Огляд ЗМІ за 14-17 червня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із головою ОБСЄ Мирославом Лайчаком, під час якої сторони обговорили роль ОБСЄ у врегулюванні конфлікту на Донбасі, зокрема й за допомогою участі в Спеціальній моніторинговій місії в Україні. За словами Зеленського, для встановлення миру Україна здійснює низку кроків, зокрема щодо активізації мирного процесу на Мінському майданчику. “Ми не можемо довго чекати, бо йдеться про життя наших людей, тому сьогодні ми вже спробували перезавантажити переговори у рамках Тристоронньої контактної групи. Вже було проведено одну зустріч, призначено представника України у ТКГ – другого президента Леоніда Кучму, інших фахових людей для роботи у її підгрупах”, – сказав Зеленський.

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило початок видачі російських паспортів жителям тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також продовжить працювати над упровадженням відповідних санкцій.

Президент Володимир Зеленський переконаний, що Україна має асоціюватися не лише із сільським господарством, шахтами і металургією, красивими людьми, природою та їжею, а й із IT-індустрією. За словами Зеленського, понад 4% ВВП України нині формується через IT-індустрію. “У нас в Україні близько 150 тис. айтішників, стартаперів. Я думаю, що ми розвиватимемося в цьому напрямі”, – зазначив він.

Глава Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що надав Конституційному суду заяви народних депутатів про вихід із коаліції. Парубій наголосив, що коаліція на початку свого створення налічувала 302 народних депутатів, серед яких було дві фракції та кілька нардепів. Володимир Зеленський заявив, що він упевнений у законності виданого ним указу про розпуск Верховної Ради та позачергові вибори парламенту, і не має наміру впливати на Конституційний Суд під час розгляду його указу. Секретар ЦВК Наталія Бернацька заявила,  що якщо КС прийме рішення про неконституційність указу про призначення позачергових парламентських виборів, то постане питання, як згорнути весь виборчий процес, так як вже витрачена частина бюджетних коштів, передбачених на чергові вибори в Раду, які мали відбутися 27 жовтня поточного року. Згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” 8-12 червня, кількість прибічників в Україні дострокових парламентських виборів протягом останнього місяця зросла з 72% до 88%.

Конституційний Суд України визнав неконституційними положення закону “Про національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг” щодо правового статусу регулятора та призначення його членів. Провадження за поданням 46 народних депутатів колегія суддів відкрила в червні 2017 року. Нардепи зазначали, що згідно із законом №1540-VIII утворено державний орган, що не входить до жодної з гілок влади. На відміну від інших подібних органів (що не входять до жодної гілки влади, наприклад, прокуратура, Національний банк України) існування НКРЕКП та її функції не передбачені Конституцією. Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко вважає, що Україна має внести зміни до закону про НКРЕКП і обрати новий склад регуляторного органу. Представник президента України в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявляє про необхідність внесення змін до Конституції для створення незалежних регуляторів. “Це має врегулюватися ухваленням нового закону про НКРЕКП, де буде передбачено трохи інші процедури призначення, а також, на нашу думку, має бути внесено зміни до Конституції для того, щоб у ній було передбачено наявність різних регуляторів, не тільки енергетичних, а також деяких антикорупційних органів”, – заявив Герус.

Представник президента України в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявляє, що президент Володимир Зеленський ініціює законодавчу зміну формули “Роттердам+” на “Роттердам-“.За його словами, у законопроекті пропонується, щоб вартість доставки вугілля з Роттердама в Україні було вилучено з формули. Також пропонується, щоб було введено дисконти на випадок, якщо якість вугілля гірша. У такому разі ціна вугілля, яка враховується в тарифі, буде нижчою. Дисконт буде від 1 до 10% залежно від якості вугілля.

Україна оголосила про прайсинг нових єврооблігацій, випущених в євро, обсягом EUR1 млрд євро з кінцевим терміном погашення 20 червня 2026, попит склав EUR6 млрд.

Президент України Володимир Зеленський призначив керівником Державної прикордонної служби України Сергія Дейнека. До призначення Дейнеко працював заступником директора Департаменту оперативної діяльності в адміністрації Держприкордонслужби України. Також Володимир Зеленський призначив Миколу Балана командувачем Національної гвардії України, звільнивши його від виконання обов’язків командувача Нацгвардії та звільнивши його з посади заступника командувача НГУ.

Лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко сподівається, що в майбутньому парламенті його команді вдасться об’єднатися з пропрезидентською фракцією “Слуга народу” задля руху в Європейський Союз і НАТО. Він зазначив, що в 2023 році Україна повинна подати заяву на вступ в ЄС і висловив надію, що в бюджеті ЄС на 2028 – 2035 роки будуть передбачені кошти на вступ України в ЄС. “Європейська солідарність” також ініціювала перевірку всіх членів виборчого списку.

Прем’єр Володимир Гройсман сподівається, що при президенті Володимирі Зеленському вдасться навести порядок в питанні детінізації економіки, в тому числі не без допомоги “очищеної” правоохоронної системи. Він пояснив, що для стабілізації економіки, для надходження інвестицій необхідні надходження доходів до бюджету від детінізації економіки, від боротьби з контрабандою. “Дещо мені вдалося зробити, але багато, чого не вдалося зробити, тому що вся система навколо мене була абсолютно ворожа – СБУ, прокуратура, митники… Мені важко було пробитися когось поміняти, змінити в цій системі, у мене не було ніяких важелів”, – зазначив Гройсман. “У попередній період, на превеликий жаль, у попереднього президента такої волі не було і мої розмови закінчувалися просто нічим. Зараз я маю шанс”, – підсумував прем’єр. Володимир Гройсман також заявив, що «старі партії, такі як БПП, “Батьківщина” мають відійти в минуле. У них була можливість приймати важливі для країни рішення, але вони цього не зробили».

Лідер партії “Об’єднання “Самопоміч” Андрій Садовий заявив, що найближчим часом планується зустріч із лідером партії “Голос” Святославом Вакарчуком щодо узгодження кандидатів у мажоритарних округах. Партія “Голос” заявляє, що не має жодних домовленостей із партією “Об’єднання “Самопоміч” із приводу узгодження кандидатів у мажоритарних округах.

Лідер партії “Наші” Євген Мураєв повідомив, що екс-голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов займе місце Володимира Пилипенка в першій десятці виборчого списку партії “Опозиційний блок” на позачергових виборах у Верховну Раду.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Конституційний суд визнав створення Нацкомісії з тарифів неконституційним (75 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський подасть законопроект про скасування тарифу «Ротердам+» (58 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський призначив тимчасових голів Одеської та Полтавської ОДА (50 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський призначив нових керівників Нацгвардії та Держприкордонслужби (25 публікацій у ЗМІ)
  • Парубій передав у КС докази існування коаліції (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський у четвер провів зустріч із нинішнім головою ОБСЄ, міністром закордонних і європейських справ Словацької Республіки Мирославом Лайчаком, під час якої сторони обговорили роль ОБСЄ у врегулюванні конфлікту на Донбасі, зокрема й за допомогою участі в Спеціальній моніторинговій місії в Україні. Як повідомляє у п’ятницю прес-служба президента, Зеленський наголосив, що припинення вогню і повернення миру на Донбас є ключовим пріоритетом його діяльності, адже Україна щодня втрачає своїх бійців і цивільне населення. “Для мене це найголовніша мета – зупинити війну, зупинити вогонь, повернути наших заручників додому”, – сказав він. За словами глави держави, для встановлення миру Україна здійснює низку кроків, зокрема щодо активізації мирного процесу на Мінському майданчику.

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує початок видачі російських паспортів жителям тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також продовжить працювати над упровадженням відповідних санкцій. “Такі дії РФ є юридично нікчемними, вони не мають жодних правових наслідків і не визнаватимуться ні українською стороною, ні світом. МЗС України продовжуватиме працювати з нашими міжнародними партнерами з метою застосування до причетних до процесу т.зв. спрощеної паспортизації жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей секторальних санкцій, а також розширення міжнародних персональних санкцій”, – ідеться у відповіді прес-служби МЗС на запит агентства “Інтерфакс-Україна” в п’ятницю.

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що Україна має асоціюватися не лише із сільським господарством, шахтами і металургією, красивими людьми, природою та їжею, а й із IT-індустрією. “Завжди було уявлення в усіх у світі, що Україна – це насамперед сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається наші брендом, але є й інші цифри, які говорять про те, що IT-індустрія, IT-технології та компанії дуже швидко розвиваються в Україні”, – сказав він під час відвідування найбільшого у світі кампуса стартапів Station F у понеділок у Парижі.

