Загроза для України з південного заходу – вибори у Греції

За минулий тиждень Україні довелося значно відступити на декількох фронтах. Виведення українських збройних сил з донецького аеропорту, загибель більше десятка мирних жителів в Донецьку, артобстріл Маріуполя російськими бойовиками, в результаті якого загинуло щонайменше 30 осіб – кінець січня не приніс нічого, крім горя країні, яка вже більше року страждає від політичної кризи і війни. Тим не менш, подія, що відбулася 25 січня, може найбільш несприятливо вплинути на майбутнє територіальної цілісності і стабільності України.

На цей раз загроза походить не з південного сходу, області російської агресії і все більш очевидної інтервенції в Україну, а з південного заходу. Тепер на майбутнє України впливатимуть не тільки політичні рішення Москви і Брюсселя, а й політичні дії Афін, столиці Греції. 25 січня ліворадикальна і проросійська популістська партія СІРІЗА впевнено перемогла на виборах і отримала більшість місць в грецькому парламенті.

Неважко зрозуміти, чому грецькі виборці висловили свою довіру популістській політичній партії, яка дала ідеалістичні обіцянки: домовитися про нові умови погашення грецького боргу і покласти край політиці жорсткої економії, яку вважають джерелом всіх проблем Греції. Безробіття як і раніше становить 26%, у той час як кількість бідняків або громадян на межі бідності перевищує 35% населення країни, незважаючи на новини про те, що Греція нарешті виходить із тривалого економічного застою. У той час як справжні причини економічних проблем Греції є набагато глибшими, ніж політика жорсткої економії, зусилля, спрямовані на поліпшення структури грецької економічної системи для довгострокового зростання, безумовно, ускладнили ситуацію для багатьох. Популістська партія, швидше за все, задасть зворотній напрямок від економічних тенденцій Греції, які останнім часом мають позитивний характер, і майже напевно подовжить страждання в обмін на тимчасові переваги. Але від такого вибору постраждають не тільки греки, а й 45 мільйонів українців, які беруть на себе основний удар відновленого російського наступу. Вибори СІРІЗА главою грецького уряду означають прихід до влади в Афінах проросійської політичної партії, яка виступає проти санкцій.

Сама СІРІЗА являє собою різношерсте зібрання лівих, об’єднаних в опозицію до політики жорсткої економії та економічних реформ, спрямованих на поліпшення довгострокової життєздатності грецької економіки, і більш консервативних членів комуністичних партій часів холодної війни. Більшу частину коренів СІРІЗА можна простежити від Комуністичної партії Греції (КПГ), відверто сталінської організації, яка нещодавно взяла участь у моніторингу фіктивних виборів на Донбасі, контрольованих Росією. Ввічливий і харизматичний молодий лідер СІРІЗА Алексіс Ципрас почав свою політичну кар’єру в молодіжному крилі лівої коаліції КПГ та інших ультралівих союзників. Антиукраїнські настрої СІРІЗА не повинні особливо шокувати, якщо враховувати позицію європейських лівих радикалів з приводу української кризи, які підтримують російську точку зору, що Євромайдан був фашистським переворотом, організованим НАТО і США.

Ще в травні минулого року СІРІЗА відмовилася визнати новий уряд України і висловила тривогу з приводу того, що ЄС закриває очі на «фашистів» у тимчасовому уряді, звинувачуючи в кризі не Росію, а Захід. Незважаючи на явні докази систематичних погроз етнічним меншинам в Україні, що підтверджується заявами ООН та організаціями з захисту прав людини, СІРІЗА також підкреслила, що український уряд нібито порушує права 100 тисяч етнічних греків України. Чиновники з СІРІЗА, у тому числі голова з питань зовнішньої політики партії, привітали «вражаючі контратаки» російських бойовиків в Україні і закликали до зближення грецької зовнішньої політики з Росією і Китаєм, щоб протидіяти західним «імперіалістам». Ципрас також закликав Україну стати мостом між Росією і ЄС, нехтуючи правом українців на вибір євроінтеграції як свого політичного майбутнього. Він також підкреслив історичні та політичні зв’язки Греції з Росією, наголосивши на «спільній боротьбі [російського та грецького] народів, загальні релігійні переконання із спільними політичними та культурними коренями в нашій історії». У травні Ципрас відвідав Москву і поспілкувався з наближеною довіреною особою Путіна і головою верхньої палати російського парламенту Валентиною Матвієнко. У Москві Ципрас засудив українських фашистів, європейську політику щодо Росії і визнав Росію «стратегічним партнером» Греції.

Не дивно, що контрольовані Кремлем ЗМІ радісно відреагували на перемогу СІРІЗА на виборах, підкреслюючи проросійські настрої та опозицію партії до політики санкцій ЄС. Пропутінські коментатори припустили наполовину жартома, наполовину всерйоз, що якщо Греція покине Євросоюз, їй слід приєднатися до підконтрольного Росії Митного союзу. Несподівано Росія знайшла союзника в особі європейської столиці, яка виступала проти політики санкцій набагато відвертіше, ніж більшість залежних від Росії країн ЄС – Угорщина, Словаччина чи Кіпр.

Вибори СІРІЗА не могли відбутися в менш підходящий для ЄС і України час. Перші санкції ЄС, запроваджені проти російських і кримських чиновників, закінчуються в березні і вимагатимуть повторного затвердження за одностайним рішенням всіх країн-членів ЄС. Аналогічна ситуація чекає і на пізніші санкції ЄС. Політика санкцій буде значно ослаблена, якщо СІРІЗА відмовиться її підтримати разом з іншими членами ЄС. Це також може призвести до того, що інші проросійські або залежні від Росії країни ЄС відмовляться від санкцій. В умовах подальшого російського нахабства в Україні та прокламацій проросійських лідерів про відновлення наступу на Україну, спрямованого на захоплення всього південного сходу країни, важіль впливу ЄС на Росію, можливо, буде незабаром втрачено. Якщо слідом за СІРІЗА перемогу на виборах здобудуть її іспанські союзники – ліва партія Подемос та інші популістські партії в країнах Південної Європи, рішучість ЄС підтримувати територіальну недоторканність України і протистояти Росії може опинитися у ще більшій небезпеці. Враховуючи минулу поведінку і ентузіазм Путіна при демонстрації європейської слабкості, його тиск на Україну, напевно, стане більш потужним.

Це не означає, що у світлі грецьких виборів Україна приречена. Незважаючи на радикальне коріння Алексіса Ципраса та його партії, СІРІЗА значно змінилася за останні місяці, позиціонуючи себе як ліву, але не обов’язково антиєвропейську політичну партію. СІРІЗА підкреслила, що вона хоче, щоб Греція залишилася в єврозоні та більш примирливо поставилася до вимог щодо перегляду своїх боргових зобов’язань. Ті, хто зустрічався з Ципрасом особисто, помітили, що його політичні позиції є більш гнучкими та вдумливими, ніж його гучні заяви. На жаль, права популістська партія «Незалежні греки», що знаходиться у коаліції з СІРІЗА, також є широко відомою проросійською партією, яка виступає проти санкцій. Її члени у минулому носили георгіївську стрічку, російську військову емблему, яка стала символом російського ультранаціоналізму і ірредентизму в ході українського конфлікту. Київ може сподіватися, що «пом’якшений тон» СІРІЗА і потреба Афін укласти угоду з ЄС та його інституціями з метою подальшого перебування у Союзі можуть зберегти достатній тиск на Росію.

Закулісні політичні угоди можуть спрацювати для збереження санкцій ЄС проти Росії. Але перемога СІРІЗА далека від сприятливого розвитку ситуації в Україні. Прийняття нових санкцій проти Росії за її поведінку стане як мінімум ускладненим. Якщо популістська хвиля, яка прокотилася Грецією 25 січня, відіб’ється у сходженні популістських ультраправих і ультралівих партій в інших європейських державах найближчими місяцями, Київ може бути залишений за бортом або принаймні без підтримки єдиного європейського фронту.

Кріс Даннет (@ccdunnett), Український кризовий медіа-центр