Італійці привезли на схід України 20 тонн гуманітарної допомоги – громадська організація

WATCH IN ENGLISH

Київ, 22 квітня 2016 року – Європейська асоціація «Італія – Україна Майдан» привезла з Італії близько 20 тонн гуманітарної допомоги та медичного обладнання для лікарень. Про це на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив Фабіо Преведелло, голова Європейської асоціації «Італія – Україна Майдан», скайпом з Бердянська – останнього пункту призначення місії. Два інших міста, куди місія привезла допомогу – Світлодарськ та Бахмут. «Основне, що ми привезли – одяг, покривала, іграшки, підгузки для дорослих і дітей. Ми також привезли медичні матеріали та матеріали для операційних зал двох лікарень [у Світлодарську і Бердянську – УКМЦ],» – додав пан Преведелло.

За його словами, асоціація намагається надавати адресну професійну медичну допомогу – зв’язує італійських медиків з українськими колегами, аби ті визначили наявні потреби в устаткуванні та спеціалізованих матеріалах. Так, в рамках поточної місії в Україну приїхав анестезіолог та фахівець реанімаційного відділення з регіону Валле-д’Аоста Марко Сарбораріа. «В Україні ми побачили критичну ситуацію, коли не вистачає базових гігієнічних матеріалів, в той час, як професійні якості медиків високі,» – розповів доктор Сарбораріа. Він зазначив, що команда медиків провела технічну оцінку потреб двох лікарень, після повернення в Італію Сарбораріа намагатиметься знайти шляхи вдовольнити ці потреби і знайте необхідне. Фабіо Преведелло додав, що спеціалізоване медичне обладнання, яке асоціація привезла цього разу, включає лампу для операційної зали, медичні інструменти та апарат для анестезії.

Фабіо Преведелло зазначив, що за два роки діяльності асоціації вдалося створити мережу, в рамках якої співпрацюють італійці і українські діаспоряни. У рамках поточної місії ряд італійських організацій довірили асоціації привезти до України назбирану ними допомогу. Преведелло зазначає, що організація стикнулася з проблемами при перетині кордону на митниці. Ситуацію вдалося розв’язати завдяки висвітленню інциденту одним з українських телеканалів та втручанню італійського посольства в Україні.

Восени 2015 Президент Порошенко нагородив Фабіо Преведелло орденом “За заслуги” ІІІ ступеня. «Цей орден – велика честь для нашої асоціації,» – каже Преведелло. «Він уособлює зусилля всіх людей нашої асоціації та всіх тих, хто нам допомагав нам протягом цих двох років нашої діяльності», – підкреслив він Фабіо Преведелло.

Європейська асоціація «Італія – Україна Майдан» розпочала свою діяльність на початку Майдану. Допомагала протестувальникам одягом і їжею. Метою асоціації є надавати гуманітарну допомогу і гігієнічні засоби в ті зони України, де, як тут, їх потребують найбільше. Протягом цих півтора року допомагають дитячим будинкам, цивільному населенню і лікарням. Усього організація привезла в Україну 80 тонн гуманітарної допомоги, зібраної в Італії. Організація сприяла лікуванню в міланській клініці онкохворого кіборга Сергія Приймака. Окрім гуманітарної допомоги, асоціація організовує та підтримує українські культурні заходи в Італії.