Огляд ЗМІ за 8 жовтня

ГОЛОВНЕ

Голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков заявив про підтримку погодження формули Штайнмаєра. Він наголосив, що Північноатлантичний альянс підтримує усі зусилля, спрямовані на виконання Мінських угод, включно з розведенням військ.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк повідомив, що підготовка до розведення сил і засобів у районі м. Золоте Луганської області триває успішно з технічної точки зору, але розпочати розведення не дозволяють обстріли. Начальник Генерального штабу генерал-лейтенант Руслан Хомчак розповів, що розведення військ на Донбасі буде дзеркальним, на відстань одного кілометра від лінії зіткнення в обидва боки, при цьому українські військові відійдуть на позиції, які займали три роки тому. У свою чергу міністр оборони України Андрій Загороднюк зазначив, що українські військові відійдуть на відстань, яка в разі порушення домовленостей незаконними збройними формуваннями дозволить ЗСУ відразу повернутися назад.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що наступного року видатки на оборону збільшаться. За його словами, у відсотковому співвідношенні ці видатки збережуться на рівні 5,4% від загального фонду бюджету, а в абсолютних цифрах видатки на Міноборони збільшаться до 136,6 млрд грн. Прем’єр зазначив, що доки Україна перебуває в стані зовнішньої агресії, ніяких скорочень видатків на оборону або скорочення соціальних стандартів захисників бути не може.

Торговий представник України Тарас Качка стверджує, що Україна та Європейський Союз готові до перегляду Угоди про асоціацію в частині торгівлі вже цієї осені. «Обидві сторони зацікавлені у збільшенні торгівлі. Те, що ми бачимо сьогодні з європейської сторони, то це конструктивне ставлення до того, що ми можемо обговорювати, і яке рішення ми можемо прийняти в рамках Комітету асоціації, який відбудеться в середині листопада в торговому складі, й на Раді асоціації в грудні», – повідомив Тарас Качка. Торгпред України запевнив, що “новий уряд ставить за мету максимально прискорити та посилити роботу з виконання угоди, оскільки вже було ухвалено низку законів для його виконання”.

Кабмін доручив “Нафтогазу”, “Укртрансгазу” та “Вінницягазу” забезпечити постачання імпортного європейського газу до Молдови без участі “Газпрому”. Прем’єр-міністр Молдови Майя Санду побоюється, що Росія і Україна не дійдуть згоди з питання транзиту газу, що спричинить відсутність постачань російського газу після 1 січня 2020 року.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій у вівторок підписав накази про припинення повноважень Дмитра Чалого на посаді голови правління ПрАТ “Українське Дунайське пароплавство” та про припинення повноважень Ігоря Ткачука на посаді начальника Одеської філії державного підприємства “Адміністрація морських портів України”.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка підписав наказ про призначення Віктора Трепака заступником генерального прокурора.

Члени НКРЕКП Олександр Формагей і Євген Магльований заявили про намір припинити роботу в нацкомісії. «Друзі, хочемо повідомити вам, що ми з Євгеном вирішили піти з комісії, щоб надати можливість президенту України перезавантажити регуляторний орган новими людьми та ідеями», – повідомив Формагей.

Народний депутат Олексій Кучер подав електронну декларацію як кандидат на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації.

Прокуратура оголосила підозру у заволодінні 1,1 млрд гривень коштів “Уксиббанку” колишньому народному депутату Дмитру Святашу. Слідство встановило, що екс-нардеп упродовж 2008–2018 років, діючи як організатор злочину за попередньою змовою з посадовцями групи компаній “АІС” шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами, отриманими від АТ “УкрСиббанк” в якості кредитів. Цим Святаш завдав банку збитків на суму понад 1,1 мільярда гривень.

