Україні потрібно чітке бачення втілення «плану Маршала» – експерти

WATCH IN ENGLISH

Під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі експерти, представники влади та громадськості обговорили «план Маршала» для України – план комплексних рішень, які приведуть Україну до економічного зростання.

Україна має щорічно зростати на 8,7 % за рівнем ВВП на душу населення для того, щоб за рівнем економічного розвитку наздогнати принаймні сусідів – наприклад, Польщу, розповіла Крістіна Аврамченко, заступник директора Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) з наукової роботи та зовнішніх зв’язків. «План Маршала – інструмент, який може допомогти відновити ріст української економіки. Якщо був би створений пакет інвестицій у реальну економіку у обсязі 5 млрд. євро на рік – економічне зростання в Україні досягло би 6-8%», – зазначив Анатолій Максюта, голова Правління Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД), заслужений економіст України, колишній перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України. Для подвоєння ВВП Україні необхідно 617 млрд. доларів інвестицій до 2025 року, додав він.

Сьогодні українська економіка генерує 13-15 млрд. доларів капітальних інвестицій. «Бізнес сам цей план не витягне. Має бути допомога уряду», – підкреслив Сергій Кораблін, доктор економічних наук, заступник директора Інституту економіки та прогнозування НАН України. «Необхідно створити систему, яка буде генерувати інвестиції. Уряд має створити організаційну підтримку. Необхідні інституційні стимули – система державних фінансових інститутів, які будуть каталізувати інвестиційні процеси», – зазначив Анатолій Максюта.

Для того, щоб бути готовими інвестувати в Українську економіку, ключові геополітичні столиці очікують від України чіткого бачення реалізації плану. «Ми відвідали Вашингтон, Берлін, Брюссель і Лондон – там нам ставили прямі питання щодо того, куди гроші підуть в Україні, на які конкретно проекти та хто буде контролювати використання коштів, через який фонд ці кошти будуть іти», – пояснила Ганна Гопко, народний депутат, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах. «Станом на сьогодні в Уряді дано доручення до 24 вересня повністю напрацювати суть такого плану бачення – на які інфраструктурні об’єкти підуть інвестиції, якою має бути підтримка малого і середнього бізнесу, які мають бути інновації», – додала вона.

«Ми повинні продемонструвати ключовим столицям світу, що є підстави і довгостроковий інтерес робити цей план в Україні», – підкреслив Віктор Галасюк, народний депутат України (фракція «Радикальна Партія Олега Ляшка»), голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва.