Огляд ЗМІ за 20-22 вересня 2019

ГОЛОВНЕ

Колишній віце-президент США Джо Байден заявив, що президент США Дональд Трамп має оприлюднити розшифровку телефонної розмови зі своїм колегою з України Володимиром Зеленським. Раніше газета The Wall Street Journal повідомила, що Трамп за час дзвінка Зеленському в липні вісім разів закликав президента України співпрацювати з його особистим адвокатом Рудольфом Джуліані з питання про розслідування проти сина Байдена Хантера, який входив до ради директорів української газодобувної компанії Burisma. Президент США Дональд Трамп заявив, що в телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським не було сказано нічого протизаконного. “Фейкові медіа та їхній партнер, Демократична партія, хочуть триматися якомога далі від вимоги Джо Байдена, щоб український уряд звільнив прокурора, який розслідував (справу) його сина, або вони не отримають дуже велику кількість грошей США. Таким чином вони сфабрикували історію про мене і чудову звичайну розмову, яка була у мене з новим президентом України», – заявив Трамп.

Офіс президента України представив детальний план візиту Володимира Зеленського у США. еленський виступить з промовою під час загальних дебатів сесії Генасамблеї ООН, а також візьме участь у саміті щодо Цілей сталого розвитку. У Нью-Йорку він проведе низку двосторонніх зустрічей з лідерами іноземних країн, зокрема з президентом США Дональдом Трампом. Як повідомляли ЗМІ, зустріч відбудеться 25 вересня і триватиме 45 хвилин.

Міністр МЗС Вадим Пристайко заявив, що однією з умов зустрічі лідерів “нормандської четвірки” є письмове погодження “формули Штайнмаєра” на засіданні Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі. Коментуючи питання про те, чи згодна Україна отримати письмово підтверджений текст “формули Штайнмаєра” до “нормандського саміту”, Пристайко сказав: “Так, це одна з двох умов для зустрічі лідерів, про яку ми домовилися. Друга умова – ми очікуємо, що на трьох контрольних ділянках буде розведено війська. Потім росіяни додали ще третю умову, яка звучить на кшталт “вироблення чітких формулювань для заяви лідерів”. Помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак повідомив, що імплементація так званої “формули Штайнмаєра” не є якимось разовим рішенням, а вона ляже в основу законопроекту, який буде публічно обговорюватися і потім прийматися в українському парламенті.

Народний депутат із фракції “Слуга народу” Єлизавета Ясько очолила делегацію Верховної Ради в ПАРЄ. Першим заступником глави делегації обрали нардепа від “Батьківщини” Сергія Соболєва, а заступником – представника фракції “Голос” Рустема Умерова. Керівник комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко заявив, що українська делегація не поїде на найближчу сесію ПАРЄ. “Не маючи іншої можливості реагувати на порушення цією організацією власних принципів, і зіткнувшись з доволі відвертим ігноруванням її інтересів, Україна наразі утримується від відправки своєї делегації на найближчу сесію ПАРЄ”, – заявив Яременко. Нардеп Олексій Гончаренко повідомив, що представники попередньої делегації Верховної Ради в ПАРЄ, які увійшли до її нового складу, планують відвідати сесію ПАРЄ.

Верховна Рада у другому читанні та в цілому підтримала президентський законопроект “Про оборону України”, який передбачає затвердження плану оборони країни у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, що передбачає наділення регуляторів фінринку – НБУ, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг – повноваженнями застосовувати до фінустанов заходи впливу та накладати адміністративні стягнення за порушення прав споживачів.

Верховна Рада ухвалила закон про стимулювання інвестиційної діяльності, що передбачає, зокрема, скасування обов’язкового пайового внеску під час будівництва об’єктів із 2021 року. “У 2020 році діє перехідний період, під час якого встановлюється фіксована однакова ставка пайової участі: 4% – для нежитлових будівель та споруд, 2% – для житлових будинків, 0% – для промислових і соціально значущих об’єктів”, – повідомила заступник комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, виступаючи в парламенті. Для житлових будинків відсоток пайового внеску розраховується відповідно до основних показників опосередкованої вартості будівництва в регіоні, які затверджуються наказом Міністерства розвитку громад та територій України. Для нежитлових будівель відсоток розраховується від загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №1230 про захист прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України. Законопроект має наблизити митне законодавство України у сфері захисту інтелектуальної власності до стандартів ЄС, а також очистити вітчизняний ринок від контрафактної продукції, зазначається пояснювальній записці.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в п’ятницю оприлюднило на сайті законопроект зі змінами до законодавства щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, згідно з яким купувати такі земельні ділянки можуть громадяни та юридичні особи України, територіальні громади, держава. Згідно з документом, заборону на продаж сільгоспземель пропонується зняти з 1 жовтня 2020 року. Водночас законопроект пропонує позбавити права на купівлю землі фіз- і юросіб, іноземні держави, які потрапляють під дію закону про санкції. “Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності”, – зазначено в тексті документа. Сукупна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності громадянина або юридичної особи України, з урахуванням пов’язаних осіб: у межах однієї області не має перевищувати 15% земель сільськогосподарського призначення такої області; не повинна перевищувати 0,5% земель сільськогосподарського призначення України, зазначено в документі.

Директор ДБР Роман Труба повідомив, що в суботу в його робочому кабінеті виявлено апаратуру для прослуховування, за його словами, записи могли містити відомості щодо резонансних кримінальних проваджень.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Валерія Євдокимова з посади заступника глави СЗР і призначив його главою цього відомства.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • “Підривника” мосту в Києві залишили під вартою з можливістю застави: прокурори вважають “мінера” небезпечним (346 публікацій у ЗМІ)
  • Байден закликає розслідувати дзвінок Трампа в Україну (110 публікацій у ЗМІ)
  • Українська делегація не поїде на сесію ПАРЄ (24 публікації у ЗМІ)
  • В Одесі авто в’їхало у натовп протестувальників, є постраждалі: відео (23 публікації у ЗМІ)
  • ВРУ ухвалила закон про План оборони України (15 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент США Дональд Трамп має оприлюднити розшифровку телефонної розмови зі своїм колегою з України Володимиром Зеленським, вважає колишній віце-президент США Джо Байден. Раніше газета The Wall Street Journal повідомила, що Трамп за час дзвінка Зеленському в липні вісім разів закликав президента України співпрацювати з його особистим адвокатом Рудольфом Джуліані з питання про розслідування проти сина Байдена Хантера, який входив до ради директорів української газодобувної компанії Burisma.

Президент США Дональд Трамп заявив, що в телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським не було сказано нічого протизаконного. “Фейкові медіа та їхній партнер, Демократична партія, хочуть триматися якомога далі від вимоги Джо Байдена (колишній віце-президент США Джо Байден – ІФ), щоб український уряд звільнив прокурора, який розслідував (справу) його сина, або вони не отримають дуже велику кількість грошей США. Таким чином вони сфабрикували історію про мене і чудову звичайну розмову, яка була у мене з новим президентом України”, – написав Трамп у своєму мікроблозі в Твіттері в суботу.

Офіс президента України представив детальний план візиту Володимира Зеленського у США. Про це повідомляє “Європейська правда”. 23–26 вересня Володимир Зеленський здійснить робочий візит до США для участі у 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Зеленський виступить з промовою під час загальних дебатів сесії Генасамблеї ООН, а також візьме участь у саміті щодо Цілей сталого розвитку.

Однією з умов зустрічі лідерів “нормандської четвірки” (Україна, Німеччина, Франція, РФ) є письмове погодження “формули Штайнмаєра” на засіданні Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв’ю “Європейській правді”. Відповідаючи на запитання про те, чи згодна Україна отримати письмово підтверджений текст “формули Штайнмаєра” до “нормандського саміту”, Пристайко сказав: “Так, це одна з двох умов для зустрічі лідерів, про яку ми домовилися. Друга умова – ми очікуємо, що на трьох контрольних ділянках буде розведено війська. Потім росіяни додали ще третю умову, яка звучить на кшталт “вироблення чітких формулювань для заяви лідерів”.

Імплементація так званої “формули Штайнмаєра” не є якимось разовим рішенням, а вона ляже в основу законопроекту, який буде публічно обговорюватися і потім прийматися в українському парламенті, зазначає помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак. У суботу він повідомив на своїй сторінці в Facebook, що в п’ятницю, 20 вересня, зустрічався в Офісі президента з активістами, щоб обговорити “формулу Штанмаєра” і її роль у врегулюванні ситуації на Донбасі. “Хочу повторити те, що сказав на зустрічі: 1. Нічого не буде вирішуватися без відома суспільства. 2. Процес імплементації формули має кілька етапів, це не разове рішення. 3. Формула – це не закон. Це база, яка ляже в основу законопроекту , за який голосуватимуть і який буде винесений на публічне обговорення”, – зазначив Єрмак.

Народний депутат із фракції “Слуга народу” Єлизавета Ясько очолила делегацію Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, таке рішення члени делегації ухвалили на установчих зборах. На цю позицію претендувала також інша член фракції “Слуга народу” Марія Мезенцева. Першим заступником глави делегації обрали нардепа від “Батьківщини” Сергія Соболєва, а заступником – представника фракції “Голос” Рустема Умерова.

Українська делегація не поїде на найближчу сесію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), повідомив народний депутат від фракції “Слуга народу”, керівник комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко. “Не маючи іншої можливості реагувати на порушення цією організацією власних принципів, і зіткнувшись з доволі відвертим ігноруванням її інтересів, Україна наразі утримується від відправки своєї делегації на найближчу сесію ПАРЄ”, – написав Яременко на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук” у суботу.

Представники попередньої делегації Верховної Ради в ПАРЄ, які увійшли до її нового складу, планують відвідати сесію ПАРЄ, повідомив народний депутат (фракція “Європейська солідарність”) Олексій Гончаренко. “Інтереси України треба відстоювати. Тому ті представники старої делегації, які увійшли в новий склад, зокрема я, мають намір їхати на сесію, щоб представити позицію України. Вважаю неприпустимим, щоб на такому важливому міжнародному майданчику, як ПАРЄ, звучала позиція Кремля і не звучала наша позиція”, – написав Гончаренко на своїй сторінці у Фейсбуці в суботу.

ЕКОНОМІКА.

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, що передбачає наділення регуляторів фінринку – НБУ, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг – повноваженнями застосовувати до фінустанов заходи впливу та накладати адміністративні стягнення за порушення прав споживачів. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, законопроект підтримали 309 народних депутатів за необхідних 226 голосів. Згідно з ухваленим законопроектом, до Кодексу про адміністративні правопорушення включаються норми, що визначають порушення прав споживачів фінансових послуг як склад адміністративного правопорушення.

Верховна Рада ухвалила закон про стимулювання інвестиційної діяльності, що передбачає, зокрема, скасування обов’язкового пайового внеску під час будівництва об’єктів із 2021 року. Законопроект №1059 у другому читанні та в цілому на пленарному засіданні в п’ятницю підтримали 272 народних депутати, передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”. “У 2020 році діє перехідний період, під час якого встановлюється фіксована однакова ставка пайової участі: 4% – для нежитлових будівель та споруд, 2% – для житлових будинків, 0% – для промислових і соціально значущих об’єктів”, – повідомила заступник комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, виступаючи в парламенті.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №1230 про захист прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, у першому читанні проект закону підтримали 255 народних депутатів. Законопроект має наблизити митне законодавство України у сфері захисту інтелектуальної власності до стандартів ЄС, а також очистити вітчизняний ринок від контрафактної продукції, зазначається пояснювальній записці.

Верховна Рада у другому читанні та в цілому підтримала президентський законопроект “Про оборону України”, який передбачає затвердження плану оборони країни у разі збройної агресії або збройного конфлікту. За відповідний проект закону 20 вересня проголосували 286 народних депутатів. Законопроект підтримали фракції “Слуга народу”, частину голосів також дали фракції “Європейська солідарність” (15), “Батьківщина” (9), “Голос” (14), депутатська група “За майбутнє” (5) та позафракційні нардепи (9).