РОЗГЛЯД У КС УКАЗУ ЗЕЛЕНСЬКОГО ПРО ВИБОРИ.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що надав Конституційному суду заяви народних депутатів про вихід із коаліції. “Я передав, як голова Верховної Ради України, до суду (Конституційний суд – ІФ) кілька важливих документів. Один із них – це документ чисельності двох фракцій. Я передав інші документи … Всі заяви, які надходили до апарату Верховної Ради України про вихід із коаліції”, – повідомив Парубій, відповідаючи на запитання журналістів на міжнародному форумі Via Carpatia у п’ятницю.

Президент України Володимир Зеленський упевнений у законності виданого ним указу про розпуск Верховної Ради та позачергові вибори парламенту, і не має наміру впливати на Конституційний Суд під час розгляду його указу. “Мені здається, що рішення Конституційного Суду буде однозначним. Я вважаю, що ми всі робили згідно із законом. Я розпустив Раду і згідно із законом, і за запитом суспільства, і думаю, що таке рішення і буде. Я навіть і не думаю, що буде інше рішення”, – сказав він у понеділок у Парижі, відповідаючи на відповідне запитання журналістів.

У Центральній виборчій комісії (ЦВК) сподіваються на швидке і чітке рішення Конституційного суду України щодо конституційності указу президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів до парламенту. “В країні немає регулювання, що робити в такому випадку (якщо указ президента про позачергові вибори Верховної Ради буде визнаний КС як такий, що не відповідає Конституції – ІФ) – що робити з грошовими заставами, що робити з фондами кандидатів, вже зареєстрованими кандидатами? … Призупинити виборчий процес неможливо – його можна просто скасувати за фактом”, – заявила секретар ЦВК Наталія Бернацька в ефірі “5 каналу” в п’ятницю ввечері.

ЕНЕРГЕТИКА.

Конституційний Суд України визнав неконституційними положення закону “Про національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг” щодо правового статусу регулятора та призначення його членів, повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” джерело в суді. Згідно з даними, оприлюдненими на сайті КС, провадження за поданням 46 народних депутатів колегія суддів відкрила в червні 2017 року. Нардепи зазначали, що згідно із законом №1540-VIII утворено державний орган, що не входить до жодної з гілок влади. На відміну від інших подібних органів (що не входять до жодної гілки влади, наприклад, прокуратура, Національний банк України) існування НКРЕКП та її функції не передбачені Конституцією.

Україна має внести зміни до закону (№1540-VIII) про Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг “(НКРЕКП) і обрати новий склад регуляторного органу, вважає виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко. “Наслідки такого рішення Конституційного суду – складне юридичне питання. Але для того, щоб не було хаосу і в майбутньому – необхідно вносити зміни до закону й обрати новий склад регулятора”, – написав він у Facebook, коментуючи повідомлення щодо визнання КС неконституційними положення закону про регулятора щодо його правового статусу та призначення його членів.

Представник президента України в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявляє про необхідність внесення змін до Конституції для створення незалежних регуляторів. “Це має врегулюватися ухваленням нового закону про НКРЕКП, де буде передбачено трохи інші процедури призначення, а також, на нашу думку, має бути внесено зміни до Конституції для того, щоб у ній було передбачено наявність різних регуляторів, не тільки енергетичних, а також деяких антикорупційних органів”, – сказав Герус на брифінгу в Києві у п’ятницю.

Представник президента України в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявляє, що президент Володимир Зеленський ініціює законодавчу зміну формули “Роттердам+” на “Роттердам-“. “Команда президента України та Адміністрації підготувала законопроект, який у понеділок буде внесено до ВР. Цей законопроект називається “Щодо зниження вартості електричної енергії”, а саме пропонується, щоб формулу “Роттердам+” було скасовано, і щоб замість неї діяла інша формула – можна її назвати “Роттердам-“, – сказав Герус на брифінгу в Києві в п’ятницю.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що НАК “Нафтогаз України” знизила ціну на газ для населення в червні на вимогу уряду. “НАК “Нафтогаз України” виконала вимогу уряду і знизила ціну на газ для населення в червні. Я завжди був на боці людей і контролюватиму, аби і в майбутньому вони не платили за завищеними тарифами”, – написав Гройсман на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п’ятницю.

ПОЗАЧЕРГОВІ ВИБОРИ ДО ВР.

Лідер партії “Європейська солідарність”, п’ятий президент України Петро Порошенко сподівається, що в майбутньому парламенті його команді вдасться об’єднатися з пропрезидентською фракцією “Слуга народу” задля руху в Європейський Союз і НАТО. “Я висловлюю надію, що нам вдасться об’єднатися для того, щоб продовжити наш рух до Європейського Союзу і НАТО”, – сказав Порошенко в четвер увечері в ефірі телеканалу “Прямий”, відповідаючи на запитання ведучого, чи буде альянс в майбутньому парламенті команд Порошенка і Володимира Зеленського.

Політрада партії “Європейська солідарність” ініціювала перевірку всіх членів виборчого списку, результати перевірки оприлюднять наступного тижня. “Зважаючи на публічну реакцію щодо окремих кандидатів у народні депутати, політрада партії “Європейська солідарність” ініціювала перевірку всіх членів списку від “Європейської солідарності””, – йдеться в повідомленні на сайті партії. Зазначається, що результати перевірки будуть оприлюднені наступного тижня.

Прем’єр Володимир Гройсман сподівається, що при президенті Володимирі Зеленському вдасться навести порядок в питанні детінізації економіки, в тому числі не без допомоги “очищеної” правоохоронної системи. Про це він заявив у неділю в ефірі телеканалу ICTV, пише “Інтерфакс-Україна”. “Сподіваюся, що з приходом нового президента буде вичищена вся правоохоронна система, туди прийдуть нормальні люди, вони будуть працювати над тим, щоб створити нормальні умови правоохоронної системи для економіки”, – сказав Гройсман. Він пояснив, що для стабілізації економіки, для надходження інвестицій необхідні надходження доходів до бюджету від детінізації економіки, від боротьби з контрабандою.

Перший віце-спікер ВР, кандидат у нардепи від “Європейської солідарності” Ірина Геращенко вважає заяву прем’єра Володимира Гроймана про те, що старі партії, такі як БПП, мають відійти в минуле, втратою гідності та здорового глузду. Про це вона заявила в ефірі телеканалу “Прямий”. “Ви знаєте, розпочався кастинг на майбутнього прем’єр-міністра, хоча конкурс начебто не оголошувався. І деякі політики втрачають гідність та здоровий глузд. Очевидно, що це не відповідає європейській культурі, європейській практиці. І дуже прикро спостерігати подібну втрату гідності та здорового глузду від політиків дуже різних поколінь, але ми бачимо об’єднаних старою політичною культурою”, – наголосила Геращенко.

Мер Львова, лідер партії “Об’єднання “Самопоміч” Андрій Садовий заявив, що найближчим часом планується зустріч із лідером партії “Голос” Святославом Вакарчуком щодо узгодження кандидатів у мажоритарних округах. “Вчора вкотре запропонував Вакарчуку узгодити спільних кандидатів на округах. Ми готові до компромісів. Конкурувати нам між собою, коли в опонентах місцеві феодали як Дубневич у Львівській області чи Деркач на Сумщині, – немає сенсу! Домовились зустрітись найближчими днями і поговорити”, – написав лідер “Самопомочі” у своєму акаунті у Twitter у п’ятницю.

Партія “Голос” заявляє, що не має жодних домовленостей із партією “Об’єднання “Самопоміч” із приводу узгодження кандидатів у мажоритарних округах. “Інформація про нібито якісь домовленості між нашими партіями, яку наполегливо озвучує Андрій Садовий через контрольовані ним ЗМІ, не відповідає дійсності”, – повідомила прес-служба партії “Голос” на своїй сторінці у Twitter у п’ятницю. У повідомленні також зазначається, що “політичні ігри та договори за спиною виборців – це стара політика, яка має піти в минуле”.

Екс-голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов займе місце Володимира Пилипенка в першій десятці виборчого списку партії “Опозиційний блок” на позачергових виборах у Верховну Раду України, повідомив народний депутат, лідер партії “Наші” Євген Мураєв. “Олександр Сергійович (Єфремов – ІФ) вже три роки перебуває в місцях позбавлення волі за абсолютно надуманими звинуваченнями, які не мають доказової бази. Я дуже сподіваюся, що це допоможе його звільнити і привернути увагу ще до тисяч інакомислячих, які перебувають у місцях позбавлення волі через режим Порошенка (п’ятий президент України Петро Порошенко – ІФ). Я б хотів, щоб на це звернув увагу Зеленський (нинішній глава Української держави Володимир Зеленський – ІФ) і все-таки звільнив цих людей”, – заявив Мураєв в ефірі телеканалу “Україна”, повідомляє прес-служба “Опозиційного блоку”.