Блокування у мережі є обмежувальним заходом і порушує права людини – автор звіту

Блокування у мережі є обмежувальним заходом і порушує права людини. Такий висновок у аналітичному звіті «Свобода вираження поглядів у період конфлікту: українські реалії» робить його автор, співзасновник Громадської організації «Партнери цифрового правозахисту» Ольга Кирилюк. Обмеження ніколи не були ефективними. Якщо держава щось забороняє, то має запропонувати свій аналог. «Права людини не можуть бути обмеженими в інтересах національної безпеки», – зазначила вона під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У звіті використовували матеріали та рейтинги організацій, які працюють у сферах захисту прав людини та інформаційної безпеки. Реалізували проект за підтримки Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права. «Ми вирішили сконцентрувати нашу увагу на тому, як саме відбувається захист і гарантування свободи вираження поглядів в Україні саме відповідно до реалій військового конфлікту», – зазначила пані Ольга.

Структурно звіт складається з трьох частин: «Україна у світових рейтингах», «Міжнародні стандарти та загрози журналістській діяльності» та «Інформаційна безпека чи свобода вираження поглядів?». «Саме погіршення політичної та соціально-економічної ситуації всередині держави призводить до того, що Україна втрачає свої позиції у таких рейтингах. Наприклад, міжнародна неурядова організація Freedom House звертає увагу не те, що протягом останніх 10-ти років Україна увійшла до складу 28-ми країн, у яких спостерігається найбільше падіння у рейтингу захисту свободи медіа», – зауважила автор звіту.

В Україні почастішали випадки нападів на журналістів, а також погроз. Про це свідчать рейтинги та статистика міжнародних організацій. «Україна увійшла до переліку країн, у яких вважається, що існує найбільш загрозливе для діяльності журналістів інформаційне середовище», – зазначила Ольга Кирилюк.

Організація «Партнери цифрового правозахисту» має на меті просування ідеї захисту прав людини он-лайн, а також вільного та доступного Інтернету для кожного. Основні напрямки діяльності – експертні оцінки, адвокація, правове консультування, тренінгові програми тощо.

Текст звіту є у вільному доступі на FB-сторінці Громадської організації «Партнери цифрового правозахисту».