Огляд ЗМІ за 28 листопада 2017

ВИСНОВКИ

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Мінфін США підготує якісно новий список санкцій проти РФ вже наприкінці січня. Клімкін зауважує, що цей список санкцій буде ваговим важелем тиску на РФ. Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що відновлення територіальної цілісності та суверенітету України призведе до нормалізації відносин Росії і США. Спецпредставник США Курт Волкер також зауважив, що в адміністрації США “хотіли би порозумітися” з Росією, але Москва ускладнює процес поліпшення відносин. Спецпредставник Держдепу також зазначив, що з боку США “прогрес в Україні” є обов’язковою умовою поліпшення відносин між США та Росією.

Оглядач Наталі Нугайрід на сторінках The Guardian пише, що адресні санкції проти багатіїв створюють реальну проблему для фундаменту влади Путіна. Росія – авторитарна клептократія. Лояльність еліт до президента гостро залежить від захисту, який він може їм гарантувати. 65-річний Путін готується до переобрання наступного березня, але він хоче бути впевненим, що система управління, яку він збудував, лишиться непохитною. Олігархам не подобаються санкції, особливо ті, які не дозволяють їм насолоджуватися своїм багатством закордоном.

Курт Волкер вкотре підкреслив, що Україна має виконати політичну частину зобов’язань, запропонованих Мінськими угодами, після гарантування безпеки в східних регіонах. Він також вважає, що присутність миротворчої місії на Донбасі буде актуальною до проведення там місцевих виборів, після яких відповідальність за безпеку в регіоні перейде до українського уряду. Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив, що Україна та США перебувають у тісній координації щодо забезпечення тиску на РФ, щоб сприяти поступовому переходу окупованого Донбасу під міжнародний контроль. За його словами, основна концепція полягає в тому, що міжнародний компонент у вигляді миротворчої місії має зайти на територію Донбасу після того, як її покинуть російські війська.

Курт Волкер заявив, що радник президента Росії Владислав Сурков під час їх останньої зустрічі з припинення війни на Донбасі повернувся до первинних позицій Москви, озвучених на початку цього переговорного процесу, тому остання зустріч є кроком назад. Російська сторона, за його словами, наполягає на спеціальному статусі Донбасу, виборах та амністії, що суперечить політичній стороні Мінських угод, і при цьому звинувачує Україну в продовженні конфлікту. “Це циркулярний аргумент, який не призводить ні до чого”, – зазначив Волкер.  Українська сторона, у свою чергу, за його словами, має більше непокоїтися про долю своїх громадян, які проживають на непідконтрольних територіях. Посол США в Україні Марі Йованович зазначає, що США наголошують на необхідності відновлення соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб, а також для тих, хто живе на території ОРДЛО. “Реєстрація ВПО, яку вимагають від українців для того, щоб отримати пенсії, є дискримінаційною і суперечить західним цінностям, до яких прагне Україна”, – наголосила посол.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що Мінські домовленості наразі вже не працюють, у зв’язку з чим є потреба досягнення нового варіанту домовленостей, спрямованих на вирішення ситуації на Донбасі. «Я вважаю, що мінські угоди мертві, й говорити про це вже не варто», – заявив Аваков. «Чи можуть Мінські домовленості бути імплементовані під реальний механізм для досягнення миру та розв’язання конфлікту? Моє глибоке переконання, що ні, і тим паче – в тій манері, в якій РФ намагається інтерпретувати ці угоди», – зауважив міністр. Арсен Аваков також заявив, що країни-підписанти не виконали умов Будапештського меморандуму 1994 року, залишивши Україну перед лицем небезпеки, і цей факт мають визнати всі партнери.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що Росія цілеспрямовано працює над з фальсифікацією результатів виборів в Україні у 2019 році. «Вже ніхто не вірить у швидку і блискавичну війну, всі розраховують на те, що владу можна поміняти зсередини шляхом підкупу, шляхом домовленостей. І йде цілеспрямована робота – підготовка до виборів 2019 року», – сказав Кононенко.

Правоохоронні органи України направили до Генерального секретаріату Інтерполу клопотання про оголошення в міжнародний розшук наближеного до екс-президента Віктора Януковича бізнесмена Сергій Курченка. Прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган заявила, що Курченка обґрунтовано підозрюють у створенні злочинної організації, легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, ухиленні від сплати податків та здійсненні інших злочинів.

У вересні-листопаді державний “ПриватБанк” відновив подачу позовів до структур, які, за даними Генпрокуратури, стали боржниками банку за підсумками минулорічної реструктуризації. Наголошується, що мова йде про борги “старих” позичальників на 127 млрд грн, які були фактично переоформлені на “нових” позичальників, близьких до “приватівців”.

Петро Порошенко звільнив Бориса Циганенко з посади члена НКРЕКП. Звільнення відбулося згідно плану ротації членів НКРЕКП.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Волкер-Сурков та місія ООН: новий розвиток у переговорах щодо Донбасу (80 публікацій у ЗМІ)
  • Північна Корея запустила балістичну ракету у бік Японії (66 публікацій у ЗМІ)
  • Мінфін США до кінця січня підготує розширений список санкцій проти РФ – Клімкін (53 публікації у ЗМІ)
  • Тіллерсон розповів, скільки діятимуть санкції проти РФ (36 публікацій у ЗМІ)
  • СБУ проводить обшуки на заводі у Запоріжжі (21 публікація у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Якісно новий список санкцій проти РФ підготує Міністерство фінансів США вже наприкінці січня і він буде вагомим важелем тиску на Росію, заявляє міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Цей закон (про додаткові санкції проти РФ, КНДР та Ірану – ІФ) дуже важливий, оскільки він розширює не лише список, а й саму логіку (застосування – ІФ) санкції Наприкінці січня мають бути підготовлений Міністерство фінансів США за допомогою усіх американських інституцій відповідний список”, – сказав П. Клімкін журналістам у вівторок у Києві. За його словами, формування цього переліку має бути вагомим інструментом тиску на Росію як з боку США, так з боку України і ЄС.

Відновлення територіальної цілісності та суверенітету України призведе до нормалізації відносин Росії і США, заявив держсекретар Сполучених Штатів Рекс Тіллерон, виступаючи у вівторок у “Вілсон центрі”. “Ми сподіваємося, що Росія вживе заходів для повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України і повністю виконає Мінські домовленості. Це надасть нам можливість розпочати процес відновлення нормальних відносин. Але дозвольте внести ясність: санкції, пов’язані з Мінськом домовленостями, зберігатимуться доти, доки Росія не припинить дії, які призвели до них “, – сказав Р. Тіллерсон.

В адміністрації США “хотіли би порозумітися” з Росією, але Москва ускладнює процес поліпшення відносин, вважає спецпредставник держдепартаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю виданню The Global Politico. “Людям хотілося б, як завжди говорить президент (США Дональд Трамп – ІФ): нам хотілося б порозумітися з Росією. Але дії Росії дуже це ускладнюють”, – додав К. Волкер. Спецпредставник Держдепу також зазначив, що з боку США “прогрес в Україні” є обов’язковою умовою поліпшення відносин між США та Росією.

Україна має виконати політичну частину зобов’язань, запропонованих Мінськими угодами, після гарантування безпеки в східних регіонах, заявляє спецпредставник США з питань України Курт Волкер. “Мінські угоди містять вимоги до російської сторони – це відведення важкого озброєння, відновлення контролю над територіями, припинення вогню і безпека. Також є вимоги до України – це особливий статус, проведення місцевих виборів, обмежена амністія для людей, які вчинили злочини під час конфлікту. І ці речі будуть відповідальністю України для впровадження, якщо будуть створені умови для України, щоб вона могла це зробити”,- сказав К. Волкер в інтерв’ю інтернет-виданню “Лівий берег”, що частково транслювалося у вівторок під час експертного круглого столу в Києві.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що радник президента Росії Владислав Сурков під час їх останньої зустрічі з припинення війни на Донбасі в Белграді 13 листопада повернувся до первинних позицій Москви, озвучених на початку цього переговорного процесу. “Третя зустріч стала кроком назад. Вони знову повернулися до їх вихідної пропозиції. Я не знаю, яким буде наступний крок за цим. Можливо, це сталося з абсолютно інших причин і ніяк не пов’язане з Україною – просто з тим, в якому стані відносини РФ і США. Можливо, це пов’язано з відсутністю двосторонньої зустрічі між президентом Путіним і президентом Трампом (у В’єтнамі на полях саміту АТЕС – ІФ)”, – сказав К. Волкер в інтерв’ю “The Global Politico”, оприлюдненому в понеділок.

