Огляд ЗМІ за 16 грудня 2019

ГОЛОВНЕ

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що до кінця поточного тижня буде оголошено дату припинення вогню на сході України. «Зараз ми домовились, що до кінця року відбудуться три важливі події, які дозволять нам з вами побачити, чи дійсно можна розраховувати на прогрес. По-перше, звільнення “всіх погоджених на всіх погоджених” осіб. Однак тримаючи на увазі, що ми маємо дійти до реалізації формули “всіх на всіх”. По-друге, стійке, постійне і всеосяжне припинення вогню. Оголошення (про це) буде 20 чи 21 грудня. І ми побачимо, чи можливий подальший прогрес. Ще одна подія, яка для нас є дуже важливою, відбудеться на поточному тижні. На наше прохання Червоний Хрест зробить чергову спробу доїхати до тих територій, перетнути лінію (зіткнення) та взяти участь у розслідуванні того, де знаходяться, за різними оцінками, майже 500 людей, які вважаються зниклими безвісти», – повідомив Пристайко. У МЗС України заявили, що Київ заявив про неприпустимість залучення “Л/ДНР” до переговорів у “нормандському форматі”. “Рішуче засуджуємо спроби будь-яких контактів з т. зв. республіками з тимчасово окупованих територій України. Такого роду контакти, нехай і замасковані під “посередництво”, жодним чином не спряють досягненню миру, а навпаки є шкідливими – такими, що спрямовані на легітимізацію злочинів Росії проти суверенітету і територіальної цілісності України та міжнародного права загалом”, – йдеться в повідомленні МЗС.

Глава МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що Сполучені Штати дали згоду на призначення новим послом України Володимира Єльченка.

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проект закону про внесення змін до Конституції країни щодо децентралізації влади. Згідно з законопроектом, змінюються окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. У чинній редакції Конституції закріплений перелік конкретних назв усіх областей України. Змінами до розділу XI “Місцеве самоврядування” пропонується закріплення місцевого самоврядування як права та спроможності громади вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції та законів України. При цьому громада визначається як первинний суб’єкт місцевого самоврядування та юридична особа. На конституційному рівні закріплюється право громади на безпосереднє здійснення місцевого самоврядування шляхом виборів, місцевих референдумів, місцевих ініціатив та в інших формах, визначених законом. Закріплюється матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування. Зокрема, визначається, що такою основою є земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об’єкти, що є у комунальній власності громади; об’єкти спільної власності громад, що перебувають в управлінні окружних, обласних рад; місцеві податки і збори та інші доходи місцевих бюджетів. Водночас пропонується визначити, що держава забезпечує співмірність фінансових ресурсів та обсягу повноважень органів місцевого самоврядування, визначених Конституцією та законами України, а зміна компетенції органу місцевого самоврядування здійснюється з одночасними відповідними змінами в розподілі фінресурсів. Для нагляду за додержанням Конституції та законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснення нагляду за додержанням ними Конституції і законів пропонується запровадити інститут префектів. Проектом передбачається, що префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету Міністрів президент України. Крім того, законопроектом передбачено, що в разі ухвалення головою громади, її радою, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, президент за поданням префекта зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу такої ради і призначає тимчасового державного уповноваженого. У разі визнання КС України акта голови або ради громади, окружної, обласної рад таким, що не відповідає Конституції, Верховна Рада за поданням президента достроково припиняє їхні повноваження та призначає позачергові вибори.

Радник прем’єр-міністра України з економічних питань Олексій Мушак повідомив, що Депутати до другого читання законопроекту №2178-10 “Про обіг земель сільськогосподарського призначення” планують зменшити концентрацію сільськогосподарської землі в одних руках із 200 тис. га до 5-50 тис. га і до проведення референдуму ввести заборону на її купівлю іноземцями, під яку потрапляють найбільші агрохолдинги.

Конкурсна комісія обрала новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова. Новіков – прокурор Департаменту нагляду за додержанням законів. Він з 2007 року працює в органах прокуратури. За словами Хоппе, Новіков отримав один з найвищих балів під час тестування.  У 2015 році він був претендентом на посаду голови/першого заступника глави САП. Тоді комісія пропонувала призначити Новікова як одного з трьох кандидатів заступником Назара Холодницького. Кандидатуру Новікова підтримали усі 6 членів конкурсної комісії.

Керівник Державної міграційної служби Максим Соколюк повідомив, що в Україні готується узаконення подвійного громадянства, свого роду “програма імміграції”, націлена на наповнення країни людьми. “Зараз визначається, як саме буде оформлена нова процедура, але дещо вже зрозуміло. конституційна норма про “єдине громадянство” збережеться: вона означає, що ми і далі будемо сприймати таких людей як громадян лише України, не зважаючи на те, чи мають вони також паспорт іншої держави. А зміна буде у тому, що ми не будемо вимагати виходу з іншого громадянства для отримання українського паспорта”, – зазначив він.

Партія “Опозиційна платформа – За життя” на з’їзді обрала головою київської організації народного депутата Вадима Столара.

У партії “Слуга народу” розцінюють побиття депутата від однойменної фракції Михайла Ананченка як протидію “старої системи” на зміни, які реалізовує політсила, а також закликають правоохоронців належним чином відреагувати на напад.

