Блок з аналізу російської пропаганди в рамках інформаційного марафону «Трагедія МН17. 5 років потому». Основні тези:

WATCH IN ENGLISH

Експерти розповіли про особливості російських пропагандистських наративів під час інформаційного марафону з нагоди роковин катастрофи, що сталася у небі над містом Торез Донецької області. Ми зібрали основні тези обговорення:

«Російська пропаганда в контексті наратива МН-17 переслідувала ціль не показати якусь одну версію, яка змінювалась, а з самого початку намагалась заплутати фахівців, аудиторію, експертів і слідчих, пропонуючи спектр різних версій для того, щоб максимально заплутати розуміння того, що відбувалось», – зауважила Вікторія Романюк, заступник головного редактора StopFake.

«Ця інформаційна оперція показує нам, як Росія працює з різними аудиторіями. Для закордонної аудиторії це одні наративи, для внутрішньої це можуть бути зовсім інші, для тих, хто любить теорії змови – це версія про трупи на борту літака. Тобто, це дуже таргетована комунікація, мета якої створити «димову завісу» з різних версій», – відзначила Любов Цибульська, керівник Групи з аналізу гібридних загроз УКМЦ.

«Росіяни дуже добре використовують слабкість західних медіа. Якщо раніше ключовим завданням було «краще пізно, ніж неправильно», то зараз основна задача будь-якого ньюзруму «спочатку розкажемо, потім спростуємо» […] Ми нічого не можемо з цим зробити, але ми можемо давати медіа постійно правду та тільки підтверджені матеріали», – наголосив Роман Вибрановський, журналіст, керівник напрямку Reform Сommunication Taskforce УКМЦ.

Аркадій Бабченко, журналіст, так прокоментував питання того, що може зробити пересічний громадянин для протистояння російській пропаганді: «Необхідно виходити з того, що будь-яке слово, яке виходить з російського інформаційного поля – це брехня і пропаганда, треба просто закривати вуха і не слухати».

Також пропонуємо вашій увазі відео, зроблене Групою з аналізу гібридних загроз УКМЦ спільно з чеським аналітичним центром European values: