Інструментом публічних консультацій «Ваша думка» скористались вже 26 тисяч громадян – Інститут «Республіка»

За час існування інструменту електронних публічних консультацій «Ваша думка» ним скористалися близько 26 тисяч громадян у 25 містах України. Загалом відбулося 50 публічних консультацій. Про це розповіли активісти Інституту «Республіка» на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Інструмент створили як механізм, який дозволяє людям максимально швидко й просто долучатися до прийняття рішень щодо життя свого міста і не потребує експертних знань з певної тематики. Наприклад – яким має бути туристичний слоган міста, куди перенести пам’ятник, який вид дерев висадити на площі, пріоритетність оновлення парків тощо.

«Влада може швидко реалізувати рішення щодо такого питання, тому що вони не є складними. А люди бачать, що їхня думка має значення, і зацікавлені долучатися знову. Зараз у містах, де консультації відбуваються на системній основі, кількість учасників доходить вже до тисячі. Ми постійно маємо запити від інших громад, тому що цей інструмент легкий, зручний  і дозволяє охопити велику кількість людей», – зазначив Віталій Гліжинський, координатор мережі всеукраїнської ініціативи «Активна громада».

Олександр Гліжинський зазначив, що цей інструмент не конкурує з іншими інструментами громадської участі – він розрахований на категорію громадян, які не настільки активні, щоб долучатися до більш професійних інструментів.

«Люди часто бояться долучатися через очікування, що це займе багато часу, або через острах публічного осуду їхньої позиції, або через те, що для участі потрібно буде вивчати якісь документи. Перевага цього інструменту у тому, що він швидкий та анонімний – не потребує реєстрації і не збирає персональних даних», – розповів Олександр Журик, аналітик, адміністратор бази даних Інституту «Республіка»

Інструмент дає можливість створити запитання з альтернативним вибором, відкритими питаннями або розставити пріоритети. Можна обрати різні варіанти відображення отриманих даних (типи й оформлення діаграм, графіків). Люди можуть голосувати онлайн або за допомогою смс-повідомлень. Ресурс можливо вбудовувати у сайти місцевих рад. Щоб залучити людей, важливо перед початком голосування провести якісну інформаційну кампанію.

«Публічні консультації, діалог між владою і громадою – важливі. Поки цього не буде, у нас будуть проблеми із довірою до влади і розвитком країни», – зазначила Олександра Гліжинська, виконавча директорка Інституту «Республіка».