголосив про припинення діяльності колишньої коаліції.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на ранковому пленарному засіданні в п’ятницю оголосив про припинення діяльності парламентської коаліції “Європейська Україна”. “Сумна новина. З огляду на заяву голови депутатської фракції політичної партії “Народний фронт” про вихід фракції з коаліції та у зв’язку з цим припинення діяльності коаліції повідомляю, що сьогодні коаліція депутатських фракцій “Європейська Україна” у Верховній Раді VIII скликання припинила свою діяльність. І давайте визнаємо: це була хороша коаліція. Вітаю, колеги, усіх зі спільною роботою”, – оголосив Парубій з трибуни парламенту.

Фракція “Блок Петра Порошенка” готова брати участь у формуванні нової коаліції у Верховній Раді цього скликання, але за певних умов. Про це у кулуарах ВР заявила представник президента Петра Порошенка у парламенті Ірина Луценко. “Якщо цей курс, який буде запропонований депутатами від різних фракцій, буде повністю співпадати з тим курсом, якого дотримувався “Блок Петра Порошенка”, то може бути”, – сказала вона.

Обраний президентом України Володимир Зеленський після інавгурації матиме можливість достроково припинити повноваження Верховної Ради і призначити позачергові парламентські вибори, вважає представник президента Петра Порошенка у Верховній Раді Ірина Луценко. “Чи означає це, що президент Зеленський може все одно розпустити парламент? Так, це означає”, – сказала І. Луценко журналістам у кулуарах парламенту в п’ятницю, коментуючи вихід із коаліції фракції “Народний фронт”.

Припинення діяльності коаліції “Європейська Україна” у Верховній Раді після виходу з неї фракції “Народний фронт” пов’язане насамперед із бажанням відстрочити будь-які дії, пов’язані з проведенням дострокових парламентських виборів, вважає радник новообраного президента Володимира Зеленського з політичних питань Дмитро Разумков. “Я думаю, що це передусім пов’язано з бажанням відстрочити будь-які дії, пов’язані з проведенням виборів. Але в цій ситуації потрібно буде жити за законом і чинити відповідно до закону. Й хотілося б, щоб усе-таки в Україні був парламент, який буде повністю легітимний, і до рішень якого не виникатиме жодних запитань, і всередині держави, зокрема у виборців, і в наших зарубіжних партнерів”, – сказав він у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

ПЕРШІ КРОКИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Команда новообраного президента України Володимира Зеленського має намір протягом перших 100 днів провести “аудит держави”, щоб зрозуміти, в якому стані вони отримують державу, зазначає ідеолог команди Зеленського Руслан Стефанчук. “Для того щоб робити будь-які перетворення, ми маємо знати людський ресурс, фінансовий ресурс і часовий ресурс. У нашій програмі це записано, і ми займемося цим протягом перших 100 днів: це оголошення аудиту держави. Ми маємо зрозуміти, в якому стані сьогодні переходить (новій команді – ІФ) держава”, – сказав він ефірі телеканалу “112 Україна” в п’ятницю ввечері.

У команді новообраного президента України Володимира Зеленського пропонують впровадити в Україні систему народовладдя за принципом “прямої демократії”, яка міститиме справедливі і якісні референдуми, обов’язкове реагування на народні ініціативи та “народне вето” на прийняті ключовими органами влади рішення. “Система народовладдя, яку пропонуємо ми, це система, яка у всьому світі називається “пряма демократія”. Ми вивчали досвід країн Скандинавських країн, Швейцарії, Канади, США, і у кожного намагалися взяти ті речі, які дадуть можливість народу відчути реальний контроль і владу в цій державі”, – сказав в ефірі телеканалу “112 Україна” ідеолог команди Зеленського Руслан Стефанчук, який відповідає за питання реформування державних інститутів та законопроектну роботу.

У команді новообраного президента України Володимира Зеленського дають зрозуміти, що не розглядають кандидатуру в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун на посаду голови МОЗ надалі. “У межах того, наскільки я поінформований, – немає”, – сказав ідеолог команди Зеленського Руслан Стефанчук, який відповідає за питання реформування державних інститутів та законопроектну роботу, в ефірі телеканалу “112 Україна” в п’ятницю ввечері, відповідаючи на питання про те, чи може Супрун продовжити роботу в керівництві МОЗ.