ОБСЄ: Зроблені перші кроки до деескалації конфлікту поблизу Широкиного

WATCH IN ENGLISH

Київ, 26 березня 2015 року – Перший патруль з міжнародними спостерігачами успішно здійснив моніторинг ситуації у районі Широкиного. Сьогодні у селищі працює другий патруль. Про це повідомив речник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “Ми вітаємо зміни спрямовані на деескалацію конфлікту на цій ділянці лінії розмежування. Незабаром заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хаг розповість більше про ситуацію з Маріуполя”, – зазначив пан Боцюрків.

Речник ОБСЄ наголосив, що військовий конфлікт зпустошив численні населені пункти на сході України, які опинились на лінії зіткнення між воюючими сторонами. Так, під час візиту до селища Донецького Луганської області, спостерігачі дізнались, що лише 500 людей з 3,500 залишились у селищі. Мешканці не мають належного газо- та електропостачання, а також регулярної подачі води, а місцева інфраструктура зруйнована. Крім того, досі залишається ймовірність попасти під мінометний вогонь, або стати мішенню для снайпера. “На початку березня місія ОБСЄ звернулася до представників Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вже сьогодні можна побачити ознаки поліпшення ситуації – мешканці отримали гуманітарну допомогу та будівельні матеріали для відновлення своїх домівок”, –сказав Боцюрків.

Майкл Боцюрків також зазначив, що сторони конфліку почали надавати представникам місії потрібну інформацію щодо військової техніки, яка була відведена згідно з Мінськими домовленостями. “Це повільний процес, але зроблені перші зрушення у позитивну сторону. Ми сподіваємось, що як перемир’я, так й інші кроки до мирного врегулювання конфлікту продовжаться надалі”, – підсумував речник ОБСЄ.