Розслідувачі ГО «Truth Hounds» назвали ім’я керівника незаконного збройного формування, підозрюваного в обстрілі житлових кварталів Новолуганського у 2017 році

ГО «Truth Hounds» оприлюднили результати розслідування обстрілу житлових кварталів Новолуганського, що стався 18 грудня 2017 року близько 17:00. За їхніми висновками, обстріл здійснили з окупованих територій одночасно з двох РСЗВ БМ-21 «Град», одна з яких перебувала біля Горлівки, ще одна – біля Єнакієвого. Обстріл, найбільш імовірно, здійснили бойовики незаконного збройного формування «Корса». Його командувачем на той час була Ольга Качура. Про  це розповів Ярополк Бриних, член правління «Truth Hounds», на презентації розслідування в Українському кризовому медіа-центрі.

Під час обстрілу по Новолуганському випустили 40 снарядів з «Градів». 15 з них влучили у житлові квартали. Внаслідок обстрілу зазнали пошкоджень і суттєвих руйнувань 45 житлових будинків, включно зі школою, садочком і церквою.

Документатори прибули в Новолуганське через два дні після обстрілу, 20 грудня, та зафіксували воронки від снарядів і пошкодження будівель. Згодом відбулися ще три польові місії, щоб зібрати свідчення мешканців, які були свідками обстрілу. Під запис погодилися дати свідчення 17 людей. Крім того, дослідники аналізували супутникові знімки та публікації у «ВКонтакте» від користувачів на окупованих територіях.

«Вдалося з’ясувати, що 18 грудня з району Горлівки, близько до Єнакієвого, місцеве цивільне населення чуло постріли. Це дозволило підтвердити гіпотезу, визначену на початку документування, що обстріл вівся з напрямку на південний-захід від Новолуганського. На той момент там перебувало незаконне збройне формування «Корса», у якого була РСЗВ БМ-21 «Град». З’ясувалося, що у цей же час обстріл вівся і з боку Єнакієвого – частина снарядів, які влучили у Новолуганському, мали інакшу траєкторію польоту», – розповів Ярополк Бриних. Документатори дійшли висновку, що обстріл вівся одночасно з двох населених пунктів двома різними машинами БМ-21 «Град», які були не повністю заповнені реактивними снарядами.

«За результатами цього дослідження ми можемо стверджувати, що Ольга Качура, як командувач цього незаконного збройного формування, відповідальна за цей обстріл. Навіть якщо припустити, що вона не давала команди обстрілювати населений пункт – вона, як командувач, мусила знати, що цей обстріл ведеться, і тому повністю відповідальна за нього», – зазначив Ярополк Бриних.

Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, обстріл Новолуганського може вважатися воєнним злочином, каже Ярополк Бриних. Житлові будівлі, школи, дитсадки і церкви є захищеними об’єктами, обстріли яких заборонені. У даному випадку застосували «Гради» – невибіркову зброю, застосування якої збільшує ризик жертв серед цивільного населення. З цієї причини РСЗВ заборонено застосовувати по території населених пунктів, навіть якщо там перебуває супротивник. По-друге, багато снарядів влучили безпосередньо у житлову забудову. «Відстань між попаданнями та найближчим місцеперебуванням Збройних сил України становила близько 600 метрів. Відстань, коли можливо визнати, що об’єктом атаки були військові, варіюється від 200 до 700 метрів, залежно від контексту. Враховуючи, що постраждали школа, церква та житлова забудова, можемо констатувати, що це була атака не проти Збройних сил України, а цілеспрямований обстріл цивільного населення», – зазначив він.

Дані передадуть Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, а також українським правоохоронним органам та СБУ Краматорська, яка розслідує цей випадок. «Ми цілеспрямовано збираємо дані для МКС, але навряд чи він каратиме «Корсу» чи Ольгу Качуру – це занадто дрібний персонаж. У цьому важлива роль українських правоохоронців та судочинства, які мають можливість затримати і судити відповідно до чинного законодавства підозрюваних у цьому злочині проти цивільного населення», – зазначив Ярополк Бриних.

Він розповів також, що місцева влада після обстрілу здебільшого не допомогла постраждалим мешканцям відбудовувати житло, надали лише плівку, щоб закрити вибиті вікна. Допомогу надавали в основному міжнародні організації. Школу, садочок і церкву ремонтували зусиллями українських військових.