Присутність миротворчої місії на Донбасі буде актуальною до проведення там місцевих виборів, після яких відповідальність за безпеку в регіоні перейде до українського уряду, вважає спецпредставник США з питань України Курт Волкер. “Буде період розгортання, період управління забезпеченням виборів і їх безпеки, а згодом – період переходу (відповідальності за безпеку – ІФ) під контроль України”, – сказав він в інтерв’ю інтернет-виданню “Лівий берег”, оприлюдненому у вівторок.

США наголошують на необхідності відновлення соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також для тих, хто живе на території окремих районів Донецької та Луганської областей, заявила посол США в Україні Марі Йованович. “Уряд має оптимізувати процес видачі пенсій і відновити виплати, на які українці мають право. Це включає і тимчасово переміщених осіб, які дійсно переміщені, і людей, які живуть на непідконтрольній території уряду. Це кошти, які люди заробили за десятки років своєї роботи”, – сказала М. Йованович на прес-конференції в Києві у вівторок.

Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО закликають уряди держав-членів НАТО забезпечувати допомогу Україні в її прагненні до максимального зближення з Альянсом і вважають оптимальним рішенням для окупованої частини Донбасу повне виконання Мінських домовленостей за допомогою посилення Нормандського формату. “Ми закликаємо уряди держав-членів забезпечувати допомогу Україні та нарощувати підтримку ними зусиль Києва, спрямованих на максимальне інституційне зближення з НАТО”, – йдеться в заяві співголів Міжпарламентської ради Україна-НАТО першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко та члена Парламентської асамблеї НАТО, канадського сенатора Рейнелл Андрейчук, яке поширила голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз на сторінці у Facebook у вівторок увечері.

Україна та США перебувають у тісній координації щодо забезпечення тиску на РФ, щоб сприяти поступовому переходу окупованого Донбасу під міжнародний контроль, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Ми підготували наше спільне бачення. Я з Волкером (спецпредставник США з питань України Курт Волкер – ІФ) перебуваю на зв’язку практично щодня. Курт продовжуватиме ці переговори”, – сказав П. Клімкін журналістам у Києві у вівторок.

Російська сторона отримала установку блокувати будь-який прогрес у переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі у рамках тристоронньої контактної групи (ТКГ), за винятком обміну полоненими, повідомив представник України в підгрупі з безпеки ТКГ Євген Марчук. “Можу сказати, що останні раундів 10-11 переговорів дуже чітко видно, що російська сторона отримала установку максимально блокувати будь-який прогрес. Єдине, що стосується обміну полоненими, це видно по всьому, що тут буде позитивний результат, оскільки на найвищому рівні досягнуто домовленостей”, – сказав Є. Марчук у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в Києві у вівторок.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що Мінські домовленості наразі вже не працюють, у зв’язку з чим є потреба досягнення нового варіанту домовленостей, спрямованих на вирішення ситуації на Донбасі. “Я вважаю, що мінські угоди мертві, й говорити про це вже не варто. Потрібно віддати належне, що Мінські угоди були необхідні як механізм припинення вогню”, – сказав він у вівторок у Києві під час Національного експертного форуму “Україна: у прагненні до рівноваги”. За словами міністра, Мінські домовленості свого часу спрацювали й дали позитивний результат у вигляді зниження кількості втрат серед українських військовослужбовців.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що країни-підписанти не виконали умов Будапештського меморандуму 1994 року, залишивши Україну перед лицем небезпеки, і цей факт мають визнати всі партнери, повідомляє департамент комунікації МВС України. “У лексику наших американських партнерів потрібно вводити слова з Будапештського меморандуму, який гарантував Україні територіальну цілісність і незалежність в обмін на передачу ядерного потенціалу. І західний світ обманув Україну”, – сказав А. Аваков під час VIIІ Національного експертного форуму “Україна: у прагненні до рівноваги” в Києві у вівторок.

Українська сторона готується до візиту президента Польщі Анджея Дуди в грудні і розраховує залагодити ситуацію в двосторонніх відносинах, повідомив заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв. “Ми зараз готуємо візит президента Польщі в Україну, який, як я сподіваюся, відбудеться в грудні. Я думаю, ми знайдемо спільну мову і як залагодити наше історичне минуле”, – сказав він в ефірі “5 каналу” у вівторок.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін виступає за створення каналу для комунікації з Польщею з проблемних питань. Як сказав П. Клімкін на форумі “Україна: У прагненні до рівноваги” – “Давайте створимо якийсь дуже простий канал комунікації Ми завжди готові І перед тим, як щось зробити, разом це розглядатимемо у вівторок в Києві”. “Наприклад, ми вважаємо, що з приводу пам’ятника (у польському селі Грушовичі – ІФ) нам потрібна дискусія. Давайте також дискутувати з інших питань. Ми до цього готові”, – зазначив глава зовнішньополітичного відомства.

РЕФОРМИ.

Верховна Рада у вівторок, 5 грудня, розгляне в другому читанні законопроект про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями України (№7163), впевнений спікер парламенту Андрій Парубій. “На вівторок ми маємо величезну кількість пропозицій, хочу нагадати – це закон про деокупацію …, за яким комітет уже ухвалив рішення”, – повідомив А.Парубій на прес-конференції у вівторок у Києві. Він нагадав, що цей законопроект має понад 600 правок.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій переконаний, що парламент цього року ухвалить державний бюджет задовго до Нового року. “Ми в цьому році маємо дуже амбітну мету, яку погодили з урядом – щоб не відкладати ухвалення бюджету на останні пленарні дні, щоб ми змогли перейти до розгляду бюджету в другому читанні вже наступного пленарного тижня”, – заявив А. Парубій на прес- конференції у вівторок у Києві. Він висловив припущення, що в четвер, 7 грудня, Верховна Рада розгляне зміни до Бюджетного та Податкового кодексів і перейде до розгляду державного бюджету на 2018 рік у другому читанні.

Закон про внесення змін до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу про адміністративне судочинство та інших законодавчих актів України (законопроект №6232) опубліковано в офіційній парламентській газеті “Голос України” 28 листопада. Закон набуває чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його пленуму, за винятком низки змін – до частини третьої статті 82, пункти 4, 6 частини першої статті 106, статті 133, 147, 152, 155 розділу ХІІ закону “Про судоустрій і статус суддів”, а також змін до закону “Про вищу раду правосуддя”, які набувають чинності з дня, що йде за дня його опублікування.

ЕКОНОМІКА.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує достроково повернути Міністерству фінансів 1 млрд грн. Про це заявив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін, пише FinClub. “Виявляється, взяти кредит набагато простіше, ніж погасити. Хочемо повернути гроші, а у нас не виходить. Зараз ми ведемо переговори з Мінфіном про дострокове погашення кредиту”, – сказав Ворушилін. У планах на наступний рік – погасити борг перед Національним банком України і повернути 10 млрд грн Міністерству фінансів.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж права вимоги за 40 тис. непрацюючих іпотечних кредитів фізичних осіб, заборгованість за якими становить 68 млрд грн, повідомила заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут на брифінгу в Києві. “Загальний портфель іпотеки у неплатоспроможних банків складає 40 тис. кредитів, заборгованість по них складає 68 млрд грн. При цьому обслуговуються тільки 2% з них. Більшість позичальників помилково вважають: якщо банк визнаний неплатоспроможним, повертати борг не потрібно. Позичальники повинні усвідомити, що повертати борги в будь-якому випадку доведеться – якщо не банку, то новому кредитору, який придбає права вимоги за кредитом в ході відкритих торгів”, – сказала Рекрут.

У вересні-листопаді державний “ПриватБанк” відновив подачу позовів до структур, які, за даними Генпрокуратури, стали боржниками банку за підсумками минулорічної реструктуризації, пише Finbalance. Наголошується, що мова йде про борги “старих” позичальників на 127 млрд грн, які були фактично переоформлені на “нових” позичальників, близьких до “приватівців”. Відповідні судові процеси відбуваються в різних регіонах, у тому числі у Дніпропетровській, Харківській, Київській, Кіровоградській, Житомирській, Хмельницькій, Рівненській областях.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Служби безпеки України отримала від Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) матеріали провадження, відкритого за заявою співробітниці Національного агентства з боротьби з корупцією (НАЗК) Ганни Соломатіної про можливу корупцію в НАЗК. “Щойно Служба безпеки України отримала від НАБУ в установленому законом порядку матеріали кримінального провадження, зареєстрованого за оприлюдненою Ганною Соломатін інформацією про можливі зловживання в Нацагентстві щодо запобігання корупції”, – йдеться в повідомленні на сторінці СБУ в соцмережі Facebook. За інформацією спецслужби, слідчі СБУ розпочали вивчення матеріалів справи.

Адвокат співробітниці Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Ганни Соломатіної, яка заявила про корупцію в самому агентстві, Богдан Яворський просить Службу безпеки України надати охорону Г. Соломатіній з огляду на можливу загрозу її життю. “Сьогодні я прийшов з метою подати заяву до СБУ для того, щоб забезпечити Ганні Соломатіній охорону”, – сказав Б. Яворський журналістам у Києві у вівторок. За словами адвоката, “їй може загрожувати небезпека, саме тому співробітники НАБУ (Національного антикорупційного бюро України – ІФ) забезпечили їй охорону”.

Служба безпеки України проводить обшуки на ПАТ “Перетворювач” в Запоріжжі, керівництво якого підозрюється у поставках продукції для військово-промислового комплексу РФ. Як повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в правоохоронних органах міста, наразі на території підприємства проходять обшуки в рамках кримінального провадження, відкритого за ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Керівництво підприємства підозрюється в поставках в РФ під виглядом продукції цивільного призначення товарів військового призначення – зарядних пристроїв до підводних човнів. Офіційно прокоментувати обшуки на ПАТ “Перетворювач” в СБУ обіцяють пізніше. Також утримується від коментарів і керівництво підприємства.

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) розслідують кримінальне провадження щодо подання головою Державної аудиторської служби України Лідією Гавриловою завідомо неправдивих даних у деклараціях за два роки і незаконного збагачення у розмірі 9,92 млн гривень, повідомляють “Наші гроші” зі посиланням на судові документи. Кримінальне провадження відкрито за статтями “Декларування недостовірної інформації” та “Незаконне збагачення”. Відомості про нього внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) 4 січня 2017 року. Санкції статей передбачають покарання у вигляді 5-10 років позбавлення волі.

Правоохоронні органи України направили до Генерального секретаріату Інтерполу клопотання про оголошення в міжнародний розшук наближеного до екс-президента Віктора Януковича бізнесмена Сергій Курченка, що втік до Москви після Революції гідності, його підозрюють у скоєнні низки злочинів. “Завдяки спільним заходам, вжитим за координації прокуратури Одеської області, правоохоронні органи внесли клопотання до Генерального секретаріату Інтерполу про оголошення в міжнародний розшук Сергія Купченка для встановлення його місцезнаходження”, -написала прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган у своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

ЕНЕРГЕТИКА.

ТОВ “ДТЕК Пауер Трейд” виставило публічну вимогу до міноритарних акціонерів ПАТ “ДТЕК Західенерго” про обов’язковий викуп акцій (squeeze-out). Як зазначено в повідомленні “ДТЕК Західенерго” в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) у понеділок, ціна викупу становить 130,46 грн за одну акцію. Це найвища ціна, за якою купували акції цієї енергокомпанії ДТЕК і Група СКМ за попередні 12 місяців. Структурам СКМ належить 97,3756%, або 12 млн 454,865 тис. акцій “ДТЕК Західенерго”, уточнюється в повідомленні.

Президент України Петро Порошенко звільнив Бориса Циганенко з посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Про це йдеться у відповідному указі глави держави. “Звільнити Бориса Циганенко з посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг”, – сказано в документі. Звільнення відбулося згідно плану ротації членів НКРЕКП.

Компанія Misen Energy AB продала ще 2% акції своєї дочірньої компанії Misen Enterprises AB, яка, в свою чергу, володіє 100% “Карпатигаз”. Про це йдеться в повідомленні на сайті Misen Energy. Акції продаються під приводом браку коштів для фінансування подальшої роботи компанії. Вартість продажу 2% акцій становила 1 млн євро. Покупцем цих акцій виступила споріднена гонконгська компанія Powerful United Limited, яка в липні цього року купила 8%, в липні 2016 року 37,5% акцій Misen Enterprises, а в травні 2016 року видавала кредит під заставу акцій для покриття поточних витрат Misen. Таким чином, частка Powerful United Limited в Misen Enterprises, а, отже, і в “Карпатигаз”, збільшилася до 47,5%.

Попит на автомобілі, що працюють виключно на електротязі, виріс на 227 відсотків. Про це повідомляє асоціація “Укравтопром”. За десять місяців поточного року в Україні було реалізовано 2225 електромобілів. У структурі первинного ринку електрокарів найбільшу частку охоплюють машини, що були в експлуатації – 86%, роком раніше їх частка становила 42 відсотки. Найчастіше електромобілі купували мешканці Києва. З січня по жовтень 528 електромобілів отримали київські номери.

28.11.2017

ВИСНОВКИ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Мінфін США підготує якісно новий список санкцій проти РФ вже наприкінці січня. Клімкін зауважує, що цей список санкцій буде ваговим важелем тиску на РФ. Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що відновлення територіальної цілісності та суверенітету України призведе до нормалізації відносин Росії і США. Спецпредставник США Курт Волкер також зауважив, що в адміністрації США “хотіли би порозумітися” з Росією, але Москва ускладнює процес поліпшення відносин. Спецпредставник Держдепу також зазначив, що з боку США “прогрес в Україні” є обов’язковою умовою поліпшення відносин між США та Росією.

Оглядач Наталі Нугайрід на сторінках The Guardian пише, що адресні санкції проти багатіїв створюють реальну проблему для фундаменту влади Путіна. Росія – авторитарна клептократія. Лояльність еліт до президента гостро залежить від захисту, який він може їм гарантувати. 65-річний Путін готується до переобрання наступного березня, але він хоче бути впевненим, що система управління, яку він збудував, лишиться непохитною. Олігархам не подобаються санкції, особливо ті, які не дозволяють їм насолоджуватися своїм багатством закордоном.

Курт Волкер вкотре підкреслив, що Україна має виконати політичну частину зобов’язань, запропонованих Мінськими угодами, після гарантування безпеки в східних регіонах. Він також вважає, що присутність миротворчої місії на Донбасі буде актуальною до проведення там місцевих виборів, після яких відповідальність за безпеку в регіоні перейде до українського уряду. Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив, що Україна та США перебувають у тісній координації щодо забезпечення тиску на РФ, щоб сприяти поступовому переходу окупованого Донбасу під міжнародний контроль. За його словами, основна концепція полягає в тому, що міжнародний компонент у вигляді миротворчої місії має зайти на територію Донбасу після того, як її покинуть російські війська.

Курт Волкер заявив, що радник президента Росії Владислав Сурков під час їх останньої зустрічі з припинення війни на Донбасі повернувся до первинних позицій Москви, озвучених на початку цього переговорного процесу, тому остання зустріч є кроком назад. Російська сторона, за його словами, наполягає на спеціальному статусі Донбасу, виборах та амністії, що суперечить політичній стороні Мінських угод, і при цьому звинувачує Україну в продовженні конфлікту. “Це циркулярний аргумент, який не призводить ні до чого”, – зазначив Волкер.  Українська сторона, у свою чергу, за його словами, має більше непокоїтися про долю своїх громадян, які проживають на непідконтрольних територіях. Посол США в Україні Марі Йованович зазначає, що США наголошують на необхідності відновлення соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб, а також для тих, хто живе на території ОРДЛО. “Реєстрація ВПО, яку вимагають від українців для того, щоб отримати пенсії, є дискримінаційною і суперечить західним цінностям, до яких прагне Україна”, – наголосила посол.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що Мінські домовленості наразі вже не працюють, у зв’язку з чим є потреба досягнення нового варіанту домовленостей, спрямованих на вирішення ситуації на Донбасі. «Я вважаю, що мінські угоди мертві, й говорити про це вже не варто», – заявив Аваков. «Чи можуть Мінські домовленості бути імплементовані під реальний механізм для досягнення миру та розв’язання конфлікту? Моє глибоке переконання, що ні, і тим паче – в тій манері, в якій РФ намагається інтерпретувати ці угоди», – зауважив міністр. Арсен Аваков також заявив, що країни-підписанти не виконали умов Будапештського меморандуму 1994 року, залишивши Україну перед лицем небезпеки, і цей факт мають визнати всі партнери.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що Росія цілеспрямовано працює над з фальсифікацією результатів виборів в Україні у 2019 році. «Вже ніхто не вірить у швидку і блискавичну війну, всі розраховують на те, що владу можна поміняти зсередини шляхом підкупу, шляхом домовленостей. І йде цілеспрямована робота – підготовка до виборів 2019 року», – сказав Кононенко.

Правоохоронні органи України направили до Генерального секретаріату Інтерполу клопотання про оголошення в міжнародний розшук наближеного до екс-президента Віктора Януковича бізнесмена Сергій Курченка. Прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган заявила, що Курченка обґрунтовано підозрюють у створенні злочинної організації, легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, ухиленні від сплати податків та здійсненні інших злочинів.

У вересні-листопаді державний “ПриватБанк” відновив подачу позовів до структур, які, за даними Генпрокуратури, стали боржниками банку за підсумками минулорічної реструктуризації. Наголошується, що мова йде про борги “старих” позичальників на 127 млрд грн, які були фактично переоформлені на “нових” позичальників, близьких до “приватівців”.

Петро Порошенко звільнив Бориса Циганенко з посади члена НКРЕКП. Звільнення відбулося згідно плану ротації членів НКРЕКП.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Волкер-Сурков та місія ООН: новий розвиток у переговорах щодо Донбасу (80 публікацій у ЗМІ)
  • Північна Корея запустила балістичну ракету у бік Японії (66 публікацій у ЗМІ)
  • Мінфін США до кінця січня підготує розширений список санкцій проти РФ – Клімкін (53 публікації у ЗМІ)
  • Тіллерсон розповів, скільки діятимуть санкції проти РФ (36 публікацій у ЗМІ)
  • СБУ проводить обшуки на заводі у Запоріжжі (21 публікація у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Якісно новий список санкцій проти РФ підготує Міністерство фінансів США вже наприкінці січня і він буде вагомим важелем тиску на Росію, заявляє міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Цей закон (про додаткові санкції проти РФ, КНДР та Ірану – ІФ) дуже важливий, оскільки він розширює не лише список, а й саму логіку (застосування – ІФ) санкції Наприкінці січня мають бути підготовлений Міністерство фінансів США за допомогою усіх американських інституцій відповідний список”, – сказав П. Клімкін журналістам у вівторок у Києві. За його словами, формування цього переліку має бути вагомим інструментом тиску на Росію як з боку США, так з боку України і ЄС.

Відновлення територіальної цілісності та суверенітету України призведе до нормалізації відносин Росії і США, заявив держсекретар Сполучених Штатів Рекс Тіллерон, виступаючи у вівторок у “Вілсон центрі”. “Ми сподіваємося, що Росія вживе заходів для повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України і повністю виконає Мінські домовленості. Це надасть нам можливість розпочати процес відновлення нормальних відносин. Але дозвольте внести ясність: санкції, пов’язані з Мінськом домовленостями, зберігатимуться доти, доки Росія не припинить дії, які призвели до них “, – сказав Р. Тіллерсон.

В адміністрації США “хотіли би порозумітися” з Росією, але Москва ускладнює процес поліпшення відносин, вважає спецпредставник держдепартаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю виданню The Global Politico. “Людям хотілося б, як завжди говорить президент (США Дональд Трамп – ІФ): нам хотілося б порозумітися з Росією. Але дії Росії дуже це ускладнюють”, – додав К. Волкер. Спецпредставник Держдепу також зазначив, що з боку США “прогрес в Україні” є обов’язковою умовою поліпшення відносин між США та Росією.

Україна має виконати політичну частину зобов’язань, запропонованих Мінськими угодами, після гарантування безпеки в східних регіонах, заявляє спецпредставник США з питань України Курт Волкер. “Мінські угоди містять вимоги до російської сторони – це відведення важкого озброєння, відновлення контролю над територіями, припинення вогню і безпека. Також є вимоги до України – це особливий статус, проведення місцевих виборів, обмежена амністія для людей, які вчинили злочини під час конфлікту. І ці речі будуть відповідальністю України для впровадження, якщо будуть створені умови для України, щоб вона могла це зробити”,- сказав К. Волкер в інтерв’ю інтернет-виданню “Лівий берег”, що частково транслювалося у вівторок під час експертного круглого столу в Києві.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що радник президента Росії Владислав Сурков під час їх останньої зустрічі з припинення війни на Донбасі в Белграді 13 листопада повернувся до первинних позицій Москви, озвучених на початку цього переговорного процесу. “Третя зустріч стала кроком назад. Вони знову повернулися до їх вихідної пропозиції. Я не знаю, яким буде наступний крок за цим. Можливо, це сталося з абсолютно інших причин і ніяк не пов’язане з Україною – просто з тим, в якому стані відносини РФ і США. Можливо, це пов’язано з відсутністю двосторонньої зустрічі між президентом Путіним і президентом Трампом (у В’єтнамі на полях саміту АТЕС – ІФ)”, – сказав К. Волкер в інтерв’ю “The Global Politico”, оприлюдненому в понеділок.

Присутність миротворчої місії на Донбасі буде актуальною до проведення там місцевих виборів, після яких відповідальність за безпеку в регіоні перейде до українського уряду, вважає спецпредставник США з питань України Курт Волкер. “Буде період розгортання, період управління забезпеченням виборів і їх безпеки, а згодом – період переходу (відповідальності за безпеку – ІФ) під контроль України”, – сказав він в інтерв’ю інтернет-виданню “Лівий берег”, оприлюдненому у вівторок.

США наголошують на необхідності відновлення соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також для тих, хто живе на території окремих районів Донецької та Луганської областей, заявила посол США в Україні Марі Йованович. “Уряд має оптимізувати процес видачі пенсій і відновити виплати, на які українці мають право. Це включає і тимчасово переміщених осіб, які дійсно переміщені, і людей, які живуть на непідконтрольній території уряду. Це кошти, які люди заробили за десятки років своєї роботи”, – сказала М. Йованович на прес-конференції в Києві у вівторок.

Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО закликають уряди держав-членів НАТО забезпечувати допомогу Україні в її прагненні до максимального зближення з Альянсом і вважають оптимальним рішенням для окупованої частини Донбасу повне виконання Мінських домовленостей за допомогою посилення Нормандського формату. “Ми закликаємо уряди держав-членів забезпечувати допомогу Україні та нарощувати підтримку ними зусиль Києва, спрямованих на максимальне інституційне зближення з НАТО”, – йдеться в заяві співголів Міжпарламентської ради Україна-НАТО першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко та члена Парламентської асамблеї НАТО, канадського сенатора Рейнелл Андрейчук, яке поширила голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз на сторінці у Facebook у вівторок увечері.

Україна та США перебувають у тісній координації щодо забезпечення тиску на РФ, щоб сприяти поступовому переходу окупованого Донбасу під міжнародний контроль, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Ми підготували наше спільне бачення. Я з Волкером (спецпредставник США з питань України Курт Волкер – ІФ) перебуваю на зв’язку практично щодня. Курт продовжуватиме ці переговори”, – сказав П. Клімкін журналістам у Києві у вівторок.

