Індекс стабільності громадянського суспільства в Україні у 2018 році погіршився на 0.1 пункта – звіт

За результатами Індексу стабільності громадянського суспільства-2018, ситуація для громадянського суспільства в Україні погіршилася на 0.1 пункта і становить 3.3 порівняно з 3.2 у минулому році. В опитуванні для оцінки ситуації за 2018 рік взяли участь 13 експертів. «Погіршення відбулося через значне погіршення у двох блоках: правове середовище та адвокація», – розповів Олександр Равчев, член правління ГО «Піранья», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Показник для правового середовища погіршився з 3.5 у 2017 році до 3.6 у 2018 році. Основні причини погіршення – напади на активістів, на той час діюче електронне декларування для антикорупційних активістів та кампанії з дискредитації громадських активістів, розповів Максим Лациба, експерт з адвокації. Також вплинуло намагання з боку президента Петра Порошенка і парламенту запровадити додаткове звітування для всіх громадських організацій з обтяжливими процедурами. Відзначалося, що у 2018 спостерігався тиск з боку СБУ на благодійні організації, які надавали гуманітарну допомогу людям на окупованих територіях, часто в рамках міжнародних проектів. У підсумку жодна зі справ не потрапила до суду.

Внаслідок різного трактування законодавства, в окремих областях у громадських організацій були проблеми зі здійсненням соціально-підприємницької діяльності.

На 0.2 пункта покращилася ситуація в частині державного фінансування громадських організацій: спростили процедуру участі у конкурсі проектів для неурядових проектів, ухвалили нову постанову про конкурс проектів для громадських організацій ветеранів. Громадські організації спортивного напрямку отримали додаткові податкові пільги: бізнес може пожертвувати на їхню користь 8% зі свого фінансового результату.

Показник з адвокації ГО (здатність впливати на процеси) у 2018 році погіршився на 0.1 пункта, до 2.2. «Організації громадянського суспільства залишалися головним рушієм реформ, частина кампаній завершилися успіхом. Ухвалений закон про судоустрій, багато зроблено для Виборчого кодексу. Запровадили закупівлю ліків через міжнародні організації. Але багато проектів законів так і не були ухвалені – як, наприклад, про паски безпеки, поводження з тваринами, зменшення оподаткування благодійної діяльності, спрощення реєстрації громадських організацій», – зазначив Максим Лациба.

На місцях громадські організації успішно просували запровадження громадського бюджету (бюджету участі) та інструментів місцевої демократії, особливо на рівні об’єднаних територіальних громад. «Тут експерти фіксували значне пожвавлення, зазначаючи, що адвокація децентралізувалася разом із владою», – каже Максим Лациба.

Але, попри позитивні тенденції, досі залишається суттєва різниця між досягненнями громадських організацій у великих містах та ГО на місцевому рівні.

Організаційна спроможність громадянського суспільства у 2018 році утрималася на рівні 3.2. Публічний імідж громадянського суспільства – на рівні 3.3.

Порівняно з попередніми роками, громадські організації більше дбають про посилення своєї інституційної спроможності, прагнуть до ефективнішого управління, комунікації з цільовими аудиторіями, розуміючи, що це дозволить їм стати впливовішими та залучити підтримку, розповів Володимир Шейгус, виконавчий директор Ініціативного центру сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання». Залишається викликом нестача якісних професійних кадрів.

«Деякі організації, які підтримують розвиток громадських організацій, продовжують надавати інституційну підтримку. Це дуже важливо, тому що якщо у секторі будуть сильні гравці – вони можуть ставати зразком для інших та гуртувати навколо себе однодумців, надаючи їм підтримку», – зазначив експерт.

На 2018 рік в Україні налічувалося понад 84 600 громадських організацій, 1400 громадських спілок, 18 тисяч благодійних організацій.

Дослідження Індексу сталості громадянського суспільства проводиться щорічно у всьому світі.  «Ми маємо найкращу сталість серед країн Євразії […]. У нашому регіоні найкраща сталість громадянського суспільства в Естонії, найгірша – в Азербайджані та Білорусі», – зазначила Марія Гелетій, керівник проекту «Індекс стабільності організацій громадянського суспільства».

Матеріал з показниками Індексу за 2017 рік ви можете переглянути тут.