Країну мають змінювати звичайні люди, долучаючись до громадської діяльності – Всеукраїнська  ініціатива «Активна Громада»

WATCH IN ENGLISH

Київ, 17 лютого 2016 року – «На Майдані ми бачили величезний підйом людей, які хотіли змінювати країну. Після Майдану ми зрозуміли, не Президент змінюватиме країну, а звичайні люди, кожен українець, щодня роблячи свою справу, долучаючись до громадської діяльності», – заявила під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Олександра Скиба, заступник голови Інституту «Республіка», керівник Всеукраїнської  ініціативи «Активна Громада». За її словами, раніше інститут займався суто аналітичною роботою, проте згодом стало зрозуміло, що потрібно залучати громадян до творення змін у державі, зокрема, надаючи їм інформацію щодо їхніх прав.

«Понад 56% людей сказали, що вони готові залучатися до громадської діяльності, при цьому вони один раз або двічі на рік вже мали відношення до певної активної діяльності», – озвучила дані проведеного інститутом соцопитування. Після цього й стартувала Всеукраїнська  ініціатива «Активна Громада». Основна ідея – запроваджувати зміни, починаючи від повсякденних справ, що поліпшують життя, до таких масштабних справ у містах як вирішення питань генеральних планів міст та селищ, інфраструктури населених пунктів, прийняття рішень на рівні місцевої чи обласної ради, а також участь громадян у загальнонаціональних кампаніях, розповіла Олександра Скиба. Проект стартував з села Тарасівка та міста Богуслав, що Київщині. А станом на 2015 рік проект охоплював вже 15 міст України в різних областях. При цьому, керівник ініціативи зауважила, що законодавче підґрунтя в країни є, часто це просто не імплементується на практиці. Тому головне, щоб люди використовували надані їм механізми та могли впливати на прийняття рішень на місцях. «Для цього, по суті, створена наша громадська організація та безліч інших, які повинні нести цю інформацію до громадян», – сказала Олександра Скиба.

Віталій Гліжинський, координатор проектів Інституту «Республіка», розповів, що активна громада в його розумінні – це коли мешканці перестають бути байдужими. «Коли у свідомості прокидається господар, який однаково погано ставиться до безладу у місті, як у своєму будинку чи квартирі», – пояснив він. Для того, аби щось змінити, не обов’язково діяти жорстко радикально чи агресивно, переконаний Віталій Гліжинський. «Інколи достатньо зробити одну фотографію і запостити її у соціальних мережах, або зробити якусь хорошу справу, її побачать інші люди і візьмуть з Вас приклад», – вважає координатор проектів Інституту «Республіка».

Крім того, за словами Олександри Скиби, разом з іншими організаціями була започаткована кампанія «Стеж за грошима». Вона стосується залучення громадян до моніторингу витрат виборчих кампаній політичними партіями. «Ми навчали громадян яким чином вони можуть моніторити витрати політичних партій, щоб вони ставили правильні запитання на зустрічах. Звідки ті беруть кошти, якщо в деклараціях намальовані нулі, а у них понад 30 білбордів по всьому місту», – зазначила заступник голови Інституту «Республіка».