Маріус Януконіс, Надзвичайний і Повноважний Посол Литви в Україні

Підлітки зі Сходу України тиждень навчалися документалістиці у Литві

22 підлітків з прифронтових районів повернулися із тижневої навчальної поїздки до Литви. Це вже третя освітня сесія «Школи документалістики та медіа» і перша – за кордоном. Протягом 6 днів, учасники навчалися на майстер-класах з документалістики, мистецтва фотографії та журналістики, також мали низку екскурсій та зустрічей, розповіла  Лариса Артюгіна, голова ГО «Новий Донбас», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед зустрічей і майстер-класів –  майстер-клас з фотографії від Антанаса Суткуса та режисури документального кіно від Аудрюса Стоніса; майстер-клас операторської майстерності від Вінцаса Кубіліуса, розмова про професію журналіста і стандарти журналістики з Вітаутасом Бруверісом, журналістом видання Lietuvos rytas. Ексурсію історичним Вільнюсом проводив Вайдас Рамошка, автор «Янгола добра», коридорами Сейму Литви – Пятрас Вайтекунас, один із депутатів, які підписували Акт про відновлення незалежності Литви у 1991 році. Підлітки відвідали також Національну бібліотеку Литви, Музей окупації та опору, Національний архів Литви, Музей сучасного мистецтва, Спілку фотографів Литви, приватну екологічну школу. Також мали зустріч із Послом Литви в Україні і представником МЗС Литви, та візит до Посольства України у Литві.

Про кожен день поїздки студенти самостійно готували тексти, фотозвіти та відеосюжети.

Проект реалізується за кошти Міністерства закордонних справ Литви та Посольства Литви в Україні. Литва вже декілька років підтримує подібні проекти, зазначив Маріус Януконіс, Надзвичайний і Повноважний Посол Литви в Україні.

«Литва підтримує Україну і її боротьбу… Такі проекти розширюють світогляд цих дітей. Вони мали змогу побачити Литву, побачити Європу. І це не просто екскурсія – це інтенсивна програма навчання. Думаю, вони повернулися додому з новим поглядом на світ – ми це бачили під час зустрічі з ними», – зазначив Маріус Януконіс.

Більшість студентів після поїздки вирішили глибше займатися документалістикою або дотичними професіями. Частина зрозуміли, що це не їхнє покликання. Але найважливіше – що усі вони змогли вирватися зі звичного середовища і побачити, яким можна зробити своє життя, каже координаторка проекту Олена Макаренко.

«Для мене найбільшим враженням було, що Литвою керують її громадяни. Там всюди відчувається свобода. Литва також пережила складні часи, але люди просто ставляться до життя і дуже оптимістичні. Усі будівлі радянського часу як нові – через те, що вони відремонтовані. Багато інклюзивних просторів, є пандуси і ліфти. Є сортування сміття. Бібліотека є не просто сховищем книг – там є інтерактивні пристрої, 3D принтери, які дозволяють зробити що завгодно», – розповідає Артемій Бондаренко, учасник проекту.

«На багатьох зустрічах нам наголошували, що найважливіше – щоб було бажання щось робити. Техніка – не найважливіше, кіно можливо знімати навіть на телефон. Не важливо, хто ти і на кого вчився, якщо є мрія – потрібно її втілювати», – додає він.

«Коли ми розповідали, що ці діти – зі сходу України, величезна кількість людей хотіли допомогти. За цими дітьми майбутнє. Ми думаємо, що це перший наш проект, але не останній: нам є чим поділитися, розповісти про наш досвід, і ця співпраця корисна і для вас, і для нас», – каже Йонас Стравінскас, партнер проекту, директор консалтингової компанії Jostra.