Найбільш сприятливою для ведення бізнесу стала Сумська область – Офіс ефективного регулювання

Офіс ефективного регулювання BRDO разом зі Спілкою українських підприємців презентував рейтинг ведення бізнесу в усіх областях України. Дослідження проводилося з 15 травня до 7 червня 2017 року. Рейтинг очолила Сумська область, яка отримала найвищий бал за сприятливий діловий клімат в регіоні – 107 балів з 171. Львівська область отримала 103 бали, Івано-Франківська, Кіровоградська області – 101 бал. «Цей рейтинг не треба сприймати як оцінку, що хтось кращий чи гірший. Його треба сприймати як вказівник, підказку та стимул, щоб побачити свої слабкі та сильні місця», – наголосив голова Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Гончарук під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Дослідження провели по чотирьом напрямкам: одержання дозволів на будівництво, оформлення земельної ділянки під об’єктом нерухомості, сплата податків, приєднання до електромережі та створення підприємства. Розробники рейтингу взяли за основу методологію Світового банку та опитали понад тисячу підприємців. Основні критерії оцінювання – гроші та час, які витрачає підприємець на проходження офіційних процедур та кількість візитів до органів державної та місцевої влади. Так, за опублікованими результатами, у Херсонській області дозвіл на будівництво необхідно чекати 147 днів, а в Одеській – 68.

Рейтинг містить також рекомендації для місцевої влади задля створення більш сприятливого клімату для місцевого бізнесу та потенційних інвесторів. Офіс ефективного регулювання пропонує проаналізувати місцеві регуляторні акти та провести аналіз одержання поштової адреси. Серед інших рекомендацій – проведення аналізу регуляторного впливу всіх чинних рішень на встановлення розміру пойового внеску та ставок місцевих податків. «Наступний рейтинг може бути набагато кращим не з точки зору, хто на якому місці, а з точки зору того, який відсоток балів набрали міста», – наголосив Олексій Гончарук.

«Цінність для підприємців такого рейтингу в тому, що вони отримали орієнтири, як взагалі це відбувається у своєму регіоні чи у сусідньому», – зазначила Катерина Глазкова, виконавчий директор Спілки українських підприємців. Одне з головних завдань рейтингу – стимулювати бізнес та місцеві органи до взаємодії і пошуків шляхів розвитку свої областей та регіонів.  «Рейтинг – це засіб комунікації між бізнесом і владою. Це – інструмент донесення інформації вимог бізнесу до влади і результатів своєї діяльності місцевої влади до бізнесу», – підкреслив Олександр Почкун, віце-президент Спілки українських підприємців, власник Baker Tilly Ukraine.

Про успіхи області-лідера рейтингу розповів Дмитро Живицький, керівник апарату Сумської обласної державної адміністрації. Він зазначив, що раніше, коли до органів місцевої влади надходив запит на отримання земельної ділянки з неповним пакетом документів, влада просто відправляла підприємцям ці документи назад. Зараз ситуація інша – підприємцю надсилається лист з переліком документів, які потрібно донести, завдяки чому процес просувається, а не стоїть на місці. «Ми допомагаємо бізнесу всіма методами, які є, і навіть трохи більше», – зауважив він.

«Загальний висновок рейтингу – по Україні досить важко робити бізнес, – підкреслив Олексій Гончарук. – Міські ради непередбачувані, регуляторні процедури не дотримуються, правила виникають хаотично і неочікувано для бізнесу». Проте цей документ може стати для областей України стимулом для покращення умов ведення бізнесу та орієнтиром для планів на майбутнє.