Російська сторона отримала установку блокувати будь-який прогрес у переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі у рамках тристоронньої контактної групи (ТКГ), за винятком обміну полоненими, повідомив представник України в підгрупі з безпеки ТКГ Євген Марчук. “Можу сказати, що останні раундів 10-11 переговорів дуже чітко видно, що російська сторона отримала установку максимально блокувати будь-який прогрес. Єдине, що стосується обміну полоненими, це видно по всьому, що тут буде позитивний результат, оскільки на найвищому рівні досягнуто домовленостей”, – сказав Є. Марчук у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в Києві у вівторок.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що Мінські домовленості наразі вже не працюють, у зв’язку з чим є потреба досягнення нового варіанту домовленостей, спрямованих на вирішення ситуації на Донбасі. “Я вважаю, що мінські угоди мертві, й говорити про це вже не варто. Потрібно віддати належне, що Мінські угоди були необхідні як механізм припинення вогню”, – сказав він у вівторок у Києві під час Національного експертного форуму “Україна: у прагненні до рівноваги”. За словами міністра, Мінські домовленості свого часу спрацювали й дали позитивний результат у вигляді зниження кількості втрат серед українських військовослужбовців.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що країни-підписанти не виконали умов Будапештського меморандуму 1994 року, залишивши Україну перед лицем небезпеки, і цей факт мають визнати всі партнери, повідомляє департамент комунікації МВС України. “У лексику наших американських партнерів потрібно вводити слова з Будапештського меморандуму, який гарантував Україні територіальну цілісність і незалежність в обмін на передачу ядерного потенціалу. І західний світ обманув Україну”, – сказав А. Аваков під час VIIІ Національного експертного форуму “Україна: у прагненні до рівноваги” в Києві у вівторок.

Українська сторона готується до візиту президента Польщі Анджея Дуди в грудні і розраховує залагодити ситуацію в двосторонніх відносинах, повідомив заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв. “Ми зараз готуємо візит президента Польщі в Україну, який, як я сподіваюся, відбудеться в грудні. Я думаю, ми знайдемо спільну мову і як залагодити наше історичне минуле”, – сказав він в ефірі “5 каналу” у вівторок.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін виступає за створення каналу для комунікації з Польщею з проблемних питань. Як сказав П. Клімкін на форумі “Україна: У прагненні до рівноваги” – “Давайте створимо якийсь дуже простий канал комунікації Ми завжди готові І перед тим, як щось зробити, разом це розглядатимемо у вівторок в Києві”. “Наприклад, ми вважаємо, що з приводу пам’ятника (у польському селі Грушовичі – ІФ) нам потрібна дискусія. Давайте також дискутувати з інших питань. Ми до цього готові”, – зазначив глава зовнішньополітичного відомства.

РЕФОРМИ.

Верховна Рада у вівторок, 5 грудня, розгляне в другому читанні законопроект про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями України (№7163), впевнений спікер парламенту Андрій Парубій. “На вівторок ми маємо величезну кількість пропозицій, хочу нагадати – це закон про деокупацію …, за яким комітет уже ухвалив рішення”, – повідомив А.Парубій на прес-конференції у вівторок у Києві. Він нагадав, що цей законопроект має понад 600 правок.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій переконаний, що парламент цього року ухвалить державний бюджет задовго до Нового року. “Ми в цьому році маємо дуже амбітну мету, яку погодили з урядом – щоб не відкладати ухвалення бюджету на останні пленарні дні, щоб ми змогли перейти до розгляду бюджету в другому читанні вже наступного пленарного тижня”, – заявив А. Парубій на прес- конференції у вівторок у Києві. Він висловив припущення, що в четвер, 7 грудня, Верховна Рада розгляне зміни до Бюджетного та Податкового кодексів і перейде до розгляду державного бюджету на 2018 рік у другому читанні.

Закон про внесення змін до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу про адміністративне судочинство та інших законодавчих актів України (законопроект №6232) опубліковано в офіційній парламентській газеті “Голос України” 28 листопада. Закон набуває чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його пленуму, за винятком низки змін – до частини третьої статті 82, пункти 4, 6 частини першої статті 106, статті 133, 147, 152, 155 розділу ХІІ закону “Про судоустрій і статус суддів”, а також змін до закону “Про вищу раду правосуддя”, які набувають чинності з дня, що йде за дня його опублікування.

ЕКОНОМІКА.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує достроково повернути Міністерству фінансів 1 млрд грн. Про це заявив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін, пише FinClub. “Виявляється, взяти кредит набагато простіше, ніж погасити. Хочемо повернути гроші, а у нас не виходить. Зараз ми ведемо переговори з Мінфіном про дострокове погашення кредиту”, – сказав Ворушилін. У планах на наступний рік – погасити борг перед Національним банком України і повернути 10 млрд грн Міністерству фінансів.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж права вимоги за 40 тис. непрацюючих іпотечних кредитів фізичних осіб, заборгованість за якими становить 68 млрд грн, повідомила заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут на брифінгу в Києві. “Загальний портфель іпотеки у неплатоспроможних банків складає 40 тис. кредитів, заборгованість по них складає 68 млрд грн. При цьому обслуговуються тільки 2% з них. Більшість позичальників помилково вважають: якщо банк визнаний неплатоспроможним, повертати борг не потрібно. Позичальники повинні усвідомити, що повертати борги в будь-якому випадку доведеться – якщо не банку, то новому кредитору, який придбає права вимоги за кредитом в ході відкритих торгів”, – сказала Рекрут.

У вересні-листопаді державний “ПриватБанк” відновив подачу позовів до структур, які, за даними Генпрокуратури, стали боржниками банку за підсумками минулорічної реструктуризації, пише Finbalance. Наголошується, що мова йде про борги “старих” позичальників на 127 млрд грн, які були фактично переоформлені на “нових” позичальників, близьких до “приватівців”. Відповідні судові процеси відбуваються в різних регіонах, у тому числі у Дніпропетровській, Харківській, Київській, Кіровоградській, Житомирській, Хмельницькій, Рівненській областях.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Служби безпеки України отримала від Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) матеріали провадження, відкритого за заявою співробітниці Національного агентства з боротьби з корупцією (НАЗК) Ганни Соломатіної про можливу корупцію в НАЗК. “Щойно Служба безпеки України отримала від НАБУ в установленому законом порядку матеріали кримінального провадження, зареєстрованого за оприлюдненою Ганною Соломатін інформацією про можливі зловживання в Нацагентстві щодо запобігання корупції”, – йдеться в повідомленні на сторінці СБУ в соцмережі Facebook. За інформацією спецслужби, слідчі СБУ розпочали вивчення матеріалів справи.

Адвокат співробітниці Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Ганни Соломатіної, яка заявила про корупцію в самому агентстві, Богдан Яворський просить Службу безпеки України надати охорону Г. Соломатіній з огляду на можливу загрозу її життю. “Сьогодні я прийшов з метою подати заяву до СБУ для того, щоб забезпечити Ганні Соломатіній охорону”, – сказав Б. Яворський журналістам у Києві у вівторок. За словами адвоката, “їй може загрожувати небезпека, саме тому співробітники НАБУ (Національного антикорупційного бюро України – ІФ) забезпечили їй охорону”.

Служба безпеки України проводить обшуки на ПАТ “Перетворювач” в Запоріжжі, керівництво якого підозрюється у поставках продукції для військово-промислового комплексу РФ. Як повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в правоохоронних органах міста, наразі на території підприємства проходять обшуки в рамках кримінального провадження, відкритого за ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Керівництво підприємства підозрюється в поставках в РФ під виглядом продукції цивільного призначення товарів військового призначення – зарядних пристроїв до підводних човнів. Офіційно прокоментувати обшуки на ПАТ “Перетворювач” в СБУ обіцяють пізніше. Також утримується від коментарів і керівництво підприємства.

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) розслідують кримінальне провадження щодо подання головою Державної аудиторської служби України Лідією Гавриловою завідомо неправдивих даних у деклараціях за два роки і незаконного збагачення у розмірі 9,92 млн гривень, повідомляють “Наші гроші” зі посиланням на судові документи. Кримінальне провадження відкрито за статтями “Декларування недостовірної інформації” та “Незаконне збагачення”. Відомості про нього внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) 4 січня 2017 року. Санкції статей передбачають покарання у вигляді 5-10 років позбавлення волі.

Правоохоронні органи України направили до Генерального секретаріату Інтерполу клопотання про оголошення в міжнародний розшук наближеного до екс-президента Віктора Януковича бізнесмена Сергій Курченка, що втік до Москви після Революції гідності, його підозрюють у скоєнні низки злочинів. “Завдяки спільним заходам, вжитим за координації прокуратури Одеської області, правоохоронні органи внесли клопотання до Генерального секретаріату Інтерполу про оголошення в міжнародний розшук Сергія Купченка для встановлення його місцезнаходження”, -написала прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган у своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

ЕНЕРГЕТИКА.

ТОВ “ДТЕК Пауер Трейд” виставило публічну вимогу до міноритарних акціонерів ПАТ “ДТЕК Західенерго” про обов’язковий викуп акцій (squeeze-out). Як зазначено в повідомленні “ДТЕК Західенерго” в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) у понеділок, ціна викупу становить 130,46 грн за одну акцію. Це найвища ціна, за якою купували акції цієї енергокомпанії ДТЕК і Група СКМ за попередні 12 місяців. Структурам СКМ належить 97,3756%, або 12 млн 454,865 тис. акцій “ДТЕК Західенерго”, уточнюється в повідомленні.

Президент України Петро Порошенко звільнив Бориса Циганенко з посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Про це йдеться у відповідному указі глави держави. “Звільнити Бориса Циганенко з посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг”, – сказано в документі. Звільнення відбулося згідно плану ротації членів НКРЕКП.

Компанія Misen Energy AB продала ще 2% акції своєї дочірньої компанії Misen Enterprises AB, яка, в свою чергу, володіє 100% “Карпатигаз”. Про це йдеться в повідомленні на сайті Misen Energy. Акції продаються під приводом браку коштів для фінансування подальшої роботи компанії. Вартість продажу 2% акцій становила 1 млн євро. Покупцем цих акцій виступила споріднена гонконгська компанія Powerful United Limited, яка в липні цього року купила 8%, в липні 2016 року 37,5% акцій Misen Enterprises, а в травні 2016 року видавала кредит під заставу акцій для покриття поточних витрат Misen. Таким чином, частка Powerful United Limited в Misen Enterprises, а, отже, і в “Карпатигаз”, збільшилася до 47,5%.

Попит на автомобілі, що працюють виключно на електротязі, виріс на 227 відсотків. Про це повідомляє асоціація “Укравтопром”. За десять місяців поточного року в Україні було реалізовано 2225 електромобілів. У структурі первинного ринку електрокарів найбільшу частку охоплюють машини, що були в експлуатації – 86%, роком раніше їх частка становила 42 відсотки. Найчастіше електромобілі купували мешканці Києва. З січня по жовтень 528 електромобілів отримали київські номери.

28.11.2017

ВИСНОВКИ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Мінфін США підготує якісно новий список санкцій проти РФ вже наприкінці січня. Клімкін зауважує, що цей список санкцій буде ваговим важелем тиску на РФ. Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що відновлення територіальної цілісності та суверенітету України призведе до нормалізації відносин Росії і США. Спецпредставник США Курт Волкер також зауважив, що в адміністрації США “хотіли би порозумітися” з Росією, але Москва ускладнює процес поліпшення відносин. Спецпредставник Держдепу також зазначив, що з боку США “прогрес в Україні” є обов’язковою умовою поліпшення відносин між США та Росією.

Оглядач Наталі Нугайрід на сторінках The Guardian пише, що адресні санкції проти багатіїв створюють реальну проблему для фундаменту влади Путіна. Росія – авторитарна клептократія. Лояльність еліт до президента гостро залежить від захисту, який він може їм гарантувати. 65-річний Путін готується до переобрання наступного березня, але він хоче бути впевненим, що система управління, яку він збудував, лишиться непохитною. Олігархам не подобаються санкції, особливо ті, які не дозволяють їм насолоджуватися своїм багатством закордоном.

Курт Волкер вкотре підкреслив, що Україна має виконати політичну частину зобов’язань, запропонованих Мінськими угодами, після гарантування безпеки в східних регіонах. Він також вважає, що присутність миротворчої місії на Донбасі буде актуальною до проведення там місцевих виборів, після яких відповідальність за безпеку в регіоні перейде до українського уряду. Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив, що Україна та США перебувають у тісній координації щодо забезпечення тиску на РФ, щоб сприяти поступовому переходу окупованого Донбасу під міжнародний контроль. За його словами, основна концепція полягає в тому, що міжнародний компонент у вигляді миротворчої місії має зайти на територію Донбасу після того, як її покинуть російські війська.

Курт Волкер заявив, що радник президента Росії Владислав Сурков під час їх останньої зустрічі з припинення війни на Донбасі повернувся до первинних позицій Москви, озвучених на початку цього переговорного процесу, тому остання зустріч є кроком назад. Російська сторона, за його словами, наполягає на спеціальному статусі Донбасу, виборах та амністії, що суперечить політичній стороні Мінських угод, і при цьому звинувачує Україну в продовженні конфлікту. “Це циркулярний аргумент, який не призводить ні до чого”, – зазначив Волкер.  Українська сторона, у свою чергу, за його словами, має більше непокоїтися про долю своїх громадян, які проживають на непідконтрольних територіях. Посол США в Україні Марі Йованович зазначає, що США наголошують на необхідності відновлення соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб, а також для тих, хто живе на території ОРДЛО. “Реєстрація ВПО, яку вимагають від українців для того, щоб отримати пенсії, є дискримінаційною і суперечить західним цінностям, до яких прагне Україна”, – наголосила посол.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що Мінські домовленості наразі вже не працюють, у зв’язку з чим є потреба досягнення нового варіанту домовленостей, спрямованих на вирішення ситуації на Донбасі. «Я вважаю, що мінські угоди мертві, й говорити про це вже не варто», – заявив Аваков. «Чи можуть Мінські домовленості бути імплементовані під реальний механізм для досягнення миру та розв’язання конфлікту? Моє глибоке переконання, що ні, і тим паче – в тій манері, в якій РФ намагається інтерпретувати ці угоди», – зауважив міністр. Арсен Аваков також заявив, що країни-підписанти не виконали умов Будапештського меморандуму 1994 року, залишивши Україну перед лицем небезпеки, і цей факт мають визнати всі партнери.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що Росія цілеспрямовано працює над з фальсифікацією результатів виборів в Україні у 2019 році. «Вже ніхто не вірить у швидку і блискавичну війну, всі розраховують на те, що владу можна поміняти зсередини шляхом підкупу, шляхом домовленостей. І йде цілеспрямована робота – підготовка до виборів 2019 року», – сказав Кононенко.

Правоохоронні органи України направили до Генерального секретаріату Інтерполу клопотання про оголошення в міжнародний розшук наближеного до екс-президента Віктора Януковича бізнесмена Сергій Курченка. Прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган заявила, що Курченка обґрунтовано підозрюють у створенні злочинної організації, легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, ухиленні від сплати податків та здійсненні інших злочинів.

У вересні-листопаді державний “ПриватБанк” відновив подачу позовів до структур, які, за даними Генпрокуратури, стали боржниками банку за підсумками минулорічної реструктуризації. Наголошується, що мова йде про борги “старих” позичальників на 127 млрд грн, які були фактично переоформлені на “нових” позичальників, близьких до “приватівців”.

Петро Порошенко звільнив Бориса Циганенко з посади члена НКРЕКП. Звільнення відбулося згідно плану ротації членів НКРЕКП.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Волкер-Сурков та місія ООН: новий розвиток у переговорах щодо Донбасу (80 публікацій у ЗМІ)
  • Північна Корея запустила балістичну ракету у бік Японії (66 публікацій у ЗМІ)
  • Мінфін США до кінця січня підготує розширений список санкцій проти РФ – Клімкін (53 публікації у ЗМІ)
  • Тіллерсон розповів, скільки діятимуть санкції проти РФ (36 публікацій у ЗМІ)
  • СБУ проводить обшуки на заводі у Запоріжжі (21 публікація у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Якісно новий список санкцій проти РФ підготує Міністерство фінансів США вже наприкінці січня і він буде вагомим важелем тиску на Росію, заявляє міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Цей закон (про додаткові санкції проти РФ, КНДР та Ірану – ІФ) дуже важливий, оскільки він розширює не лише список, а й саму логіку (застосування – ІФ) санкції Наприкінці січня мають бути підготовлений Міністерство фінансів США за допомогою усіх американських інституцій відповідний список”, – сказав П. Клімкін журналістам у вівторок у Києві. За його словами, формування цього переліку має бути вагомим інструментом тиску на Росію як з боку США, так з боку України і ЄС.

