Марш за тварин-2019 пройде одночасно у 24 містах України

Цього року Марш за тварин пройде 15 вересня, одночасно у 24 містах України. Про це розповіли організатори на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Головна мета заходу – згуртувати українців довкола теми гуманності, захисту тварин від жорстокого поводження. Ми запрошуємо усіх долучатися», – зазначив Олександр Тодорчук, засновник ініціативи «UAnimals».

У Маршу є 11 ключових вимог, розповіла Ольга Чевганюк, координаторка маршу. Це заборона використання тварин у цирках та дельфінаріях, для жебракування та фотопослуг; заборона контактних зоопарків, хутрових ферм; заборона тестування на тваринах косметики та парфумерії; створення системи покарання за жорстоке поводження з тваринами; розвиток реабілітаційних центрів для тварин, які постраждали від жорстокого поводження, контроль за чисельністю та власністю над домашніми тваринами.

«Зараз домашні тварини не реєструються, їхні природні права ніяк не захищені. Великою проблемою є те, що зараз на людину, яка забирає тварину додому, не покладають жодної відповідальності. Те, що у нас на вулицях є безпритульні тварини – наслідок дій безвідповідальних власників. … Потрібно заборонити евтаназію як засіб регулювання чисельності тварин, заборонити пропаганду жорстокого поводження з тваринами, і забезпечити, щоб винних притягували до відповідальності», – наголошує зооактивістка Наталія Леденьова.

Підписи під вимогами передадуть до Офісу Президента, Кабінету Міністрів України та голови Верховної Ради України.

Цього року вперше Марш буде не окремою подією, а завершуватиме Тиждень гуманності: перед тим у всіх містах проходитимуть тематичні лекції та тренінги. Зокрема, у Києві планують тренінг із порятунку тварин: як діяти, якщо ви стали свідком жорстокого поводження з твариною, як рятувати тварину, яка травмувалася або потрапила у небезпечну ситуацію. Також будуть зустрічі і лекції, присвячені проблемі тестування косметики і ліків на тваринах, використання хутра. Проводитимуть збір старого хутряного одягу: його через благодійний фонд «Жизнелюб» передадуть безхатькам. За словами ініціаторів акції, це допоможе і забезпечити одягом людей у скрутній ситуації, і «десакралізувати» хутро як предмет розкоші.

12 вересня запланований круглий стіл спільно з Офісом Президента, за участі активістів, які займаються підготовкою змін до законодавства. «Ми сподіваємося, що цей круглий стіл буде не лише формальністю, а початком дій. Останній парламент прийняв ледь не один закон, який стосується захисту тварин. За останній рік три чи більше законопроектів були провалені, у першу чергу тому, що парламентарі не прийшли на роботу у дні голосування. Зараз готуються законопроекти, які будуть подавати у новий парламент, і ми сподіваємося,що у взаємодії з Офісом Президента і партіями зможемо просувати цей порядок денний», – зазначив Олександр Тодорчук.

Тиждень гуманності проходитиме і на «Вікіпедії»: українських авторів закликають створювати україномовні версії статей про захист тварин і суміжні проблеми. Є багато таких матеріалів англійською мовою, але часто вони недоступні українською.

Марш розпочинатиметься о 12-00 і пролягатиме по головних вулицях міст, аби їх бачили якнайбільше людей. Місця старту у кожному місті та детальну програму можна дізнатися на сторінці ініціативи «UAnimals».

Минулого року марш відбувся одночасно у 20 містах України.