Близько 6% переселенців змінили місце голосування для участі у виборах – правозахисники

Станом на 11 липня, майже 133 тисячі українців подали заяви про тимчасову зміну місця голосування. Найбільше – у Донецькій, Харківській, Одеській області та у Києві. «Серед переселенців, найбільш активними були ті, які проживають на Західній Україні, у Київській і Вінницькій області. В цілому по країні близько 6% виборців, чия виборча адреса знаходиться на тимчасово окупованій території, змінили місце голосування», – розповіла Тетяна Дурнєва, виконавча директорка громадської організації «Громадський холдинг «Група впливу», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Правозахисники наголошують, що для переселенців участь у виборах досі обмежена й ускладнена. Ті, хто проживає за межами свого виборчого округу, на парламентських виборах зможуть голосувати лише за партійними списками у загальнодержавному багатомандатному окрузі – змінивши місце голосування. Але не можуть голосувати за кандидатів у мажоритарних округах і не можуть брати участь у місцевих виборах. До початку президентської кампанії близько 76% ВПО не знали, як змінити місце голосування.

Під час зміни місця голосування для переселенців є додаткові труднощі – тому що вони можуть звернутися із заявою про тимчасову зміну місця голосування лише у тому населеному пункті, де вони планують голосувати. Крім того, це потрібно робити перед кожними виборами і кожним туром виборів. «Люди обурені, тому що вони проживають у цих громадах вже 5 років, дехто вперше змінював місце голосування ще на парламентських виборах 2014 року. Це електорат, якого «не помічають» – хоча це щонайменше 4% виборців», – зазначає Тетяна Дурнєва.

Близько мільйона громадян вибули з реєстру – знялися з реєстрації і втратили виборчу адресу. Вони взагалі не можуть брати участь у виборах. Це, наприклад, студенти з тимчасово окупованих територій, які прописалися у гуртожитку, а після завершення навчання не могли повернутися додому і знову зареєструватися там; діти переселенців, які при отриманні паспорту не отримують місця реєстрації. «У таких переселенців немає можливості зареєструвати місце проживання, тому що не визначений жоден орган реєстрації, який буде реєструвати місце проживання на тимчасово окуованій території, навіть якщо людина має документи про право власності на житло, або батьки мають прописку», – зазначає Тетяна Дурнєва.

Є можливість отримати виборчу адресу, не маючи зареєстрованого місця проживання – за погодженням з Центром обліку бездомних осіб або Відділом ведення державного реєстру виборців, але ця процедура незручна і несправедлива, тому що  де-факто ці громадяни не є бездомними.

Законопроект №6240 щодо виборчих прав ВПО та інших мобільних всередині країни громадян, який вирішив би більшість проблем, зареєстрований більше двох років тому, але ще не виносився на голосування. Перед президентськими виборами коаліція правозахисних організацій у рамках ініціативи «Почуй Нарешті Виконай» зібрала понад 100 запитань і відгуків від переселенців щодо проблем участі у виборах та звернулася до усіх кандидатів у президенти. Кожному з надіслали два офіційні листи, але від кандидатів отримали лише 3 відповіді.

Опитування, яке проводив благодійний фонд «Право на захист» на КПВВ та серед переселенців, які звертаються до різних установ, свідчить, що майже 85% мешканців окупованих територій і переселенців не планують брати участь у парламентських виборах, каже Дарина Толкач, координатор з адвокації благодійного фонду «Право на захист». Серед причин, які вони називають – складність проїзду до місця голосування, перетину лінії зіткнення, великі витрати на проїзд, зневіра у можливості на щось вплинути. «Більшість проблем цих людей – у сфері повноважень законодавчої і виконавчої влади, на обрання і функціонування якої так само буде впливати парламент, тому дуже важливо пояснювати це людям, а депутатам – нагадувати про проблеми переселенців», – наголосила Дарина Толкач.

Правозахисники висловили сподівання, що у наступної Верховної Ради та уряду буде політична воля почати вирішувати проблему.

За результатами опитування КМІС, яке проводилося з 19 травня по 1 червня, 71% українців згодні і 19% переважно згодні, що ВПО повинні мати можливість голосувати на місцевих виборах за місцем проживання.

Фото з цього заходу можна завантажити тут >>>