Учасники конкурсу до Ради громадського контролю при НАБУ вимагають визнати його недійсним

????????????????????????????????????

Київ, 26 травня 2015 року – 15 з 48 учасників конкурсу до Ради громадського контролю при Національному Антикорупційному Бюро України (НАБУ) вимагають визнати його недійсним. Про це вони заявили під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Вони вимагають від директора НАБУ Артема Ситника скасувати поточне он-лайн голосування, організувати та провести нові інтернет-вибори, забезпечити прозорий підрахунок голосів та захистити результати виборів від маніпуляцій. Під відповідною заявою підписалися Віталій Шабунін, Денис Бігус, Дар’я Каленюк, Максим Опанасенко, Аліса Юрченко, Олександра Устінова, Роман Маселко, Олександр Гуменюк, Дмитро Чаплинський, Ярослав Юрчишин, Олексій Хмара, Андрій Марусов, Дмитро Шерембей, Сергій Гула та Олексій Гриценко.

За словами Віталія Шабуніна, голови правління Центру протидії корупції, керівництво Бюро не спромоглося убезпечити процес голосування від штучної «накрутки» голосів. Так, за одного кандидата може проголосувати декілька разів один і той самий користувач. «Нічого складного, це навіть не програмування, елементарні навики користувача комп’ютера. Про об’єктивність голосування говорити немає смислу. Елементарний користувач інтернету міг накручувати голоси скільки завгодно, аж до мозолю на пальці», – заявив він.

Учасник конкурсу Дмитро Чаплинський, представник проекту «Гарна Хата», назвав це суцільною профанацією нормального процесу виборів до Ради Громадського контролю. «Фактично пройдено великий шлях і на останньому кроці, коли до Ради мали додати на противагу громадський контроль, на ньому ми отримали такий результат», – зауважив він, додавши, що учасники не розуміють чому було обрано саме такий процес голосування, адже активісти пропонували свій технічний підхід реалізації голосування.

Учасники заявили, що їх цікавить не результат голосування, а сам процес, який вже відбувається з порушеннями. «У разі обрання до громадської ради, ми поставимо на голосування перше і єдине питання – про саморозпуск та проведення повторних виборів до Ради», – оголосив учасник конкурсу Денис Бігус, журналіст програми «Наші гроші».

У відповідь на заяву учасників конкурсу, присутній на брифінгу директор НАБУ Артем Ситник заявив, що він не виключає переголосування. За його словами, на сьогодні Бюро не має свого сервера, голосування обслуговує Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації. «Як проходить хід голосування я не знаю. У будь-якому випадку мені обіцяють дати детальну розшифровку всіх IP-адрес, які заходили на сайт і голосували», – заявив він. Артем Ситник пояснив, що готовий зустрітися з учасниками конкурсу. «Я не виключаю переголосування. Якщо у вас є конкретні технічні пропозиції, зустрінемось і поговоримо. Це буде репетиція Громадської Ради», – додав Артем Ситник.

Учасники брифінгу домовилися провести зустріч сьогодні о 23.00 та обговорити варіанти вирішення проблеми, попри те, що ще не буде результатів голосування.