Огляд ЗМІ за 6 листопада 2019

ГОЛОВНЕ

Екс-спецпредставник США в Україні Курт Волкер при наданні свідчень у Конгресі заявив, що президент США Дональд Трамп не вимагав від української влади проводити розслідування, пов’язане з виборами США 2016 року, як умову для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Натомість, посол США в Європейському Союзі Гордон Сондланд змінив свої свідчення слідчим Палати представників і визнав, що американська військова допомога Україні залежала від розслідування в Україні справи щодо компанії Burisma Holdings.

Президент України Володимир Зеленський представив нового голову Харківської ОДА Олексія Кучера та подякував попередньому керівнику Юлії Світличній за роботу в непростому регіоні. Новий голова Харківської ОДА окреслив три головні пріоритети: інвестиції, яким з його боку буде “зелене світло”; екологія та боротьба з корупцією. Кучер наголосив, що Служба безпеки України “ні за ким (з інвесторів у Харківській області) бігати не буде”, і він у рамках своїх повноважень координуватиме роботу правоохоронних органів у регіоні, маючи досвід роботи адвокатом. “Харків не має особливого статусу. Тепер я відповідаю за тих людей, хто є в Харкові, де є великі проблеми, наскільки мені відомо, з опаленням. Сьогодні тепло, а скоро будуть морози. Це дуже серйозна проблема”, – заявив він.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не може залишати зовсім без уваги питання долі ПАТ “Мотор Січ”, оскільки це підприємство є стратегічним для країни. “Усе, що я знаю про це, це та теза, про яку ви щойно сказали. Я також про це прочитав, причому прочитав уночі. Я ні з ким не зустрічався, ні з ким це не обговорював. Але це “особисте питання” має бути пов’язане з президентом України, тому що “Мотор Січ” – стратегічне підприємство. Я нічого поки що не можу додати до цього”, – сказав він.

Європейський банк реконструкції та розвитку поліпшив очікування зростання економіки в 2019 році з 2,5% до 3,3%, а також із 3% до 3,5% у 2020-му. Українська економіка залишається стійкою до політичних чинників, але темпи зростання все ще скромні, зазначає ЄБРР. При цьому ЄБРР наголошує на вирішальному значенні для макроекономічної стабільності укладення угоди про нову програму МВФ, оскільки у 2020-2021 роках на Україну чекають великі виплати за державним боргом.

Міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет повідомив, що уряд скоротить районні підрозділи Державної служби статистики на 1,7 тис. позицій, а також передасть в оренду або на приватизацію 281 об’єкт нерухомості. «З огляду на те, що велика частина звітів, які компанії подають до Держстату, подаються в електронному вигляді, підтримка цих підрозділів стала недоцільною», – заявив Дубілет. За словами Дубілета, частину функцій районних служб Держстату буде передано обласним підрозділам. Крім того, планується скоротити кількість звітів. При цьому зі скороченими співробітниками працюватиме оновлена служба зайнятості.

Група народних депутатів від фракції “Слуга народу” пропонує внести зміни до Податкового кодексу України, збільшивши ставки екологічного податку вчетверо. Автори законопроекту пропонують вчетверо збільшити ставки податку за викиди забруднюючих речовин в атмосферу, у водні об’єкти, розміщення відходів у спеціально відведених місцях, за виробництво радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені), а також за їх тимчасове зберігання виробниками понад установлений строк. Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, ініціатива дасть змогу збільшити надходження від сплати екологічного податку до загального фонду держбюджету до 14 млрд грн.

Виконавчого директора Асоціації газовидобувних компаній Романа Опімаха призначено на вакантну посаду голови Державної служби геології та надр.

Президент Володимир Зеленський утворив раду з питань свободи слова та захисту журналістів як консультативно-дорадчий орган при президентові. Раду утворили “з метою забезпечення дотримання конституційного права на свободу слова, налагодження ефективної взаємодії державних органів, засобів масової інформації, інститутів громадянського суспільства, зокрема щодо запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів”.

Учасники парламентських слухань з питань безпеки журналістів порекомендували президентові України Володимиру Зеленському посилити відповідальність за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, а також за вбивства або замах на вбивство журналістів.

Нардеп «Олександр Ткаченко» повідомив, що «Слуга народу» ініціює створення спецпідрозділу у Генпрокуратурі для розслідування справ проти журналістів, а також прийняття нового закону про медіа, де будуть санкції за збитковість ЗМІ і за зарплати журналістам у конвентах. За словами Ткаченка, це делікатне питання, і його обговорення межує з наступом на свободу слова, але все одно “хтось за це має нести відповідальність, особливо, коли мова йде про потурання агресії ворога”.

В рамках розслідування щодо відпочинку п’ятого президента України на Мальдівах суд надав слідчим Державного бюро розслідувань доступ до інформації щодо сум заробітної плати, доходів та сплачених Петром Порошенком страхових внесків за 5 років.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Конгрес США оприлюднив повний текст свідчень Волкера і Сондленда (142 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський представив нового керівника Харківської ОДА (43 публікації у ЗМІ)
  • У Раді пройшли слухання щодо проблем із свободою слова (31 публікація у ЗМІ)
  • САП оголосила обвинувальний акт у справі Труханова (23 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський розпустив Раду з питань свободи слова Порошенка та створив свою (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Екс-спецпредставник США в Україні Курт Волкер при наданні свідчень у Конгресі заявив, що президент США Дональд Трамп не вимагав від української влади проводити розслідування, пов’язане з виборами США 2016 року, як умову для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. “Ми запитали Волкера: “Трамп коли-небудь відмовляв у зустрічі з президентом Зеленським, поки українці не дадуть зобов’язання розслідувати обвинувачення, пов’язані з виборами 2016 року?”, – написав конгресмен Джим Джордан в Twitter.

Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондланд змінив свої свідчення слідчим Палати представників і визнав, що американська військова допомога Україні залежала від розслідування в Україні справи щодо компанії Burisma Holdings, в якій працював син колишнього віце-президента США Джо Байдена Гантер. Згідно з додатком до свідчень Сондланда, розміщеним на сайті Палати представників, США пропонували відновити військову допомогу Україні в обмін на особисту згоду президента України Володимира Зеленського розпочати розслідування щодо Байдена, який є політичним опонентом Дональда Трампа.

КАДРОВА ПОЛІТИКА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Президент України Володимир Зеленський представив нового голову Харківської обласної державної адміністрації (ОДА) Олексія Кучера та подякував попередньому керівнику Юлії Світличній за роботу в непростому регіоні. “Поки що вітаємо, а за результатами побачимо. Я хочу подякувати також пані Світличній за вашу роботу. У Харкові загалом непросто, я вдячний за вашу потужну роботу. Ви нікуди не дівайтеся, допомагайте якомога довше пану Олексію Кучеру”, – сказав він у середу в Харкові після наради з проблемних питань діяльності ДК “Укроборонпром”, представляючи нового голову Харківської ОДА.

ЕКОНОМІКА.

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що не може залишати зовсім без уваги питання долі ПАТ “Мотор Січ”, оскільки це підприємство є стратегічним для країни. “Усе, що я знаю про це, це та теза, про яку ви щойно сказали. Я також про це прочитав, причому прочитав уночі. Я ні з ким не зустрічався, ні з ким це не обговорював. Але це “особисте питання” має бути пов’язане з президентом України, тому що “Мотор Січ” – стратегічне підприємство. Я нічого поки що не можу додати до цього”, – сказав він радіо “Свобода” в середу в Харкові, коментуючи інформацію видання Wall Streer Journal, що приватний підрядник з питань безпеки та неофіційний радник президента Трампа Ерік Прінс нібито провадить переговори щодо купівлі заводу, проти продажу якого покупцям з Китаю заперечують США.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) поліпшив очікування зростання економіки в 2019 році з 2,5% до 3,3%, а також із 3% до 3,5% у 2020-му, свідчить прогноз банку. “Зростання ВВП країни залишиться на рівні 3,3% у 2019-му, як і минулого року, і дещо прискориться до 3,5% у 2020-му”, – зазначається в прес-релізі банку. Українська економіка залишається стійкою до політичних чинників, але темпи зростання все ще скромні, зазначає ЄБРР.

Уряд скоротить районні підрозділи Державної служби статистики (Держстат) на 1,7 тис. позицій, а також передасть в оренду або на приватизацію 281 об’єкт нерухомості, повідомив міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет. “Ми ухвалили непросте рішення – скоротити 1770 посад у Державній службі статистики. Буде також звільнено і передано в оренду або на приватизацію 281 об’єкт нерухомості. Цю оптимізацію ми здійснюємо за рахунок скорочення підрозділів районного рівня. З огляду на те, що велика частина звітів, які компанії подають до Держстату, подаються в електронному вигляді, підтримка цих підрозділів стала недоцільною”, – написав він у Facebook у середу.

СВОБОДА СЛОВА В УКРАЇНІ.

Президент Володимир Зеленський утворив раду з питань свободи слова та захисту журналістів як консультативно-дорадчий орган при президентові. Джерело: указ президента №808. Деталі: Раду утворили “з метою забезпечення дотримання конституційного права на свободу слова, налагодження ефективної взаємодії державних органів, засобів масової інформації, інститутів громадянського суспільства, зокрема щодо запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів”. Указом Зеленського затверджуються положення про Раду та її персональний склад.

Учасники парламентських слухань з питань безпеки журналістів порекомендують президентові України Володимиру Зеленському посилити відповідальність за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, а також за вбивства або замах на вбивство журналістів. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідний проект рекомендацій був представлений на слуханнях у середу і схвалений їхніми учасниками. Пізніше, як очікується, він ляже в основу парламентської законодавчої ініціативи.

АНТИКОРУПЦІЯ.

В рамках розслідування щодо відпочинку п’ятого президента України на Мальдівах суд надав слідчим Державного бюро розслідувань доступ до інформації щодо сум заробітної плати, доходів та сплачених Петром Порошенком страхових внесків за 5 років. Джерело: ухвала Печерського райсуду Києва. Дослівно: “Надати групі слідчих… дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні Пенсійного фонду… та його структурних підрозділах та які містять відомості щодо сум нарахування заробітної плати, сум нарахування доходів, про суми сплачених страхових внесків ОСОБА_1 за період з 07.06.2014 року по 19.05.2019”.

Вищий антикорупційного суд (ВАКС) призначив на 22 листопада чергове засідання за обвинуваченням мера Одеси Геннадія Труханова у декларуванні недостовірної інформації. “За участю прокурорів САП в антикорупційному суді відбулося чергове судове засідання у справі за обвинуваченням одеського міського голови в декларуванні недостовірної інформації… На засіданні прокурор оголосив обвинувальний акт. Після цього сторона обвинувачення і сторона захисту виступили зі вступними словами”, – повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) на своїй сторінці у Facebook у середу. Також, за інформацією прокуратури, колегія суддів визначила порядок і обсяг доказів у справі.