Огляд ЗМІ за 23 вересня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент США Дональд Трамп заявив, що Німеччині, Франції та іншим країнам Європейського Союзу слід виділяти більше коштів для підтримки України. “Я підтримував Україну з самого початку, але я дуже розчарований тим, що інші країни не роблять так само. Німеччина повинна витрачати набагато більше, Франція, всі в Європейському Союзі повинні витрачати гроші. Чому ми витрачаємо гроші, а вони ні?” – заявив він журналістам.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко вважає, що на президента України Володимира Зеленського не чинили жодного тиску під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом. На його думку, протистояння, в яке Україну намагаються втягнути, усі підозри, що “Україна допомагала демократам, не хотіли, щоб президентом був Трамп” – це результат “неповної інформованості”.

Помічник президента Андрій Єрмак заявив, що Володимир Зеленський і нинішня українська влада ніколи не підуть на федералізацію країни і втрату територій, а мають намір припинити війну і реінтегрувати Донбас до складу України, яка повинна бути єдиною. Крім того, у команді президента України Володимира Зеленського розглядають на різних переговорах ідею про підписання масштабного міжнародного договору за участю провідних світових держав, щоб закріпити “на століття” суверенітет і територіальну цілісність України, чого не забезпечив свого часу Будапештський меморандум. “У нас є ідея – зараз я говорю про це вперше, – яка тепер звучить у переговорах, щоб урегулювання ситуації завершилося підписанням масштабного міжнародного договору, в якому взяли б участь усі найбільші гравці – США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Китай, які зафіксували б на роки, а ліпше на століття, наш суверенітет, територіальну цілісність”, – повідомив Єрмак. Єрмак наголосив, що оскільки Україна вже має досвід непрацюючих документів і гарантій, під які вона здійснила серйозні кроки, починаючи з моменту здобуття незалежності, то він вважає, що як “один з елементів гарантії в Україні мають з’явитися штаб-квартири міжнародних організацій”.

Міський голова Києва Віталій Кличко подав у Верховну Раду альтернативний законопроект про столицю. Йдеться про проект закону про внесення змін до закону “Про столицю України – місто-герой Київ” 2143-1 від 19.09.2019 року. Наразі тексту законопроекту на сайті ВР немає. За словами Кличка, його законопроект і законопроект депутатів від “Слуги народу” мають представити на громадське обговорення, дискусію з експертами і тільки після цього виноситися на голосування в парламенті.

Мер Києва Віталій Кличко призначив Максима Бахматова своїм радником. Представляючи Бахматова, він заявив, що місту потрібен кризовий менеджер, який зможе боротися з новими викликами. За словами мера, Бахматова в майбутньому буде призначено його заступником. У сферу його обов’язків входитиме впровадження інформаційних технологій в управління містом, питання інвестиційної діяльності, містобудування та антикорупційної політики. Мер Києва Віталій Кличко попросив своїх заступників Дмитра Давтяна та Олександра Спасибка написати заяви про відставку та має намір направити відповідні проекти подань на звільнення до Кабінету Міністрів. За словами мера української столиці, нині обов’язки Давтяна та Спасибка розподілені між іншими заступниками, зокрема новим радником Максимом Бахматовим, якого в майбутньому також буде призначено його заступником.

Виконавчого директора гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго викликано на допит до ДБР для повідомлення про підозру і допиту як підозрюваного.

Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне розслідування кримінального провадження стосовно екс-голови правління НАК “Нафтогаз України”, народного депутата Верховної Ради VIII скликання Євгена Бакуліна.

Голова Укрзалізниці Євген Кравцов заявив про “чорний понеділок” для колишніх народних депутатів від парії “Блок Петра Порошенка” Ярослава та Богдана Дубневичів у зв’язку з мільйонними збитками УЗ під час купівлі та постачанні анкерів АЗ- 2 протягом 2018-2019 років. «”Укрзалізниця” зібрала та передала матеріали правоохоронцям щодо мільйонних збитків при купівлі та постачанні анкерів», – повідомив Кравцов.

