Сухолуччя має бути національним парком – екологи, нардепи, Мінприроди

WATCH IN ENGLISH

Екологи і народні депутати закликають громадськість пильно стежити за ситуацією із перетворенням Дніпровсько-Тетерівського мисливського господарства, відомого також як Сухолуччя, на національний парк. На їхню думку, непідписання Кабміном відповідного проекту указу створює ризики, що без належної уваги суспільства це знову відкладатиметься на невизначене майбутнє, розповіли вони під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Сухолуччя – це 30 тисяч гектарів цілісного лісового масиву, який примикає до річки Тетерів і Київського водосховища. Ці ліси збереглися майже незайманими завдяки своєму режимному статусу. За словами екологів, це унікальний природний об’єкт не лише для Київської області, а й усієї країни. «Щоб створити осередок дикої природи для майбутніх поколінь – це одне із найкращих місць. Там нічого не треба відновлювати – потрібно просто зберегти те, що є», – зазначив Олексій Василюк, еколог МБО «Екологія-Право-Людина». Сухолуччя почали створювати як майбутній заповідник ще у 80-х роках у рамках масштабної державної програми. Усі інші парки, які планувалися тоді, вже стали заповідниками.

Анастасія Драпалюк, головний спеціаліст відділу формування мережі природно-заповідного фонду Міністерства екології та природних ресурсів України, нагадала, що робота над перетворенням Сухолуччя на національний парк почалася у 2008 році і на момент приходу до влади Януковича вийшла на фінальний етап. Потім аж до 2014 року процес повністю заблокувався. На сьогодні відповідний проект указу Президента готовий і пройшов усі необхідні погоджувальні процедури, але у Кабміні пакет документів не схвалили. «Національний парк, який не створюється з якихось не екологічних причин – це тема для багатьох запитань», – зауважив Олексій Василюк. «Тут є питання до роботи правоохоронних органів, і органів влади, які зараз роблять вигляд, що проблема Сухолуччя не має стосунку до Кабміну і Адміністрації Президента. А це їхні завдання, тому що за законом ні Верховна Рада, ні інші органи тут не можуть дати ради. Тому цей запит – до них», – наголосив Ігор Луценко, народний депутат (фракція ВО «Батьківщина»), голова підкомітету з питань взаємодії із громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

Віктор Клід, радник міністра екології та природних ресурсів України, розповів, що зараз тривають суперечки з Мінагрополітики щодо площі, яку займатиме парк. «Наша позиція полягає у тому, що площа повинна бути трохи більшою 30 тисяч гектарів (…), щоб зберегти цілісність екосистеми», – зазначив він. Саме на таку площу розроблений увесь пакет документів. «Враховуючи великий резонанс цього питання і зусилля, які доклали депутатським корпусом і громадськими активістами, ми намагаємося вирішити це питання у максимально стислі терміни», – запевнив він.

Олексій Василюк  додав, що протягом найближчих двох тижнів відбудеться спеціальний круглий стіл на базі Комітету ВР з питань екологічної політики. Його планують проводити разом із Комітетом з питань запобігання і протидії корупції.