Ігор Кузін, в. о. генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ

Евакуація українців з провінції Хубей у Китаї може відбутися завтра – Центр громадського здоров’я

Евакуаційний рейс для українців з провінції Хубей може відбутися вже завтра, триває погодження технічних деталей. Це 51 особа, у тому числі 1 дитина, але кількість ще може змінюватися. Усі евакуйовані українці повинні будуть надати згоду на проведення протиепідемічних або профілактичних закладів, в іншому випадку їм відмовлять у вильоті. «За нашою інформацією, усі, хто виявили таке бажання [вилетіти евакуаційним рейсом], готові підписати форму і погоджуються на 14-денний карантин», – розповів Ігор Кузін, в.о. Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів, до усіх осіб, які перебували у провінції Хубей у Китаї, будуть застосовуватися карантинні заходи протягом 14 днів у визначених закладах. За попередньою інформацією, вони розташовані у Київській області.

«Наразі МОЗ запропоновано 2 локації. Це не заклади охорони здоров’я – це заклади санаторно-курортного типу. Після того, як буде визначена можливість їхнього переоблаштування, буде визначено фінальну локацію… Поки ми не впевнимося, що заклади готові – евакуація неможлива, тому що потрібно забезпечити необхідні умови», – зазначив в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я.

За попередньою інформацією, екіпаж літака, який вирушить за українцями до Хубею, складатиметься з 16 осіб, серед них 2 лікарі та 1 медсестра. Для них розробили спеціальну інструкцію. Команда буде використовувати костюми біологічного захисту. «Евакуйовані пасажири будуть у звичайних масках. Цього достатньо, щоб не інфікувати людину, яка знаходиться поруч. На випадок, якщо комусь під час польоту почне ставати зле, розроблений спеціальний алгоритм. Ми розраховуємо, що пасажири пройдуть двократний температурний скринінг перед посадкою, це буде відповідальність влади Китаю. Після того у них буде ще один температурний скринінг», – деталізував Ігор Кузін.

У капсули евакуйованих українців поміщати не будуть. З аеропорту від трапу літака до визначених лікарень їх заберуть два автобуси. Усі транспортні засоби після цього пройдуть дезінфекцію у посиленому режимі.

Двоє українців з круїзного лайнера Diamond Princess, у яких підтвердили інфікування новим корона вірусом – члени екіпажу, які працювали в обслуговуючій частині. «Це 37-річна жінка та 25-річний чоловік. Відомо, що захворювання у них протікає безсимптомно, тобто, у легкій формі. Усі люди з підтвердженою інфекцією переведені у лікарню в Японії, їм надається необхідна медична допомога», – розповів Ігор Кузін. Він зазначив, що Міністерство охорони здоров’я щоденно отримуватиме від японської сторони інформацію про їхній стан та потрібну допомогу з боку України. «Ці члени екіпажу застраховані. У рамках страхового полісу їм надається увесь пакет необхідної медичної допомоги», – додав в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, праці і добробуту Японії, загалом на борту лайнера підтвердили 135 випадків інфікування новим коронавірусом. Дослідження зразків завершили для 439 людей. Усі пасажири та члени екіпажу перебувають на карантині. 14-денний термін почнуть відраховувати від останнього зафіксованого на лайнері випадку.

За даними Центру системних наук та інженерії (CSSE) Університету Джонса Гопкінса, на ранок 10 лютого у світі зафіксували 40 536 випадків інфікування новим коронавірусом у 24 країнах, з них 37 випадків – у Європі. З 910 летальних випадків, за межами Китаю стався один. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я та Європейського центру контролю за інфекційними захворюваннями, ризик інфікування для Європи залишається низьким. В Україні жодного випадку інфікування новим коронавірусом не виявлено.