У Києві Служба безпеки України припинила діяльність потужного конвертаційного центру із загальним обсягом понад 1 млрд грн на рік. «Зловмисники на замовлення “клієнтів” здійснювали фінансові операції з використанням низки фіктивних підприємств для незаконного переведення коштів у готівку з метою ухилення від податкового навантаження та виведення грошей у “тіньовий” сектор економіки. Серед замовників протиправних послуг були представники комерційних структур реального сектору економіки Київщини та низка державних підприємств», – повідомили в СБУ.

«Українська правда», посилаючись на джерела в правоохоронних органах, повідомляє, що у пункті пропуску “Рава-Руська – Гребенне” між Україною і Польщею на вихідних затримали автомобіль із екс-дружиною глави Нацполіції Вікторією Князєвою, що перевозив велику суму готівки без необхідного декларування. В автомобілі Mersedes-Benz перевозили 500 тисяч євро. Крім екс-дружини глави Нацполіції в машині, за даними ЗМІ, перебувало ще двоє громадян України і один – Хорватії. У прес-службі поліції нагадали, що Князєв – розлучений.

Київський апеляційний суд у понеділок задовольнив апеляційну скаргу НБУ і скасував ухвалені рішенням Баришівського районного суду Київської області від 11 червня заходи забезпечення позову шляхом встановлення заборони першому заступнику глави НБУ Катерині Рожковій брати участь у засіданнях правління та виконувати покладені на неї посадові обов’язки.

Президент України Володимир Зеленський призначив Юлію Ковалів на посаду заступника керівника Офісу президента України.

Президент України Володимир Зеленський закликав громадян країни повідомляти про факти хабарництва і корупції на гарячу лінію НАБУ, а також змінювати свій менталітет щодо корупційних проявів. Зеленський наголосив, що в Україні не вдасться відродити економіку, якщо не платитимуть податків, і це стосується кожного: від олігарха до водія таксі. Він також зазначив, що не вийде перемогти корупцію, якщо українці заплющуватимуть на неї очі або ставатимуть співучасником “розпилу” державних коштів. “І зараз я звертаюся до громадян: якщо від вас вимагають хабар, пропонують відкат чи будь-яку іншу корупційну схему, будь ласка, не мовчіть. Не треба писати в соцмережах “усе пропало”, “ці такі ж, як ті”, “Зеленський поставив своїх “рішал”. Ось телефон 0 800 503 200 – це гаряча лінія НАБУ, дзвоніть і повідомляйте, а правоохоронні органи будуть реагувати та карати”, – зазначив він. Рада громадського контролю НАБУ після відеозвернення президента Володимира Зеленського із закликом до громадян повідомляти на гарячу лінію НАБУ про факти корупції заявила, що бюро не займається розслідуванням усіх корупційних злочинів.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Трамп вважає, що європейські країни недостатньо допомагають Україні фінансово (61 публікація у ЗМІ)
  • Помічник Зеленського Єрмак розповів, про що говорив з адвокатом Трампа (58 публікацій у ЗМІ)
  • ДБР відкрило проти Парубія кримінальне провадження за “масові заворушення” в Одесі навесні 2014 року (50 публікацій у ЗМІ)
  • Офіційно: українська делегація ПАРЄ відмовилася від участі в осінній сесії (42 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський підписав законопроєкт про імпічмент президента (22 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко вважає, що на президента України Володимира Зеленського не чинили жодного тиску під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом, яка відбулася наприкінці липня. “Якщо хтось вважає, що на нашого президента здійснювали тиск, вони мають це визначити. Я знаю, про що була розмова, і я гадаю, що ніякого тиску не було. Розмови бувають різні, лідери мають право обговорити усі існуючі проблеми. Ця розмова була довгою, дружньою і стосувалася багатьох питань”, – сказав він в інтерв’ю “Громадському”. На його думку, протистояння, в яке Україну намагаються втягнути, усі підозри, що “Україна допомагала демократам, не хотіли, щоб президентом був Трамп” – це результат “неповної інформованості”.

Президент України Володимир Зеленський і нинішня українська влада ніколи не підуть на федералізацію країни і втрату територій, а мають намір припинити війну і реінтегрувати Донбас до складу України, яка повинна бути єдиною, підкреслює помічник глави держави Андрій Єрмак. “Ми точно ніколи не допустимо федералізації нашої країни. Ми точно ніколи не допустимо втрати наших територій. Ми точно хочемо припинити війну. Ми точно хочемо реінтегрувати Донбас в Україну. Ми точно хочемо, щоб Україна була єдина. І ось на цих основних засадах будується весь переговорний процес”, – сказав він в інтерв’ю “Лівому берегу”, відповідаючи на питання про те, на що готовий піти президент Зеленський і його команда для припинення війни на Донбасі.