Відновлення територіальної цілісності та суверенітету України призведе до нормалізації відносин Росії і США, заявив держсекретар Сполучених Штатів Рекс Тіллерон, виступаючи у вівторок у “Вілсон центрі”. “Ми сподіваємося, що Росія вживе заходів для повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України і повністю виконає Мінські домовленості. Це надасть нам можливість розпочати процес відновлення нормальних відносин. Але дозвольте внести ясність: санкції, пов’язані з Мінськом домовленостями, зберігатимуться доти, доки Росія не припинить дії, які призвели до них “, – сказав Р. Тіллерсон.

В адміністрації США “хотіли би порозумітися” з Росією, але Москва ускладнює процес поліпшення відносин, вважає спецпредставник держдепартаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю виданню The Global Politico. “Людям хотілося б, як завжди говорить президент (США Дональд Трамп – ІФ): нам хотілося б порозумітися з Росією. Але дії Росії дуже це ускладнюють”, – додав К. Волкер. Спецпредставник Держдепу також зазначив, що з боку США “прогрес в Україні” є обов’язковою умовою поліпшення відносин між США та Росією.

Україна має виконати політичну частину зобов’язань, запропонованих Мінськими угодами, після гарантування безпеки в східних регіонах, заявляє спецпредставник США з питань України Курт Волкер. “Мінські угоди містять вимоги до російської сторони – це відведення важкого озброєння, відновлення контролю над територіями, припинення вогню і безпека. Також є вимоги до України – це особливий статус, проведення місцевих виборів, обмежена амністія для людей, які вчинили злочини під час конфлікту. І ці речі будуть відповідальністю України для впровадження, якщо будуть створені умови для України, щоб вона могла це зробити”,- сказав К. Волкер в інтерв’ю інтернет-виданню “Лівий берег”, що частково транслювалося у вівторок під час експертного круглого столу в Києві.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що радник президента Росії Владислав Сурков під час їх останньої зустрічі з припинення війни на Донбасі в Белграді 13 листопада повернувся до первинних позицій Москви, озвучених на початку цього переговорного процесу. “Третя зустріч стала кроком назад. Вони знову повернулися до їх вихідної пропозиції. Я не знаю, яким буде наступний крок за цим. Можливо, це сталося з абсолютно інших причин і ніяк не пов’язане з Україною – просто з тим, в якому стані відносини РФ і США. Можливо, це пов’язано з відсутністю двосторонньої зустрічі між президентом Путіним і президентом Трампом (у В’єтнамі на полях саміту АТЕС – ІФ)”, – сказав К. Волкер в інтерв’ю “The Global Politico”, оприлюдненому в понеділок.

Присутність миротворчої місії на Донбасі буде актуальною до проведення там місцевих виборів, після яких відповідальність за безпеку в регіоні перейде до українського уряду, вважає спецпредставник США з питань України Курт Волкер. “Буде період розгортання, період управління забезпеченням виборів і їх безпеки, а згодом – період переходу (відповідальності за безпеку – ІФ) під контроль України”, – сказав він в інтерв’ю інтернет-виданню “Лівий берег”, оприлюдненому у вівторок.

США наголошують на необхідності відновлення соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також для тих, хто живе на території окремих районів Донецької та Луганської областей, заявила посол США в Україні Марі Йованович. “Уряд має оптимізувати процес видачі пенсій і відновити виплати, на які українці мають право. Це включає і тимчасово переміщених осіб, які дійсно переміщені, і людей, які живуть на непідконтрольній території уряду. Це кошти, які люди заробили за десятки років своєї роботи”, – сказала М. Йованович на прес-конференції в Києві у вівторок.

Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО закликають уряди держав-членів НАТО забезпечувати допомогу Україні в її прагненні до максимального зближення з Альянсом і вважають оптимальним рішенням для окупованої частини Донбасу повне виконання Мінських домовленостей за допомогою посилення Нормандського формату. “Ми закликаємо уряди держав-членів забезпечувати допомогу Україні та нарощувати підтримку ними зусиль Києва, спрямованих на максимальне інституційне зближення з НАТО”, – йдеться в заяві співголів Міжпарламентської ради Україна-НАТО першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко та члена Парламентської асамблеї НАТО, канадського сенатора Рейнелл Андрейчук, яке поширила голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз на сторінці у Facebook у вівторок увечері.

Україна та США перебувають у тісній координації щодо забезпечення тиску на РФ, щоб сприяти поступовому переходу окупованого Донбасу під міжнародний контроль, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Ми підготували наше спільне бачення. Я з Волкером (спецпредставник США з питань України Курт Волкер – ІФ) перебуваю на зв’язку практично щодня. Курт продовжуватиме ці переговори”, – сказав П. Клімкін журналістам у Києві у вівторок.

Російська сторона отримала установку блокувати будь-який прогрес у переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі у рамках тристоронньої контактної групи (ТКГ), за винятком обміну полоненими, повідомив представник України в підгрупі з безпеки ТКГ Євген Марчук. “Можу сказати, що останні раундів 10-11 переговорів дуже чітко видно, що російська сторона отримала установку максимально блокувати будь-який прогрес. Єдине, що стосується обміну полоненими, це видно по всьому, що тут буде позитивний результат, оскільки на найвищому рівні досягнуто домовленостей”, – сказав Є. Марчук у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в Києві у вівторок.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що Мінські домовленості наразі вже не працюють, у зв’язку з чим є потреба досягнення нового варіанту домовленостей, спрямованих на вирішення ситуації на Донбасі. “Я вважаю, що мінські угоди мертві, й говорити про це вже не варто. Потрібно віддати належне, що Мінські угоди були необхідні як механізм припинення вогню”, – сказав він у вівторок у Києві під час Національного експертного форуму “Україна: у прагненні до рівноваги”. За словами міністра, Мінські домовленості свого часу спрацювали й дали позитивний результат у вигляді зниження кількості втрат серед українських військовослужбовців.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що країни-підписанти не виконали умов Будапештського меморандуму 1994 року, залишивши Україну перед лицем небезпеки, і цей факт мають визнати всі партнери, повідомляє департамент комунікації МВС України. “У лексику наших американських партнерів потрібно вводити слова з Будапештського меморандуму, який гарантував Україні територіальну цілісність і незалежність в обмін на передачу ядерного потенціалу. І західний світ обманув Україну”, – сказав А. Аваков під час VIIІ Національного експертного форуму “Україна: у прагненні до рівноваги” в Києві у вівторок.

Українська сторона готується до візиту президента Польщі Анджея Дуди в грудні і розраховує залагодити ситуацію в двосторонніх відносинах, повідомив заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв. “Ми зараз готуємо візит президента Польщі в Україну, який, як я сподіваюся, відбудеться в грудні. Я думаю, ми знайдемо спільну мову і як залагодити наше історичне минуле”, – сказав він в ефірі “5 каналу” у вівторок.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін виступає за створення каналу для комунікації з Польщею з проблемних питань. Як сказав П. Клімкін на форумі “Україна: У прагненні до рівноваги” – “Давайте створимо якийсь дуже простий канал комунікації Ми завжди готові І перед тим, як щось зробити, разом це розглядатимемо у вівторок в Києві”. “Наприклад, ми вважаємо, що з приводу пам’ятника (у польському селі Грушовичі – ІФ) нам потрібна дискусія. Давайте також дискутувати з інших питань. Ми до цього готові”, – зазначив глава зовнішньополітичного відомства.

РЕФОРМИ.

