Освітня платформа ВУМ розробить онлайн-курс про НАТО

Відкритий університет Майдану (ВУМ) анонсував розробку онлайн-курсу про НАТО. Він має стати базою знань про те, чим є організація, як вона працює та що буде означати для України приєднання до Альянсу. Анонс приурочили до річниці закріплення у Конституції України стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію.

«Ми досі перебуваємо у міфах, сформованих радянською пропагандою. Освіта є основним інструментом, який може розвіяти їх. Цей курс надасть можливість кожному безкоштовно і легко отримати доступ до інформації щодо ключових питань про НАТО та сформувати власне бачення», – розповів Остап Стасів, керівник платформи дистанційної громадянської освіти «ВУМ online», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Матеріал буде структурований за найбільш поширеними питаннями про Альянс і складатиметься з 10-хвилинних відео.

Курс планують запустити у квітні. Реєстрація на нього відкриється за декілька днів.

«Такі ініціативи дуже важливі для України, тому що прагнення держави до членства має підкріплюватися підтримкою її громадян. Потрібно продовжувати підвищувати обізнаність громадян про НАТО: чому варто приєднатися до НАТО, що це означає для країни, які зобов’язання вона бере на себе, скільки це буде коштувати. У курсі ми намагаємося дати відповіді на всі основні запитання», – зазначила Барбора Маронкова, директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні.

За останніми опитуваннями Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, 51% громадян бачать приєднання України до НАТО як найкращу гарантію її безпеки. Водночас, на Півдні та Сході продовжує переважати підтримка нейтрального статусу.

Читайте також: Що українці вважають головними проявами патріотизму

Українські Збройні сили, наближаючись до стандартів НАТО, стануть більш професійними, а Україна у перспективі може посилити Альянс, у тому числі завдяки досвіду, здобутому за останні 6 років у протистоянні російській гібридній агресії, зазначила Ганна Гопко, народна депутатка України Верховної Ради VIII скликання.

«Ми маємо річну національну програму Україна-НАТО на 2020 рік з міжнародною методикою, орієнтованою на конкретні результати. Ця програма наближена до плану дій щодо членства в НАТО. Я сподіваюся, що ми у цьому році побачимо втілену реформу СБУ як зобов’язання у рамках закону про національну безпеку і увесь законодавчий пакет, необхідний для отримання плану дій щодо членства в НАТО», – зазначила Ганна Гопко.

Також, додала вона,  для України дуже важлива взаємодія з країнами-членами НАТО, особливо у контексті мілітаризації Чорного та Азовського морів, де Росія продовжує посилювати свою військову присутність.

Читайте також: Україна впровадила більше стандартів НАТО, ніж деякі країни-члени Альянсу