Закон про викривачів інформації має захищати не тільки антикорупціонерів – експерти

WATCH IN ENGLISH

Закон про викривачів суспільно-важливої інформації має захищати не тільки антикорупціонерів. Таку точку зору висловили експерти після консультацій у Офісі Президента з приводу розробки відповідного документу під час прес-конференції у прес-центрі Українського кризового медіа-центру. «Ми вважаємо, що має бути один великий, цілісний механізм, який би захищав викривачів інформації, і щоб цей закон поширювався не тільки на тих людей, які викривають корупцію, але і на тих, хто викриває неповагу, посягання на права людини тощо», – наголосила Людмила Тягнирядно, програмна директорка представництва неурядової організації Blueprintfor Free Speech в Україні.

«Якщо у нас будуть покриті тільки викривачі корупції – це не відповідає міжнародному досвіду, тому що ми не можемо залишити без захисту людей, які повідомляють про забруднення довкілля, безпеку харчових продуктів, порушення прав людини. Має покриватися не лише публічний сектор, але і приватний», – сказав Олександр Калітенко, юридичний радник Transparency International Україна.

Експерти зауважили, що відповідний законопроект має бути розроблений на основі інтересів всіх осіб, яких може торкнутися викриття суспільно важливої інформації, і з урахуванням міжнародних забов’язань України. Вони наголосили, що можливість безпечно викривати інформацію є складовою свободи слова і невід’ємним елементом демократичної системи. «Не важко уявити, в яких аспектах викриття може бути корисним для суспільства. Це, наприклад, повідомлення про катування у в’язницях, забруднення повітря, нецільове використання державних коштів», – підкреслив Метью Шааф, директор представництва неурядової організації Freedom House в Україні.

Учасники дискусії заявили, що необхідно створити робочу групу для вироблення комплексного документу, який буде захищати викривачів суспільно важливої інформації, та опрацювати питання іміджу викривачів у суспільстві для того, аби побоювання за своє життя, кар’єру та стосунки з іншими людьми не стало перешкодою для оприлюднення важливої інформації. «Головне завдання сьогодні – зробити так, щоб викривачі були більш захищеними, щоб вони не наражалися на переслідування з боку власних колег, з боку правоохоронних оганів. Також, зробити все для того, аби суспільство не вважало викривачів стукачами», – зауважила Оксана Нестеренко, виконавча директорка Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції в Україні (ACREC).

«Ми будемо будувати активне суспільство, яке буде захищати не тільки свої індивідуальні права протягом 5-10 років у суді, а буде боротися за побудову суспільної системи. Громадські активісти, експерти та громадянське суспільство зробили все для того, аби наразі ми могли перейти до прийняття конкретних рішень. Останній крок за новим парламентом», – додала Ірина Кушнір, співзасновниця громадської організації «Український інститут з прав людини».