Проект з розвитку кластерів Develop Ukraine – це відповідь на питання, у який спосіб розвиток великої країни може бути масштабним – заступник декана КМБШ

WATCH IN ENGLISH

Києво-Могилянська бізнес-школа оголосила старт національного конкурсу управлінців з амбіціями розвитку регіонів. «Старт проекту з розвитку кластерів Develop Ukraine – це ініціатива Києво-Могилянської бізнес-школи як відповідь на нагальні питання – у який спосіб розвиток великої країни може бути масштабним. […] Тому ми вивчаємо і готуємо для навчальних програм ті концепти, які дають відповідь на подібні виклики. Один з таких підходів до розвитку регіонів країн є кластерний підхід», – зазначив В’ячеслав Геращенко, заступник декана Києво-Могилянської бізнес школи, керівник напрямку з розвитку регіонів України під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. За його словами, кластери – це майже завжди про експорт, таланти, знання, ресурси, ідею і географічну концентрацію. «У рамках проекту Develop Ukraine ми працюємо вже більше 3 років, і передаємо ці знання і компетенцію нашим учасникам на MBA програмах», – наголосив В’ячеслав Геращенко.

Віктор Оксенюк, керівник проектів Києво-Могилянської бізнес-школи і конкурсу відбору управлінців, розповів про великий запит управлінців з різних сфер. Головним критерієм при відборі є амбіції долучитися до масштабного розвитку регіонів. «Ці управлінці можуть бути з різних сфер: представники бізнесу, місцевої влади, освіти і науки та управлінці зі сфери громадського сектору», – розповів він про умови конкурсу. Конкурс триває до 7 грудня. Апліканти мають зайти на сайт http://www.cluster.kmbs.ua/ та подати вказаний список документів. 16 грудня оголосять результати конкурсу. «Переможці отримають стипендію, яка покриває 80% вартості першого в Україні воркшопу «Школа розвитку кластерів», – зазначив Віктор Оксенюк. Воркшоп триватиме 3 дні.

«З позиції бізнесу краще розвивати те, що нам дозволяє територія і ресурси, перш за все, людські», – зазначила Ірина Костюшко, власниця агрокомпанії «Заря», депутат Житомирської обласної ради. При цьому максимальна додана вартість має залишатися у регіоні. Вона поділилася думками про таку обґрунтовану залежність: чим вужча спеціалізація підприємства, тим легше його розвивати, і у цьому процесі дуже важливим є зв’язок влади, бізнесу та освіти. Володимир Моренець, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор філологічних наук, зазначив, що КМБШ пропонує затребуваний продукт, а «гуманітарний момент підходів дозволяє ширше дивитися на проблеми».