У містах України не вистачає комплексного рішення освітлення середовища – Наталія Войко

WATCH IN ENGLISH

У містах України не вистачає комплексного рішення освітлення середовища. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомила Наталія Войко, член Національної Спілки Архітекторів України, член Асоціації Ландшафтних Архітекторів України. Питання світлової урбаністики стоїть в Україні дуже гостро. За її словами, з настанням зими люди відчувають нестачу світла, це призводить навіть до підвищення криміногенної ситуації у містах. «Оптимальним світловим рішенням вважається таке, коли ми не бачимо саме джерело світла, а просто знаходимось у комфортних умовах», – зазначила Наталія Войко.

Український проект Light Your Garden 2016 зареєстрований у глобальній програмі «Міжнародний рік світла 2015». «Україна присутня серед 147 країн у цьому великому проекті завдяки Light Your Garden. Зараз проводяться підсумки, і 3 жовтня у Парижі, у штаб-квартирі ЮНЕСКО, ці підсумки були оголошені», – розповіла Олена Кравецька, організатор проекту Light Your Garden 2016. Вероніка Чернець, представник оргкомітету Light Your Garden 2016, зазначила, що включення України у програму є унікальною подією. «У цьому аспекті у нас велике відставання у порівнянні з іншими європейськими країнами. […] Культура світла полягає, у першу чергу, у культурі грамотної подачі світла, у культурі вміння правильного використання світлових технологій», – додала вона.

Вадим Бідненко, менеджер по роботі з ключовими клієнтами Philips, зазначив, що конкурс ландшафтного світлодизайну  дає нові можливості для студентів і додав що «світлотехніка – це мікс світла та мистецтва». Валерій Цілінський, директор виставкового центру Messefrankfurt в Україні, повідомив, що у виставці Light+Building 2016 взяли участь 2 українські кампанії. Наступна відбудеться 2018 року також у Франкфурті, і переможець зазначено конкурсу зможе її відвідати.

Дмитро Піркл, дослідник питань з історії України, монетар, зазначив, що «Україна завжди йшла у контексті європейської історії. У даному випадку – в історії освітлення також». Маріо Бонічеллі, архітектор, засновник MBA студії та міжнародного фестивалю ландшафтного дизайну та архітектури Arketipos (Італія), під час скайп-включення, розповів, що був радий побачити роботи українських студентів, і така подія, як Light Your Garden дозволяє професіоналам, архітекторам, ландшафтним, світловим дизайнерам зустрітися і побачити рівень кожної країни.