Верховна Рада у вівторок, 5 грудня, розгляне в другому читанні законопроект про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями України (№7163), впевнений спікер парламенту Андрій Парубій. “На вівторок ми маємо величезну кількість пропозицій, хочу нагадати – це закон про деокупацію …, за яким комітет уже ухвалив рішення”, – повідомив А.Парубій на прес-конференції у вівторок у Києві. Він нагадав, що цей законопроект має понад 600 правок.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій переконаний, що парламент цього року ухвалить державний бюджет задовго до Нового року. “Ми в цьому році маємо дуже амбітну мету, яку погодили з урядом – щоб не відкладати ухвалення бюджету на останні пленарні дні, щоб ми змогли перейти до розгляду бюджету в другому читанні вже наступного пленарного тижня”, – заявив А. Парубій на прес- конференції у вівторок у Києві. Він висловив припущення, що в четвер, 7 грудня, Верховна Рада розгляне зміни до Бюджетного та Податкового кодексів і перейде до розгляду державного бюджету на 2018 рік у другому читанні.

Закон про внесення змін до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу про адміністративне судочинство та інших законодавчих актів України (законопроект №6232) опубліковано в офіційній парламентській газеті “Голос України” 28 листопада. Закон набуває чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його пленуму, за винятком низки змін – до частини третьої статті 82, пункти 4, 6 частини першої статті 106, статті 133, 147, 152, 155 розділу ХІІ закону “Про судоустрій і статус суддів”, а також змін до закону “Про вищу раду правосуддя”, які набувають чинності з дня, що йде за дня його опублікування.

ЕКОНОМІКА.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує достроково повернути Міністерству фінансів 1 млрд грн. Про це заявив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін, пише FinClub. “Виявляється, взяти кредит набагато простіше, ніж погасити. Хочемо повернути гроші, а у нас не виходить. Зараз ми ведемо переговори з Мінфіном про дострокове погашення кредиту”, – сказав Ворушилін. У планах на наступний рік – погасити борг перед Національним банком України і повернути 10 млрд грн Міністерству фінансів.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж права вимоги за 40 тис. непрацюючих іпотечних кредитів фізичних осіб, заборгованість за якими становить 68 млрд грн, повідомила заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут на брифінгу в Києві. “Загальний портфель іпотеки у неплатоспроможних банків складає 40 тис. кредитів, заборгованість по них складає 68 млрд грн. При цьому обслуговуються тільки 2% з них. Більшість позичальників помилково вважають: якщо банк визнаний неплатоспроможним, повертати борг не потрібно. Позичальники повинні усвідомити, що повертати борги в будь-якому випадку доведеться – якщо не банку, то новому кредитору, який придбає права вимоги за кредитом в ході відкритих торгів”, – сказала Рекрут.

У вересні-листопаді державний “ПриватБанк” відновив подачу позовів до структур, які, за даними Генпрокуратури, стали боржниками банку за підсумками минулорічної реструктуризації, пише Finbalance. Наголошується, що мова йде про борги “старих” позичальників на 127 млрд грн, які були фактично переоформлені на “нових” позичальників, близьких до “приватівців”. Відповідні судові процеси відбуваються в різних регіонах, у тому числі у Дніпропетровській, Харківській, Київській, Кіровоградській, Житомирській, Хмельницькій, Рівненській областях.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Служби безпеки України отримала від Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) матеріали провадження, відкритого за заявою співробітниці Національного агентства з боротьби з корупцією (НАЗК) Ганни Соломатіної про можливу корупцію в НАЗК. “Щойно Служба безпеки України отримала від НАБУ в установленому законом порядку матеріали кримінального провадження, зареєстрованого за оприлюдненою Ганною Соломатін інформацією про можливі зловживання в Нацагентстві щодо запобігання корупції”, – йдеться в повідомленні на сторінці СБУ в соцмережі Facebook. За інформацією спецслужби, слідчі СБУ розпочали вивчення матеріалів справи.

Адвокат співробітниці Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Ганни Соломатіної, яка заявила про корупцію в самому агентстві, Богдан Яворський просить Службу безпеки України надати охорону Г. Соломатіній з огляду на можливу загрозу її життю. “Сьогодні я прийшов з метою подати заяву до СБУ для того, щоб забезпечити Ганні Соломатіній охорону”, – сказав Б. Яворський журналістам у Києві у вівторок. За словами адвоката, “їй може загрожувати небезпека, саме тому співробітники НАБУ (Національного антикорупційного бюро України – ІФ) забезпечили їй охорону”.

Служба безпеки України проводить обшуки на ПАТ “Перетворювач” в Запоріжжі, керівництво якого підозрюється у поставках продукції для військово-промислового комплексу РФ. Як повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в правоохоронних органах міста, наразі на території підприємства проходять обшуки в рамках кримінального провадження, відкритого за ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Керівництво підприємства підозрюється в поставках в РФ під виглядом продукції цивільного призначення товарів військового призначення – зарядних пристроїв до підводних човнів. Офіційно прокоментувати обшуки на ПАТ “Перетворювач” в СБУ обіцяють пізніше. Також утримується від коментарів і керівництво підприємства.

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) розслідують кримінальне провадження щодо подання головою Державної аудиторської служби України Лідією Гавриловою завідомо неправдивих даних у деклараціях за два роки і незаконного збагачення у розмірі 9,92 млн гривень, повідомляють “Наші гроші” зі посиланням на судові документи. Кримінальне провадження відкрито за статтями “Декларування недостовірної інформації” та “Незаконне збагачення”. Відомості про нього внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) 4 січня 2017 року. Санкції статей передбачають покарання у вигляді 5-10 років позбавлення волі.

Правоохоронні органи України направили до Генерального секретаріату Інтерполу клопотання про оголошення в міжнародний розшук наближеного до екс-президента Віктора Януковича бізнесмена Сергій Курченка, що втік до Москви після Революції гідності, його підозрюють у скоєнні низки злочинів. “Завдяки спільним заходам, вжитим за координації прокуратури Одеської області, правоохоронні органи внесли клопотання до Генерального секретаріату Інтерполу про оголошення в міжнародний розшук Сергія Купченка для встановлення його місцезнаходження”, -написала прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган у своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

ЕНЕРГЕТИКА.

ТОВ “ДТЕК Пауер Трейд” виставило публічну вимогу до міноритарних акціонерів ПАТ “ДТЕК Західенерго” про обов’язковий викуп акцій (squeeze-out). Як зазначено в повідомленні “ДТЕК Західенерго” в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) у понеділок, ціна викупу становить 130,46 грн за одну акцію. Це найвища ціна, за якою купували акції цієї енергокомпанії ДТЕК і Група СКМ за попередні 12 місяців. Структурам СКМ належить 97,3756%, або 12 млн 454,865 тис. акцій “ДТЕК Західенерго”, уточнюється в повідомленні.

Президент України Петро Порошенко звільнив Бориса Циганенко з посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Про це йдеться у відповідному указі глави держави. “Звільнити Бориса Циганенко з посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг”, – сказано в документі. Звільнення відбулося згідно плану ротації членів НКРЕКП.

Компанія Misen Energy AB продала ще 2% акції своєї дочірньої компанії Misen Enterprises AB, яка, в свою чергу, володіє 100% “Карпатигаз”. Про це йдеться в повідомленні на сайті Misen Energy. Акції продаються під приводом браку коштів для фінансування подальшої роботи компанії. Вартість продажу 2% акцій становила 1 млн євро. Покупцем цих акцій виступила споріднена гонконгська компанія Powerful United Limited, яка в липні цього року купила 8%, в липні 2016 року 37,5% акцій Misen Enterprises, а в травні 2016 року видавала кредит під заставу акцій для покриття поточних витрат Misen. Таким чином, частка Powerful United Limited в Misen Enterprises, а, отже, і в “Карпатигаз”, збільшилася до 47,5%.

Попит на автомобілі, що працюють виключно на електротязі, виріс на 227 відсотків. Про це повідомляє асоціація “Укравтопром”. За десять місяців поточного року в Україні було реалізовано 2225 електромобілів. У структурі первинного ринку електрокарів найбільшу частку охоплюють машини, що були в експлуатації – 86%, роком раніше їх частка становила 42 відсотки. Найчастіше електромобілі купували мешканці Києва. З січня по жовтень 528 електромобілів отримали київські номери.