Суд визнав, що Мін’юст має публікувати у форматі відкритих даних всі дані ЄДР фізичних і юридичних осіб

Активісти ініціативи «OpenUp Ukraine» виграли суд проти Міністерства юстиції щодо доступу до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у форматі відкритих даних. Окружний адміністративний суд міста Києва визнав, що Мін’юст незаконно приховує більшу частину ЄДР і зобов’язав надати повний ЄДР у форматі відкритих даних у відповідь на запит. Про це розповіла координаторка ініціативи Надія Бабинська на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

ЄДР фізичних та юридичних осіб є одним із базових інструментів для подолання корупції, розвитку бізнесу і захисту від рейдерських атак, тому доступ до цих даних у машиночитному форматі є надзвичайно важливим, пояснює Надія Бабинська. Це необхідно для роботи сервісів, які аналізують великі масиви даних – як YouControl, OpenDataBot, Clarity Project, «Суд на долоні» та інші.

«Зараз Мін’юст оприлюднює у форматі відкритих даних лише 30% інформації з ЄДР – того, що ви можете отримати через безкоштовний запит. За доступ до решти 70% потрібно платити немалі кошти. А щоб створити серйозні сервіси та аналітику, потрібний доступ до всіх даних», – зазначила вона.

Доступ до 70% даних ЄДР Міністерство юстиції продає через своє державне підприємство «Національні інформаційні системи», попри те, що вони мають бути безкоштовними.

«Наприклад, чого не вистачає у наборі даних, який викладається – власників з адресами, що дозволяє проводити економічні розслідування і розуміти, яка людина стоїть за певною «тендерною зрадою», або відслідковувати зміни у компаніях… Це технічно можливо для розпорядника, і це можливо зробити за два дні. Замість цього нам кажуть або що це технічно неможливо, або що це не передбачено законом, або що це буде зроблено колись пізніше», – розповів Сергій Мільман, директор компанії «YouControl».

17 грудня 2018 року ініціатива OpenUp Ukraine звернулася до Мін’юсту з запитом щодо оприлюднення усіх даних ЄДР. Запит підписали 16 представників громадських та бізнес-проектів на основі відкритих даних. Міністерство юстиції відмовило. Після цього активісти звернулися до суду за юридичної підтримки «Платформи прав людини». У листопаді 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав дії Мін’юсту щодо обмеження доступу до ЄДР протиправними, зобов’язав Мін’юст переглянути відповідь на запит щодо надання ЄДР у повному обсязі.

Вже є велика судова практика у справах про доступ до публічної інформації, але справ, пов’язаних із доступом до відкритих даних, небагато. «Ми вважаємо, що ця справа є стратегічною. Від результатів її розгляду залежить доля майбутніх аналогічних справ. Ми повинні дійсно отримати «державу в смартфоні» і отримувати електронні послуги за допомогою права на доступ до відкритих даних», – зазначила Людмила Опришко, керівниця юридичного напрямку ГО «Платформа прав людини».

Активістам, які йдуть до суду зі справами про доступ до відкритих даних, важливо звертати увагу, що стаття 10¹ закону «Про доступ до публічної інформації» дає право отримати інформацію як через оприлюднені дані, так і шляхом надання цієї інформації у форматі відкритих даних у відповідь на запит, зазначила медіа-юристка Тетяна Олексіюк. Також вона наголосила, що розпорядник не може відмовлятися надавати інформацію на запит, посилаючись на відсутність технічної можливості.

Також у Ініціативи OpenUp Ukraine тривають суди з Державною архітектурно-будівельною інспекцією за доступ до даних з Реєстру дозвільних документів,  з Центром Державного земельного кадастру – щодо доступу до кадастрової карти. Готують позов до Державної податкової служби щодо доступу до даних фінансової звітності підприємств. Більше двох років тривають судові спори щодо доступу до транспортних даних міст.

Зараз середній термін розгляду справ про доступ до публічної інформації складає 2,5 роки.  Це є проблемою, тому що за цей час запитувана інформація може втратити актуальність, зазначає Тетяна Олексіюк.