Печерський районний суд Києва закрив кримінальне провадження за обвинуваченням екс-нардепів фракції “Партія регіонів” Олександра Єфремова, Сергія Гордієнка й Олександра Стояна в організації ухвалення диктаторських законів 16 січня 2014 року.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Напад на “слугу народу” у Сумах: Поліція порушила справу (80 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський вніс у Раду законопроєкт, що стосується децентралізації влади (55 публікацій у ЗМІ)
  • З окупованим Донбасом можуть відновити залізничне сполучення – Пристайко (53 публікації у ЗМІ)
  • Єльченко стане послом України у США (47 публікацій у ЗМІ)
  • Суд закрив справу екс-нардепів Єфремова, Стояна та Гордієнка (22 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що до кінця поточного тижня буде оголошено дату припинення вогню на сході України. Джерело: інтерв’ю Пристайка УНІАНу. Пряма мова: “Зараз ми домовились, що до кінця року відбудуться три важливі події, які дозволять нам з вами побачити, чи дійсно можна розраховувати на прогрес. По-перше, звільнення “всіх погоджених на всіх погоджених” осіб. Однак тримаючи на увазі, що ми маємо дійти до реалізації формули “всіх на всіх”.

Міністерство закордонних справ України засуджує спроби будь-яких контактів іноземних політиків із представниками “Л/ДНР” і вважає подібні дії такими, що спрямовані на легітимізацію злочинів Росії проти суверенітету України. “Рішуче засуджуємо спроби будь-яких контактів з т. зв. республіками з тимчасово окупованих територій України. Такого роду контакти, нехай і замасковані під “посередництво”, жодним чином не спряють досягненню миру, а навпаки є шкідливими – такими, що спрямовані на легітимізацію злочинів Росії проти суверенітету і територіальної цілісності України та міжнародного права загалом”, – йдеться в коментарі речника МЗС України Катерини Зеленко.

Нові ділянки для розведення сил на Донбасі будуть узгоджувати в рамках однієї з підгруп Тристоронньої контактної групи. Джерело: міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв’ю УНІАНу. Пряма мова: “Визначення ділянок з українського боку завершилось. Однак ми готуємо декілька альтернативних варіантів. Розглядатись і узгоджуватись ці ділянки будуть в рамках однієї з підгруп Тристоронньої контактної групи. Ми вважаємо, що на цьому етапі має бути розведення на ділянках, які мають значне і велике гуманітарне значення. Це є пріоритетом в цих трьох чи чотирьох, або щодо скількох там ділянок ми домовимось…

Сполучені Штати дали згоду на призначення новим послом України Володимира Єльченка. Як повідомляє “Європейська правда”, про це заявив глава МЗС України Вадим Пристайко в інтерв’ю УНІАН. “Ми вже отримали агреман (попередню згоду уряду країни перебування на прийняття певної особи як глави дипломатичного представництва іншої держави, – ред.). З кандидатурою ми визначилися ще два місяці тому – це наш теперішній представник в ООН Володимир Єльченко”, – сказав Пристайко. З 2015 року Єльченко є постійним представником України при ООН. Очікується, що його замінить нинішній заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, який курує в центральному апараті міжнародні організації.

РЕФОРМА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ.

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проект закону про внесення змін до Конституції країни щодо децентралізації влади. Як повідомляється на сайті парламенту, відповідний законопроект №2598 зареєстровано в п’ятницю. Документ визначений як невідкладний до розгляду в парламенті. Згідно з оприлюдненою в понеділок уранці на сайті парламенту пояснювальною запискою до законопроекту, у документі запропоновано зміни щодо децентралізації держвлади, удосконалення територіальної організації влади та посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування. Так, змінюються окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. У чинній редакції Конституції закріплений перелік конкретних назв усіх областей України.

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА.

Депутати до другого читання законопроекту №2178-10 “Про обіг земель сільськогосподарського призначення” планують зменшити концентрацію сільськогосподарської землі в одних руках із 200 тис. га до 5-50 тис. га і до проведення референдуму ввести заборону на її купівлю іноземцями, під яку потрапляють найбільші агрохолдинги, повідомив радник прем’єр-міністра України з економічних питань Олексій Мушак. “Іноземців не допустять до майбутнього ринку в жодному форматі. Під це обмеження потрапляють всі найбільші агрохолдинги. Вони також не зможуть купити землю, оскільки, незважаючи на бенефіціарів українців, мають іноземних акціонерів. Ця заборона діятиме до референдуму”, – написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

ЕКОНОМІКА.

Зміцнення гривні має позитивний вплив на економіку, але короткостроково може негативно вплинути на окремі сегменти, зазначило керівництво Національного банку під час зустрічі з представниками Кабінету Міністрів. “У рамках сьогоднішньої зустрічі йшлося переважно про зміцнення курсу гривні та його вплив на інфляцію і економічне зростання. Представники НБУ зазначили, що це є позитивним для економіки загалом, хоча в короткостроковій перспективі може справляти певний негативний вплив на окремі сегменти”, – зазначено в релізі на сайті центробанку за підсумками зустрічі в понеділок.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Конкурсна комісія обрала новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова. Пряма мова колишнього експерта Ради Європи з питань боротьби з корупцією Тильмана Хоппе: “Після інтенсивних обговорень, я гадаю, що ми можемо відкрити результати нашого рішення і назвати ім’я кандидата, якого підтримує комісія. Це кандидат Новіков. Комісія оцінила його як кандидата, який найліпше відповідає критеріям прописаним в законі про запобігання корупції. Пан Новіков має належний досвід. Його стратегічне бачення, результати тестування, відповіді під час співбесіди та решта документів змогли переконати комісію, що він найкраща особа, яка зможе провадити необхідні реформи для того, аби відновити довіру