У команді президента України Володимира Зеленського розглядають на різних переговорах ідею про підписання масштабного міжнародного договору за участю провідних світових держав, щоб закріпити “на століття” суверенітет і територіальну цілісність України, чого не забезпечив свого часу Будапештський меморандум, повідомив помічник Зеленського Андрій Єрмак. “У нас є ідея – зараз я говорю про це вперше, – яка тепер звучить у переговорах, щоб урегулювання ситуації завершилося підписанням масштабного міжнародного договору, в якому взяли б участь усі найбільші гравці – США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Китай, які зафіксували б на роки, а ліпше на століття, наш суверенітет, територіальну цілісність”, – сказав він в інтерв’ю “Лівому берегу”.

ЗАКОН ПРО СТОЛИЦЮ.

Міський голова Києва Віталій Кличко подав у Верховну Раду альтернативний законопроект про столицю. Джерело: прес-конференція київського мера Віталія Кличка. Пряма мова Кличка: “Ми запропонували альтернативний законопроект про столицю, що вже зареєстрований у Верховній Раді. Там чітко прописано, що у киян має залишитись право обирати владу в своєму місті. І ця влада повинна бути підзвітною і відповідальною виключно перед киянам, а не призначатися згори”. Деталі: Йдеться про проект закону про внесення змін до закону “Про столицю України – місто-герой Київ” 2143-1 від 19.09.2019 року. Наразі тексту законопроекту на сайті ВР немає.

Мер Києва Віталій Кличко попросив своїх заступників Дмитра Давтяна та Олександра Спасибка написати заяви про відставку та має намір направити відповідні проекти подань на звільнення до Кабінету Міністрів. “Я попросив написати заяви і одного, і іншого… Зараз ми подаємо документи в Кабмін”, – сказав Кличко на прес-конференції в понеділок у Києві. За словами мера української столиці, нині обов’язки Давтяна та Спасибка розподілені між іншими заступниками, зокрема новим радником Максимом Бахматовим, якого в майбутньому також буде призначено його заступником.

Мер Києва Віталій Кличко призначив Максима Бахматова своїм радником. “Я радий представити Максима Бахматова”, – сказав Кличко на прес-конференції в понеділок у Києві. Представляючи Бахматова, він заявив, що місту потрібен кризовий менеджер, який зможе боротися з новими викликами. За словами мера, Бахматова в майбутньому буде призначено його заступником. У сферу його обов’язків входитиме впровадження інформаційних технологій в управління містом, питання інвестиційної діяльності, містобудування та антикорупційної політики.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Президент України Володимир Зеленський закликав громадян країни повідомляти про факти хабарництва і корупції на гарячу лінію Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), а також змінювати свій менталітет щодо корупційних проявів. “Дорогі українці, я часто закликав вас взяти участь в якомусь челенджі або флешмобі. Зараз настав час для най масштабнішого. Взяти участь може кожен громадянин України. Для цього не потрібно записувати ніяких відео, не потрібно ставити ніяких хештегів. Потрібно лише одне – жити згідно за законом. Шлях України до успіху – це дорога з двостороннім рухом. Ми як влада будемо працювати чесно, але нам потрібен і ваш крок назустріч”, – сказав він у відеозверненні, оприлюдненому на його сторінці у Facebook у понеділок.

Рада громадського контролю Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) після відеозвернення президента України Володимира Зеленського із закликом до громадян повідомляти на гарячу лінію НАБУ про факти корупції заявила, що бюро не займається розслідуванням усіх корупційних злочинів. “Рада громадського контролю наголошує: Національне антикорупційне бюро України не розслідує усі корупційні злочини. (…) Через хибну інформацію про повноваження бюро, гаряча лінія НАБУ буде перевантажена дзвінками щодо порушень, які не є підслідними органу”, – йдеться в заяві Ради громадського контролю НАБУ на сторінці у Facebook.