САП скерувала до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт щодо розтрати 58 млн гривень під час закупівлі палива для Міністерства оборони, в якій фігурує “Трейд Коммодіті”.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Хомчак: Під час розведення військ ЗСУ відійдуть на позиції 2016 року (22 публікації у ЗМІ)
  • Розкрадання 58 млн гривень у Міноборони: справу скерували до ВАКС (17 публікацій у ЗМІ)
  • Оборонний бюджет наступного року стане найбільшим – Мінфін (15 публікацій у ЗМІ)
  • Рябошапка призначив своїм заступником Трепака (12 публікацій у ЗМІ)
  • Суд залишив Гримчака під вартою (8 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Підготовка до розведення сил і засобів у районі м. Золоте Луганської області триває успішно з технічної точки зору, але розпочати розведення не дозволяють обстріли, повідомляє міністр оборони України Андрій Загороднюк. “З технічної точки зору підготовка до розведення на цьому напрямку триває досить успішно, але розпочати його не дозволяють обстріли. Зазначу ще раз, що розведення сил і засобів може розпочатися тільки після 7 днів дотримання режиму тиші на ділянці, де воно передбачене”, – написав Загороднюк на своїй сторінці в соцмережі Facebook за підсумками робочої поїздки в район проведення Операції об’єднаних сил.

Начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Руслан Хомчак розповів, що розведення військ на Донбасі буде дзеркальним, на відстань одного кілометра від лінії зіткнення в обидва боки, при цьому українські військові відійдуть на позиції, які займали три роки тому, повідомляє прес-центр Міноборони. “Нові позиції українських військових будуть там, де вони були у 2016 році, коли вперше відбулося розведення сил у цьому районі. Підрозділи ЗСУ і надалі повністю контролюватимуть ситуацію”, – повідомив Хомчак під час робочої поїздки в район проведення Операції об’єднаних сил. У свою чергу міністр оборони України Андрій Загороднюк зазначив, що українські військові відійдуть на відстань, яка в разі порушення домовленостей незаконними збройними формуваннями дозволить ЗСУ відразу повернутися назад.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – торговий представник України Тарас Качка стверджує, що Україна та Європейський Союз готові до перегляду Угоди про асоціацію в частині торгівлі вже цієї осені. “Усі розуміють, що Угода про асоціацію, переговори щодо якої відбулися десять років тому, потребує ретельного аналізу, щоб її оновити. Обидві сторони зацікавлені у збільшенні торгівлі. Те, що ми бачимо сьогодні з європейської сторони, то це конструктивне ставлення до того, що ми можемо обговорювати, і яке рішення ми можемо прийняти в рамках Комітету асоціації, який відбудеться в середині листопада в торговому складі, й на Раді асоціації в грудні. Говоритимемо про модальність, умови й календарі поновлення Угоди вже цієї осені”, – повідомив Качка українським журналістам у вівторок у Брюсселі.

ЕНЕРГЕТИКА.

Кабінет Міністрів України доручив сприяти імпорту Молдовою природного газу з ЄС без участі російського “Газпрому”. Згідно з оприлюдненим у вівторок на урядовому порталі розпорядженням №921-р від 29 вересня 2019 року, для цього НАК “Нафтогаз України”, “Укртрансгаз”, “Вінницягаз”, Мінекоенерго, держрегулятор і місцева влада мають забезпечити газом прикордонний із Молдовою Могилів-Подільський (Вінницька обл.) для підтримки Молдови. Як повідомлялося, прем’єр-міністр Молдови Майя Санду побоюється, що Росія і Україна не дійдуть згоди з питання транзиту газу, що спричинить відсутність постачань російського газу після 1 січня 2020 року.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Столична прокуратура оголосила підозру у заволодінні 1,1 млрд гривень коштів “Уксиббанку” колишньому народному депутату Дмитру Святашу. Джерело: прес-служба прокуратури Києва у Facebook, джерела УП. Дослівно: “Прокуратурою міста Києва в межах провадження щодо заволодіння коштами банківської установи АТ “Укрсиббанк” повідомлено про підозру колишньому народному депутату України”. Деталі: За даними УП, мова йде про екс-нардепа Партії регіонів та “Партії “Відродження” Дмитра Святаша.   Слідство встановило, що екс-нардеп IV, V, VI, VII, VIII скликань упродовж 2008–2018 років, діючи як організатор злочину за попередньою змовою з посадовцями групи компаній “АІС” шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами, отриманими від АТ “УкрСиббанк” в якості кредитів.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт щодо розтрати 58 млн гривень під час закупівлі палива для Міністерства оборони, в якій фігурує “Трейд Коммодіті”. Джерело: САП. Деталі: У цьому кримінальному провадженні обвинувачуються колишній заступник міністра оборони, директор та працівник відділу Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, службовець Департаменту внутрішнього аудиту Міноборони, представник ТОВ “Трейд Коммодіті” – за ч. 5 ст.191 ККУ, а кінцевий власник “Трейд Коммодіті” – за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу.