Тижневий огляд німецької преси про Україну (28 вересня – 4 жовтня)  

Хоча тиждень розпочався з засідання Генеральної Асамблеї ООН, про цю подію було мало згадок у ЗМІ. Були повідомлення про те, що українська делегація залишила залу під час промови Путіна, але мало хто згадав про «Мовчазний протест з прапором». В той же час щодо Порошенко пролунало багато критики, адже він багато в чому звинуватив Росію, але результатом бойкоту виступу Путіна стала відповідна акція з боку російської делегації під час промови Порошенка (наприклад, tagesschau.de або heute.at). Перед усім, ЗМІ закцентували увагу на звинуваченні у тому, що Росія застосовує мобільні крематорії (видання Der Standard).

Загалом Україна згадувалась у ЗМІ, але не мала відображення у головних заголовках, в яких домінувала новина про вторгнення Росії у Сирію.

Die Welt опублікував в понеділок опитування Bloomberg, відповідно до якого опитувані висловили думку, що Росія могла б підтримати в грудні реструктуризацію боргу.

У іншій статті Die Welt звернули увагу на намагання Саакашвілі провести реформи в Одеській області.

В понеділок n-tv опублікували повідомлення dpa про поранених в результаті перестрілок на Сході України.

Більшість ЗМІ розповсюдили у вівторок повідомлення новинних агенцій (dpa та AFP), що Україна заборонила перельоти російським авіалініям, а Росія висунула відповідну заборону українським авіалініям (наприклад, Die Zeit, n-tv, Spiegel Online та Deutschen Welle).

Der Standard опублікував новину про судовий процес проти «ймовірно» російських військових, який мав місце у Києві.

Süddeutsche Zeitung опублікувала прогнози щодо зустрічі «Нормандської четвірки» у Парижі. Stuttgarter Nachrichten зробили прогноз, що небезпека війни на Донбасі досі не минула.

Починаючи з середи були розповсюджені повідомлення про те, що ОБСЄ виявила заборонену російську зброю на Сході України (видання Der Standard, Die Zeit, Tagesspiegel).

Австрійське видання Die Presse повідомила про небезпечну хвилю біженців з України, які можуть ринути до Європи у додаток до сирійських біженців. Допомоги Заходу не вистачить. Süddeutschen Zeitung також торкнулась цієї теми та зазначила, що Україна перенавантажена внутрішніми біженцями.

Позитивною була стаття Герхарда Гнаука в Die Welt, в якій він описав успіхи України, а причиною цього розвитку він вважає тиск з боку Росії, який можна порівняти із Німеччиною за часів Наполеона.

Перед зустріччю керівників держав у Парижі Süddeutsche Zeitung написала, що головною темою зустрічі стануть місцеві вибори на Сході України, але також вторгнення Росії у Сирію буде на порядку денному.

У Tagesspiegel Паул Флюкігер висловив думку, що Захід може відмовитись від Києва через Сирійське питання. На противагу цьому Handelsblatt повідомив, що делегація високопосадовців  з Німеччини відвідала Київ не лише заради «хороших порад», але й для надання фінансової допомоги.

Spiegel Online опублікував у четвер інтерв’ю з послом України в Німеччині, Андрієм Мельником, який висловив стурбованість, що Захід може забути про Україну, тому що Путін бере участь у війні в Сирії.

Deutschlandfunk розглянув сфабриковану новину російських ЗМІ, які посилались на німецьку кореспондентку, яка нібито стверджувала, що п’яний Порошенко хотів полетіти до Росії та поговорити з Путіним.

Наприкінці тижня з обережним оптимізмом обговорювали зустріч «Нормандської четвірки» у Парижі, посилаючись на стабільне дотримання припинення вогню на Сході України (n-tv). Видання Tagesschau повідомило, що канцлер Німеччини Ангела Меркель наголосила на тому, що питання Сирії жодним чином не може бути пов’язане з Україною. Радіо Deutschlandfunk, розглядаючи паризьку зустріч, звернуло увагу на те, що відтермінування виборів на Сході України може затягнути процес виконання Мінських домовленостей в цілому.

Невдале формулювання Ангели Меркель перед пресою під час її виступу щодо результатів засідання «Нормандської четвірки» викликало гіпотези у Facebook, що вона здала б Крим. З іншого боку її висловлення вирвали з контексту, яке можна було б зрозуміти наступним чином: Крим не є питанням Мінських домовленостей, відповідно, виконання Мінських домовленостей не зумовить вирішення питання Криму.

Анне Апльбаум попередила в інтерв’ю, яке було опубліковане в суботу у виданні Die Presse, про можливість Третьої світової війни. Вона зазначила, що у анексії Криму впізнала методи НКВД і припустила, що Путін зробив це з єдиною ціллю: він не має конкретного плану, а цілу стратегію, як залишитись при владі. Схожу думку висловив Тімоті Снайдер у своїй доповіді у виданні Time (англійською), що Путін має на меті знищити «м’яку силу» (привабливість) Європейського Союзу, аби його системі не було (кращої) альтернативи.

В суботу та неділю було багато згадок про початок відведення озброєнь в Україні (у виданнях Der Standard, Deutschlandfunk, Handelsblatt, Tagesschau).

Джерела з Facebook, які були проаналізовані у вищезазначеному огляді, здебільшого є проукраїнськими групами, а також спільнотами, які пов’язані з Україною.