Київський апеляційний суд у понеділок задовольнив апеляційну скаргу Національного банку України (НБУ) і скасував ухвалені рішенням Баришівського районного суду Київської області від 11 червня заходи забезпечення позову шляхом встановлення заборони першому заступнику глави НБУ Катерині Рожковій брати участь у засіданнях правління та виконувати покладені на неї посадові обов’язки, йдеться в повідомленні на сайті центробанку. Як зазначено в повідомленні, у своїй апеляційній скарзі НБУ звертав увагу суду на такі аргументи: суд не має права встановлювати НБУ та членам правління центробанку заборону виконувати повноваження; законодавством не передбачено можливості припинення, призупинення або заборони здійснення повноважень заступника голови НБУ “за рішенням суду”.

Голова АТ “Укрзалізниця” (УЗ, Київ) Євген Кравцов заявив про “чорний понеділок” для колишніх народних депутатів від парії “Блок Петра Порошенка” Ярослава та Богдана Дубневичів у зв’язку з мільйонними збитками УЗ під час купівлі та постачанні анкерів АЗ- 2 протягом 2018-2019 років. “Чорний понеділок” для братів Дубневичів. “Укрзалізниця” зібрала та передала матеріали правоохоронцям щодо мільйонних збитків при купівлі та постачанні анкерів. Це черговий щабель у нашій непростій боротьбі за прозорий ринок закупівель УЗ. Тут маємо справу з гігантами тіньових закупівель”, – написав він на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

Народного депутата Верховної Ради VIII скликання й виконавчого директора гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго викликано на допит до Державного бюро розслідувань (ДБР) для повідомлення про підозру і допиту як підозрюваного, повідомляється на офіційному сайті Генеральної прокуратури України. “Гр-н Жеваго Костянтин Валентинович відповідно до вимог ст. ст. 133, 135 КПК України Вам необхідно з’явитися 27 вересня 2019 року об 11:00 у кабінет № 906 до Державного бюро розслідувань за адресою: м. Київ, вул. Симона Петлюри, 15, у кримінальному провадженні № 62019000000000890 від 14.06.2019 для вручення письмового повідомлення про підозру та допиту як підозрюваного”, – йдеться в тексті порядку.

Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне розслідування кримінального провадження стосовно екс-голови правління НАК “Нафтогаз України”, народного депутата Верховної Ради VIII скликання Євгена Бакуліна. “Надати дозвіл на здійснення в кримінальному провадженні №42018000000000585 від 14.03.2018 року спеціального досудового розслідування щодо оголошеного в розшук ОСОБА_1… уродженця м. Кстова Нижегородської області, народного депутата України… який підозрюється в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.1 ст.255 , ч.4 ст.28 ч.5 ст.191, ч.4 ст.28 ч.2 ст.15 ч.5 ст.191, ч.4 ст.28 ч.3 ст.209, ч.4 ст .28 ч.1 ст.366 КК України”, – йдеться в ухвалі суду від 9 вересня, оприлюдненому 17 вересня.

У Києві Служба безпеки України припинила діяльність потужного конвертаційного центру із загальним обсягом понад 1 млрд грн на рік. “Оперативники спецслужби встановили, що група ділків організувала протиправний бізнес, який діяв з 2017 року. Зловмисники на замовлення “клієнтів” здійснювали фінансові операції з використанням низки фіктивних підприємств для незаконного переведення коштів у готівку з метою ухилення від податкового навантаження та виведення грошей у “тіньовий” сектор економіки. Серед замовників протиправних послуг були представники комерційних структур реального сектору економіки Київщини та низка державних підприємств”, – повідомляє прес-центр СБ України в понеділок.

У пункті пропуску “Рава-Руська – Гребенне” між Україною і Польщею на вихідних затримали автомобіль із екс-дружиною глави Нацполіції Вікторією Князєвою, що перевозив велику суму готівки без необхідного декларування. Джерело: співрозмовник “Української правди” в правоохоронних органах. Деталі: За даними джерел УП, в автомобілі Mersedes-Benz перевозили 500 тисяч євро. Крім екс-дружини глави Нацполіції в машині, за даними ЗМІ, перебувало ще двоє громадян України і один – Хорватії.  На прохання прокоментувати вказану інформацію, у прес-службі поліції нагадали, що Князєв – розлучений.