Анонс: Систему е-декларування хочуть вбити через непрозорий аудит

НАЗК проводить тендер на аудит системи е-декларування, завданням якого є знищити систему і позбутись декларацій. 4 грудня о 9:00 представники антикорупційних громадських організацій пояснять, чому непрозорий тендер має бути скасовано, а незалежна експертиза має бути проведена за участі іноземних експертів. Брифінг відбудеться в Українському кризовому медіа центрі за адресою вул. Хрещатик, 2 (Український дім).

Учасники брифінгу:

  • Олександра Дрік, Громадський люстраційний комітет
  • Максим Костецький, Transparency International Україна
  • Анастасія Красносільська, Центр протидії корупції
  • Олександр Лємєнов, Антикорупційна група Реанімаційного пакету реформ

27 листопада Національне агентство із запобігання корупції оголосило закупівлю на проведення аудиту Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. При цьому, замість запланованої експертизи за участі іноземних експертів, умови тендеру суттєво обмежують коло його учасників.

Умови тендеру забороняють брати в ньому участь іноземним компаніям, компаніям, в яких є іноземний статутний капітал або іноземці-засновники, вимагають у компанії-учасника мати доступ до державної таємниці, а на подання тендерних пропозицій надається менше тижня. Такі умови тендеру не тільки порушують основні принципи проведення публічних закупівель, закріплені у профільному Законі, але й суттєво обмежують коло його учасників, що ставить під питання незалежність аудиторів та неупередженість результатів аудиту.

Громадські організації переконані, що проведення аудиту системи е-декларування у подібний спосіб має на меті отримання упередженого висновку, в результаті якого може бути не тільки припинено роботу системи е-декларування, але й делегітимізовано вже оприлюднені в ній декларацій.

За додатковою інформацією звертайтеся: [email protected], +38 (050) 310 57 08