Огляд ЗМІ за 16 листопада 2017

ВИСНОВКИ

Сенатор США Джим Інгофф заявив, що Адміністрація США наближається до зміни політики стосовно надання Україні оборонної зброї. “За попередньої президентської адміністрації США не планували відправляти Україні оборонні озброєння, зараз це змінюється”, – заявив Інгофф. Сенатор підкреслив, що підтримує надання Україні оборонного озброєння. Посол США в Україні Марі Йованович запевнила, що США надалі підтримуватимуть Українську державу в перехідній період.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоханнес Хан вважає, що у міжнародного співтовариства закінчується терпіння у зв’язку з браком практичних результатів боротьби з корупцією в Україні. “Наскільки я розумію, півтора мільйона осіб задекларували своє майно. Але, якщо я не помиляюся, перевірено поки тільки близько ста. Сто з півтора мільйона – це не результат”, – зазначив Хан. Єврокомісар також розкритикував відсутність наслідків після перевірки декларацій. Йоганнес Ган вважає, що президент Петро Порошенко несе відповідальність за проблеми з перевірками електронних декларацій. Єврокомісар наголосив, що Україна повинна забезпечити необхідну законодавчу базу, щоб захистити організації, що займаються боротьбою з корупцією. Він нагадав, що на саміті Україна-ЄС влітку питання скасування вимоги декларування для антикорупціонерів  було одним із пріоритетних. “Нас запевнили, що це питання буде вирішеним найближчим часом, але досі реальних зрушень немає”, – підкреслив комісар Ган.

Глава Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі заявив, Україна є одним з ключових партнерів ЄС, і успіх реформ в країні дуже важливий для Європи. «Ми мобілізували за останні три роки понад 12 млрд євро, включаючи 3,4 млрд євро макрофінансової допомоги. Це найбільша фінансова допомога, яку ми коли-небудь мобілізували», – зазначив Мінгареллі. Євродипломат також повідомив, що ЄС має намір вивчити закон про скасування конкурсів для відбору голів місцевих адміністрацій. «Для нас очевидно, що люди на кшталт голів місцевих адміністрацій мають набиратися на основі їхньої компетенції, і ми сподіваємося, що так і буде надалі», – зазначив Мінгареллі.

Хьюг Мінгареллі також дав рекомендації щодо подальшої реформи державної служби в Україні. “По-перше, додати “свіжої крові”. Мова йде про експертів з питань реформ, посади яких були введені в десять пілотних міністерствах і двох державних агентствах. Понад 1,2 тис. позицій доступні. Важливо набрати їх виключно на підставі заслуг”, – сказав Мінгареллі. Він також наголосив, що у бюджеті на 2018 рік мають бути передбачені кошти на продовження цієї реформи. Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко позитивно оцінює проведення конкурсного відбору на вакантні посади до директоратів міністерств, проте бачить можливості для вдосконалення. Директор Офісу реформ Кабінету міністрів України Антон Ященко повідомив, що конкурс на зайняття вакансій у директорати секретаріату Кабінету міністрів України складає близько 100 осіб на одне місце.

Конкурсна комісія з проведення конкурсу на заміщення посади директора Державного бюро розслідувань рекомендує призначити головою ДБР керівника департаменту ТОВ “Юридична компанія “Сектор права” Романа Трубу. Кандидатуру Труби підтримали 9 членів комісії (усі).  Комісія також обрала першого заступника і заступника директора Державного бюро розслідування. Першим заступником обрано прокурора Ольгу Варченко, а заступником директора – заступника екс-прокурора Києва Олександра Буряка.  Варченко очолює процесуальне керівництво в Департаменті з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ, якого неформально називають “департамент Кононенко-Грановського”. Олександр Буряк був заступником прокурора Києва.

Згідно з законом, Бюро має виявляти, розкривати и припиняти злочини, пов’язані з діяльністю організованих груп та злочинних організацій. Розслідувати випадки катування та інших злочинів, пов’язаних з жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчиненим прокурорами, слідчими (детективами) Національного антикорупційного бюро, СБУ, органів внутрішніх справ та працівниками інших правоохоронних органів. Бюро має також розслідувати військові злочини, злочини, вчинені службовими особами, які займають особливо відповідальне становище. Також бюро має займатись розслідуванням злочинів, вчинених службовими особами НАБУ, прокурорами САП.

Головний експерт Антикорупційної групи РПР Олександр Лємєнов зазначає, що БПП та НФ погодили Трубу на посаду директора ДБР через токсичність екс-головного претендента Горащенкова, сам Труба вважається креатурою НФ. Проте його заступники – від БПП. Олександр Лємєнов вважає, що слабкий кандидат від “Народного фронту” очолює Бюро, а двоє сильних заступників фактично “командують парадом”, що класичною схемою Грановського. Тим більше, коли профільний закон вимагає не тільки одноособового ухвалення рішень з цілої низки питань. Однак, є ймовірність, що Труба почне грати у свою власну гру та демонструвати відносну незалежність, як це фактично сталося із Холодницьким.  

Цікавий факт підмітив у своєму блозі екс-парламентар Єгор Фірсов. Два переможці конкурсу — Ольга Варченко і Роман Труба — мають вкрай низькі результати ізраїльського психологічного тесту на благонадійність. До слова, саме таке випробування проходять усі співробітники ізраїльських спецслужб. На думку Фірсова, фактично ці двоє визнані неблагонадійними, і їх не мають права призначати.

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому закон “Про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування” (№7275) з техніко-юридичними правками. Зокрема, законопроект визначає відеофіксацію невід’ємною частиною проведення обшуків. Згідно з текстом законопроекту, оприлюдненим на парламентському сайті, документ передбачає право заявника отримати витяг з ЄДРД щодо його заяви або повідомлення про кримінальне правопорушення, а також встановлює обов’язок слідчого, прокурора надати такий витяг через 24 години з моменту внесення відомостей про правопорушення.

Заступник голови Мінфіну РФ Сергій Сторчак заявив, що у російському уряді розглядають можливість продати права вимоги за кредитом на 3 млрд доларів, наданим Віктору Януковичу перед втечею з України.

Генпрокуратура порушила кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства. ГПУ порушила кримінальне провадження на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

НБУ пропонує  відмовитися від карбування дрібних монет. Директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко повідомив, це дозволить регулятору економити близько 91 млн гривень на рік на випуску та транспортуванні монет. За даними Зайвенка, витрати на випуск дрібних монет у кілька разів перевищують номінал таких монет.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У Путіна зробили уточнення щодо звільнення полонених (125 публікацій у ЗМІ)
  • Спецоперація на Закарпатті триватиме кілька днів: чи затримали “хазяїна” кордону (97 публікацій у ЗМІ)
  • Перші зміни до закону про деокупацію Донбасу: нова назва АТО, обов’язки агресора та повноваження силовиків (60 публікацій у ЗМІ)
  • Рада захистила підприємців від «маски-шоу»: лише із відеофіксацією і без вилучення техніки, – нардеп (49 публікацій у ЗМІ)
  • Комісія визначилась із очільником Державного бюро розслідувань (49 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Росія розмістила на Донбасі в чотири рази більше танків, ніж має британська армія. Про це він розповів у коментарі Daily Mail. “Ми обговорюємо Донбас. Росія каже, що їх там немає, незважаючи на наявність до 500 танків – що в чотири рази більше, ніж танків у британській армії на озброєнні – нарівні з сотнями іншого важкого озброєння і тисячами російських регулярних військових та найманців”, – сказав Клімкін.

У політичній, військовій, дипломатичній, економічній площині відносин Польщі і України нічого не змінилося попри короткий перелік невирішених проблем. Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в ефірі RMF FM. “У політичній, військовій, дипломатичній, економічній площині нічого не змінилося. Ми і надалі підтримуємо позицію України, підтримуємо санкції проти Росії, не приймаємо анексії Криму, дій сепаратистів на Донбасі, російського тиску на Україну”, – сказав він. Натомість, за словами міністра, є короткий перелік двосторонніх справ, які протягом років лишалися невирішеними, оскільки “українці або не хочуть їх вирішувати, або погіршують ситуацію”.

Адміністрація США наближається до зміни політики стосовно надання Україні оборонної зброї. Про це заявив сенатор-республіканець Джим Інгофф, передає “Голос Америки”. “За попередньої президентської адміністрації США не планували відправляти Україні оборонні озброєння, зараз це змінюється”, – заявив Інгофф у зверненні до претендента на посаду заступника з питань політика міністра оборони США Джона Руда. Сенатор підкреслив, що підтримує надання Україні оборонного озброєння.

Посол США в Україні Марі Йованович запевнила, що США надалі підтримуватимуть Українську державу в перехідній період. “США твердо підтримують Україну в цей перехідний період, і ми сподіваємося на подальші партнерські відносини з громадськими організаціями щодо розбудови міцної держави, де всі українці матимуть майбутнє на основі добробуту”, – сказала вона на Форумі організаційного розвитку громадянського суспільства “Практики свободи” в Києві в четвер.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоханнес Хан вважає, що у міжнародного співтовариства закінчується терпіння у зв’язку з браком практичних результатів боротьби з корупцією в Україні. Про це він заявив в інтерв’ю “Суспільному”, зазначивши, що за цим в першу чергу має стежити влада. “У плані боротьби з корупцією, на мій погляд, фактичні результати досить скромні. Я вважаю, що за цим повинна пильно стежити влада: уряд та інші органи. Справа не тільки у створенні інститутів або наявності необхідного законодавства, але і в тому, як воно реалізується”, – заявив єврокомісар.

Україна повинна забезпечити необхідну законодавчу базу, щоб захистити організації, що займаються боротьбою з корупцією. Про це в інтерв’ю “Суспільному” заявив єврокомісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення Йоганнес Ган. Єврокомісар нагадав, що на саміті Україна-ЄС влітку питання скасування вимоги декларування для антикорупціонерів  було одним із пріоритетних. Він додав, що чимало дискутував на цю тему із президентом Порошенко. “Нас запевнили, що це питання буде вирішеним найближчим часом, але досі реальних зрушень немає”, – підкреслив комісар Ган.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган вважає, що президент Петро Порошенко несе відповідальність за проблеми з перевірками електронних декларацій. Про це він заявив у інтерв’ю “Суспільному”. “Проблема перевірки електронних декларацій чітко пов’язана з недоукомплектуваністю штату відповідального органу (НАЗК. – Ред.), а також із браком необхідного обладнання, зокрема інформаційно-технічного обладнання, та персоналу, який вмітиме ним користуватись”, – зауважив єврокомісар. За його словами, відповідальність за це несуть як відповідні міністерства, так і президент як глава держави.

Європейський Союз за останні три роки мобілізував 12 млрд євро допомоги для України, повідомив глава Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі. “Ми мобілізували за останні три роки понад 12 млрд євро, включаючи 3,4 млрд євро макрофінансової допомоги. Це найбільша фінансова допомога, яку ми коли-небудь мобілізували. Ми також мобілізували 200 млн євро на грантові програми – це більше, ніж в будь-якій сусідній країні”, – сказав він у ході конференції “Реформа державного управління: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики” в Києві.

Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявляє, що Європейський Союз має намір детально вивчити ухвалений Верховною Радою закон про скасування конкурсів для відбору голів місцевих адміністрацій. “Нам усе ще необхідно вивчити цей новий закон, але для нас очевидно, що люди на кшталт голів місцевих адміністрацій мають набиратися на основі їхньої компетенції, і ми сподіваємося, що так і буде надалі”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна” в четвер в Києві. Х. Мінгареллі зазначив, що цей закон буде детально вивчено.

РЕФОРМА ДЕРЖУПРАВЛІННЯ.

Голова Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі дав рекомендації щодо подальшої реформи державної служби в Україні. “По-перше, додати “свіжої крові”. Мова йде про експертів з питань реформ, посади яких були введені в десять пілотних міністерствах і двох державних агентствах. Понад 1,2 тис. позицій доступні. Важливо набрати їх виключно на підставі заслуг”, – сказав Мінгареллі в ході конференції “Реформа державного управління: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики” в Києві.

Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко позитивно оцінює проведення конкурсного відбору на вакантні посади до директоратів міністерств, проте бачить можливості для вдосконалення. “Я думаю, що загалом ми рухаємося досить позитивно, але дуже важливо, щоб на цьому етапі постійно відбувалися зміни. … Два тижні тому в нас була зустріч із нашими європейськими колегами та представниками рекрутингових компаній, які беруть участь у конкурсних комісіях, і загалом оцінка позитивна, але поле для вдосконалень є”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна” в четвер.

Конкурс на зайняття вакансій у директорати секретаріату Кабінету міністрів України складає близько 100 осіб на одне місце, повідомив виконавчий директор Офісу реформ Кабінету міністрів України Антон Ященко. “Було відкрито понад 200 вакансій, з них закрито 112, і тільки через career.gov.ua було подано 8 тис. анкет”, – сказав він на панельній дискусії “Люди, структури, процеси – три кити ефективного державного управління. Як зробити зміни незворотними?” у Києві.

УТВОРЕННЯ ДБР.

Конкурсна комісія з проведення конкурсу на заміщення посади директора Державного бюро розслідувань (ДБР) рекомендує призначити головою ДБР керівника департаменту ТОВ “Юридична компанія “Сектор права” Романа Трубу. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, рішення внести подання прем’єр-міністру Володимиру Гройсману на затвердження кандидатури Р.Труби на посаду директора ДБР було ухвалено в четвер у Києві одноголосним рішенням усіх дев’ятьох членів конкурсної комісії.

Комісія обрала першого заступника і заступника директора Державного бюро розслідування. Першим заступником обрано прокурора Ольгу Варченко, а заступником директора – заступника екс-прокурора Києва Олександра Буряка.   Кандидатуру Варченко підтримали усі 9 членів комісії, Олександра Буряка – 6 членів.    Пропозиції про їх призначення комісія направила керівнику ДБР. Як відомо, Варченко очолює процесуальне керівництво в так званому “департаменті Кононенко-Грановського” в Генпрокуратурі.

РЕФОРМИ.

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому закон “Про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування” (№7275) з техніко-юридичними правками. “За” цей законопроект, ініційований урядом, проголосували 312 народних депутатів на парламентському засіданні в четвер. Як зазначив на обговоренні голова комітету із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (фракція “Батьківщина”) Андрій Кожем’якін, законопроект визначає відеофіксацію невід’ємною частиною проведення обшуків. Парламентський комітет рекомендував ухвалити законопроект за основу.

Верховна Рада України ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)” №5592-д від 20 квітня 2017 року. Зазначений законопроект із правками з третьої спроби підтримали 237 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер. “Так склалося, що в Україні у формі публічних акціонерних товариств існують тисячі юридичних осіб. І з огляду на це вони зобов’язані виконувати зайві вимоги, тому що, по суті, ці організації не є публічними”, – сказав народний депутат Павло Різаненко під час обговорення законопроекту.

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного законопроекту (№6256) про внесення змін до законів про комітети Верховної Ради та про центральні органи виконавчої влади щодо оптимізації роботи комітетів парламенту. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, головуючий на пленарному засіданні в четвер двічі ставив на голосування включення до порядку денного цього законопроекту, проте питання набрало лише 193 та 196 голосів народних депутатів за 226 мінімально необхідних.

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект (№6403) про внесення змін до закону “Про регулювання містобудівної діяльності”, який спрощує просторове планування на місцях шляхом введення плану об’єднаної територіальної громади (ОТГ) замість кількох документів. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідне рішення підтримали 257 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів. “Цей законопроект змінює підхід до розробки містобудівної документації: він вводить новий вид документації із просторового планування – план об’єднаної територіальної громади”, – повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

ЕКОНОМІКА.

У російському уряді розглядають можливість продати права вимоги за кредитом на 3 млрд доларів, наданим Віктору Януковичу перед втечею з України. “Чисто теоретично це можуть бути і гроші, і цінні папери якогось іншого суверена, який готовий взяти на себе вимоги на Україну в силу своїх особливих відносин з Україною, міг би швидше просунутися в пошуках якогось компромісного рішення”, – сказав заступник голови Мінфіну РФ Сергій Сторчак агентству РИА Новости.

Припинення карбування монет дрібних номіналів, запропоноване Національним банком, дозволить регулятору економити близько 91 млн гривень на рік на випуску та транспортуванні монет, повідомив журналістам директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко. “Округлення до 10 копійок за механізмом, який ми пропонуємо, з припиненням карбування та транспортування монет дрібних номіналів, дозволить нам заощаджувати близько 91 млн гривень на рік”, – сказав він. За даними Зайвенка, витрати на випуск дрібних монет у кілька разів перевищують номінал таких монет.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя рекомендував парламенту повернути законопроект (№6011) про створення Антикорупційного суду його авторам, які подали відповідну заяву, повідомив член цього комітету, народний депутат із фракції “Народний фронт” Леонід Ємець. “Комітет із правової політики та правосуддя ухвалив рішення про рекомендацію Верховній Раді повернути депутатський законопроект суб’єктам ініціативи (відповідно до їхньої заяви)”, – написав він на своїй сторінці у Facebook у четвер. При цьому народний депутат додав, що цей законопроект є перешкодою для внесення президентом законопроекту свого авторства, як це рекомендувала Венеціанська комісія.

Генпрокуратура порушила кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства. Про це УП повідомили джерела в ГПУ. Як повідомили співрозмовники, Ситника можуть уже у п‘ятницю, 17 листопада викликати на допит. Щоправда самого директора НАБУ в Україні наразі немає. За даними УП, Ситник перебуває у відрядженні у Португалії. ГПУ порушила кримінальне провадження на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Генеральна прокуратура України спільно з Національною поліцією здійснює близько 50 обшуків у шести регіонах країни у справі про зловживання в ПАТ “Укрзалізниця” в особливо великих розмірах і злочинній змові з метою корупційних доходів, повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян. “Підозрюються громадяни Дубневичі, Михальчук, Костюк і інша весела гоп-компанія. Висновок – корупція на високому рівні є! Я знову правий! І жодні політичні дахи чи відвертання голови в сторону не допомогли. Тепер важливо, щоб це не стало черговою серією Discovery Channel: піймав-сфотографував-відпустив!”, – написав він на своїй сторінці в мережі Facebook.

Голова комітету Верховної Ради з питань транспорту Ярослав Дубневич заявляє, що в нього не проводились обшуки у справі “Укрзалізниці”, попри повідомлення міністра інфраструктури Володимира Омеляна. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. “Шановні ЗМІ! Повідомляю: жодного обшуку у мене та у моїх громадських приймальних не відбувалось та не відбувається. Всі мої помічники працюють в нормальному, звичному режимі. Не купуйтесь на фейки, панове!”, – заявив Дубневич. Він назвав абсурдом коментар міністра інфраструктури Володимира Омеляна з приводу обшуків, поширений раніше.

Співробітники Служби безпеки України під час слідчих дій в одеського забудовника виявили та вилучили фінансово-господарську документацію, понад 20 млн грн готівкою і більш ніж сто печаток фіктивних підприємств. Як повідомив у четвер увечері прес-центр СБУ, слідство досліджує обставини використання зазначених підприємств і грошей у схемі фінансування тероризму за участю колишнього депутата Одеської міської ради. Слідчо-оперативні дії тривають.

Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали восьмого підозрюваного у справі про розкрадання коштів у особливо великих розмірах при будівництві проекту “Стіна” на українсько-російському кордоні. Як повідомили в НАБУ, затриманий був пособником між службовими особами Держприкордонслужби України та керівниками підприємств-генпідрядників. За даними слідства, затриманий організував придбання підприємства з ознаками фіктивності та впродовж 2015–2016 років забезпечував через нього переведення у готівку безготівкових коштів, що надходили від генеральних підрядників, які працювали над облаштуванням кордону. За цей час йому вдалось конвертувати у готівку понад 10 млн грн, якими у подальшому заволоділи учасники злочинної схеми.

ЕНЕРГЕТИКА.

Фонд держмайна (ФДМ) України оголосив конкурси на посади чотирьох незалежних членів до наглядових рад Харків-, Хмельницьк- і Миколаївобленерго. Згідно з повідомленням фонду, заявки від претендентів приймаються до 5 січня 2018 року. Конкурси відбудуться наприкінці лютого. Як і у випадку з раніше оголошеним конкурсом на посаду членів НР Запоріжжяобленерго, при відборі кандидатів важливим буде досвід участі в приватизаційних процесах, угодах М&A і проектах, пов’язаних з IPO, оскільки пакет акцій товариства, що належить державі, підлягає приватизації.

Транзит російського природного газу через українську газотранспортну систему досяг рекордного показника за останні 7 років – 80,8 мільярда кубічних метрів. Про це повідомляє прес-служба державної компанії-оператора ГТС “Укртрансгаз”. “Станом на 13 листопада 2017 року оператор української газотранспортної системи здійснив транзит до європейських країн рекордних за останні 7 років 80,8 млрд куб. м. природного газу у 2017 році”, – відзначили у компанії. Також у компанії нагадали, що загальний обсяг транзиту за весь минулий рік становив 82,2 млрд куб. м. Найбільші обсяги транспортування газу у цьому році російський монополіст Газпром замовляв у зимовий період (у січні – 8,9 млрд куб. м.) і при зупинці на ремонт обхідного підводного газопроводу Північний потік (у серпні і вересні – 8,8 млрд куб. м. і 8,4 млрд куб. м.).